Monday, July 12, 2010

DETIK CEMAS MELARIKAN DIRI DARI SEKATAN JALAN RAYA

Rakan serumah mengajak ke Anjung Budi, USM Penang. Majlis perkahwinan adik sahabatnya. Aku ikut saja, dapat makan free, sapa tak mau kan???

Selepas Zohor kami bertolak. Aku memandu kereta kecikku.

Ahad, jangan buat main di Penang ni. Jalan agak sesak. Dari jauh aku nampak kereta perlahan-lahan berhenti.

"Alamak, ada road blocked lah", kata aku kepada rakan serumahku. "Pusing balik lah". Luahku.

Cepat-cepat aku bagi signal ke kanan, ada pusingan U di situ.

Lega.......




Melalui jalan lain untuk ke USM, sama saja. Masih sesak, tapi pergerakan agak lancar.

Sampai di satu kawasan berdekatan Terminal Bas Sungai Nibong, papppp.... Road blocked yang kedua.



Tak ada pilihan untuk melarikan diri, terus memperlahankan kereta dan berhenti.

Muka sangat cuak, dan aku cuba senyum. Menampakkan susunan gigi yang sangat putih dan bersih seperti dalam iklan ubat gigi. Pelik, kenapa nak cuak sangat nih.


Lesen? Ada.

Roadtax? Baru je renew.

Tali pinggang keselamatan? Pakai.

.


..



So, kenapa nak cemas sangat nih? Nak buat camne? Dah pesyen cuak, nampak polis je takut. Tapi polis tu sempat cakap dengan aku, "lawa-lawa nak ke mana?". Polis tu yang cakap Ok. Jadi korang sila la percaya yang owner of this blog memang comel dan lawa pun. Haha.



p/s: Cisss... Lupa nak bagi nombor telefon. Frust betul..

5 comments:

  1. sy pernah kene tahan dgn polis..sbb masuk lorong yg salah..polis muda..apelagi rasuah no tipon tak mau kne saman..sykur alhamdulillah tak kene saman pun..kui3!

    ReplyDelete
  2. motif ko u turn xpasal2 2 knape klo da sume pon ade?keh3

    ReplyDelete
  3. chumeley,

    ohhh..ko lah kaki rasuah tu!!haha. naseb ko dpt polis muda, kalo tua, tobat kena saman.




    aleen adeela akoo,

    haha.itu ler pasal.kalo aku tau polis nak buat road blocked seluruh penang, sure aku tak u turn waktu awl2 tu. abih minyak keta aku je. haha.


    .

    ReplyDelete
  4. akak aritu balik msia,rilex ja xpakai seatbelt(sbb sini xyah pakai).smpai polis tu kata,"haih,nampak polis pon xreti2 nk pakai seatbelt??"ya,ampun!! tepok daheyyy!! (kalo konpiden sgt pon payah gak.seb baik sempat goda abg polis supaya xyah saman.) koh koh koh!

    ReplyDelete
  5. kak anis- konpiden gila yer. kita ni sampai senyum pahit takut ler polis tu nak saman padahal tak de apa2 salah pun. rasanya nak kena pindah pegi dok Sri Lanka lepas nih.haha.

    ReplyDelete