Wednesday, July 21, 2010

REMPIT

Gua sampai office di iringi langit gelap seperti jam 7.30 malam. Pagi ini hujan turun membasahi bumi. Dapat juga tanggalkan tahi burung yang sudah kering atas bumbung kereta. Alhamdulillah. Gua teringat zaman gua pakai motor rempit, EX5 yang baru keluar kedai. Calar pun masih belum ada dekat motor rempit gua. Tapi lahanat punya orang jahat, pergi curi motor rempit gua. Sob3x. Tak sampai sebulan gua pakai, motor rempit dah tak ada, yang ada hanya kunci motor dengan jumlah hutang yang masih banyak.


Waktu motor rempit ada dengan gua, beliau sempat berkhidmat dengan gua tak sampai sebulan. Seronok gua rempit pakai motor rempit tu, sangat laju sampai gua rasa mau terbang bersama angin, tambah-tambah lagi waktu gua bawak laju atas jambatan Pulau Pinang. Itu jam, gua rempit 20 minit saja dari Bayan Lepas ke Perda. Gua cilok kanan, gua cilok kiri. Sampai. Mujur tak sampai lubang kubur. Insaf seminit.


Lepas motor rempit gua hilang, gua terpaksa berpindah dan duduk di Bayan Lepas. Kali ni canggih sikit, gua datang kerja naik bas kilang. Mula-mula gua rasa malu jugak, rasa macam operator pengeluaran. Tapi gua buat muka cool saja, gua patut bersyukur masih ada pengangkutan seperti bas kilang untuk senangkan gua pergi kerja. Itu jam, attendance gua memang tip top. Setengah jam sebelum masuk waktu kerja, gua memang dah terpacak kat office. Sekarang, boleh dikira berapa kali gua sampai awal. Gua sengih bila ada time gua sampai tepat pada masanya. Ada jugak gua terlajak. Itu pun gua sengih jugak.


Kalau gua terlepas naik bas kilang, terpaksa pulak gua tunggu bas Rapid Penang. Kalau naik bas rapid, alamatnya gua kena berjalan jauh nak masuk ke kawasan kompeni gua kerja. Itu time, no wonder lah gua sangat slim. Berpeluh-peluh gua. Memang sihat badan gua. Petang time gua balik kerja, dalam bas memang penuh dengan abang la (bangla) dan abang don (indon). Gua tensen rasa macam mau terjun dari bas. Perjalanan 15 minit nak balik rumah, azabnya rasa seperti 40 minit. Gua sabar lagi. Ada hikmah semua ni. Gua selalu percaya itu.


Gua percaya motor rempit gua hilang supaya gua ada peluang untuk pakai kereta. Syukur sangat-sangat dengan rezeki yang Allah bagi. Alhamdulillah. Buat pencuri motor rempit gua, semoga anda menjadi insan yang cemerlang, gemilang dan terbilang walau dalam apa jua bidang yang anda ceburi. Maju lah sukan permotoran rempit untuk negara.

13 comments:

  1. huhuhuhu..main gua lu tue..takut sy...ini kisah benar ke? heheheheh

    ReplyDelete
  2. wei ang ada keta bukn nk mai jenguk aku. mentang2 aku takda kenderaan :P

    ReplyDelete
  3. Gua dulu pun rempit juga..nyaris satu masa sondol kereta lembu..
    sekarang itu lembu pun sudah jadi korban raya haji tahun dulu..

    ReplyDelete
  4. teringat dulu zaman2 rempit dgn mr. X..

    ReplyDelete
  5. sahromnasrudin,
    hihihi. lu takut ker bro? alaa.. baru gua cerita macam ni lu dah takut.. hihi.

    kisah benar. ;p


    nazra jebon,
    baling ada pa jebon? haha. mai la penang. kita lepak sama2 ex ketua kelas aku dlu. hihi.


    relevan,
    memang relevan lah lembu tu jadi korban raya haji.hihi.


    mak dara Terdiva,
    hihi.rempit lagi best dr naik kereta kot? jimat minyak, udara yg segar, asap kenderaan lain, dan hujan, basah kuyup. hihi.


    .

    ReplyDelete
  6. pergh rempit :D


    p/s: sampai skrang tkut naik moto T.T lameness eva

    ReplyDelete
  7. mun,

    rempit itu veri stailo bebeh.



    haha.

    ReplyDelete
  8. pencuri tu nk suoh gadis comel pakai kreta la tu...haha .. saba eak .. nati kite beli moto laen ok:))

    ReplyDelete
  9. Salam..

    Terima kasih coz sudi jenguk blog wak. Selamat ber bloger..Wak dah ada hang punya blog di bloglist wak..

    gracias..

    ReplyDelete
  10. fuyoh! terel merempet..akak naik basikal pon tergolek tunggang langgang..skang ni layan tuk2 je lah..dapat gak rasa angin sepoi2 bahasa dgn bau2 ketiak pahit org sri lanka ni..ekekeke!

    ReplyDelete
  11. masuk kandang kambing mengembek..
    masuk kandang...erk kandang ape tah gua asyik luper jer kandang binatang ape lepas kambing nie...

    abaikan jer lah..

    dah cerita pasal rempit kena la bergua lu ye dak..

    hehehe..


    .

    ReplyDelete
  12. amalina,
    nak beli moto ego!! nak jugak..

    haha.


    wak jengkol,
    hihi.syukran jazilan. ;p


    ber_u_wang,
    weh lu agak2 la nak suruh gua sedekah. tapi gua redha.kan gua cakap ada hikmahnya.

    ;p


    kak anis,
    terer pa bendanya.standard la takat buleh bawak moto.sedangkan nek gerek pun buleh rempit, ni kan pulak moto.

    hihi.


    ardzman,
    lu cam tau2 je.dh cite psl rempit kan, mesti la ganas sket kalo pakai lu gua.takkan nak sy awak lak.


    haha.


    .

    ReplyDelete