Friday, July 23, 2010

SUKA

Aku suka jugak kerja kat company ni. Semua department termasuk Human Resource, Purchasing, Admin, Shipping, IT dan jugak Finance (Payroll), hanya ada 2 orang Melayu. Yang lain, semua berbangsa Cina dan seorang perempuan India kat Admin department.

Dengan 2 orang Melayu sahaja dan hanya seorang bertudung, kadang-kadang aku rasa macam heaven. Kalau orang datang company ni, orang akan pelik dengan aku. Sebab rata-rata yang lain bergaya dengan rambut hitam, ada jugak blonde mengalahkan rambut Elyana, pesyen rambut rebonding, rambut tutup mata pesyen pelakon Korea, hangpa nama kan ja, mesti ada pesyen rambut the latest dan oudated, mesti ada. Haha. Jadi, sangat lah pelik bila tiba-tiba orang nampak aku yang bertudung ni.

Dan lagi, kalau kombinasi warna tudung dan baju tidak ngam pun tidak mengapa. Bukan ada sapa kisah pun, samada aku malu atau tidak nak pakai, itu je. Macam hari ini, pakai baju kurung hijau ada bunga warna koko sikit, aku pegi bantai pakai dengan tudung koko macam ayaq milo O. Seperti biasa, tiada sapa yang kisah dengan penampilan aku. Hihi.

Aku segan nak pakai tudung bawal yang ada batu-batu macam diamond. Hari tu ada sorang Cina tegur aku, "Wah... tudung you ada diamond lah. Kaya lah you..". Itu bukan ayat perli, itu ayat kagum ok. Hihihi. Aku gelak-gelak comel. Sampai je hari Jumaat, dan pesyen rajin nak pakai baju kurung, nanti mesti ada yang bagi salam kat aku. "Assalamualaikum..". Cisss... Main-main amoi nih.. OK, aku jawab, "waalaikumussammmm...". Ini yang ustaz aku ajar. Aku lupa maksud, "celaka lah keatas kamu" kot. Tak apa, nanti kalau jumpa dengan ustaz ni, aku tanya dia lagi.

Heaven tak heaven jugak, bos mesti perasan kalau aku datang kerja lambat walaupun aku merangkak sekalipun dari tempat scan badge. Orang lain, mungkin dia tak perasan sangat sebab nampak sama dari belakang, tapi aku ni, beza sikit. Hishh.. tak heaven betul..!!

.........


Tapi kerja sini layan jugak la, bekerja dengan bangsa Cina ni, depa sangat disiplin, sampai kerja awal. Jarang MC, annual leave pun jarang ambik. Aku pun dah terikut cara depa bekerja. Ikutkan, aku dulu kaki ponteng sekolah. Lepas rehat, memang lesap. Especially, kalau kelas hujung ada subjek kimia, fizik dan biologi. Masuk kelas pun tak pandai-pandai, baik balik rumah, tidoooooo... haha.

5 comments:

  1. cheq setuju..dulu cheq pernah kjer dgn company cina..mmg mcm yg hang cita la tue..sejibik cam tue..tp, biler tang bulan poser cheq rasa pahala cheq mengalir cam ayaq sungai..depa punye skirt tak hingat..baju plak semuanya leher besaq2...klu tak tunduk, mmg tak sah la jawabnya hahahah

    ReplyDelete
  2. Salam..

    Shahrom..klu dah free show n tertnegok..apa boleh buat..Pe pun entry hang ni sama ngan suasana tmmpt wak kerja..cuma kt sini semua jantan..xde pe yang best..dia org mmg rajin kerja..tp kita kena kerja lg rajin dari diaorg..br respect..

    ReplyDelete
  3. sahromnasrudin,

    wahaha.pehal pakai bahasa cheq pulak nih.geli tau.cakap dengan mak je cakap bahasa cheq ni.hang buat aku rasa tua pulak.haha.

    hg tu saja, pantang depa tnduk,time tu jugak hg dok gheling.ciss.. dasar!! haha.


    wak jengkol,

    lepas grad, terus keja sini, takdak working experience, rasa pressure jugak.boleh kata hari2 teriak,haha.tapi lama2 ok dah. ;p

    kalo sy gheja kt tmpt wak yg ramai lelaki tu syok jugak.hihih.


    .

    ReplyDelete
  4. Kalau dah semua laki tu mamat cina & vietnam..xkan suke jgk..wak je sorang jejaka melayu yg ada kt sini..ada opis girl pun umur 40an..hilang selera nk pi opis

    ReplyDelete
  5. wak,

    haha.sama lah,tak semangat nk datang keja sebab takde langsung mamat melayu nak usya.sume amoi mata sepet je.kalo ada visitor datang ofis,cepat je leher jadi macam zirafah, usya orang keluar masuk.haha.

    ReplyDelete