Wednesday, August 18, 2010

MISTERI MALAM TERAWIH

Selesai solat Isyak, mak cik sebelah cuit lengan aku
"Dengaq bunyi dak?"

"Dengaq. Bunyi budak-budak mai moreh kot, dok main kat depan".
Jawab aku, menidakkan apa yang mak cik tu pikiaq.

"Bukan kat depan, belakang".
Sambung mak cik tu lagi.

Tiba-tiba, bunyi lagi

Kepangggg... Kepangg... Kepangg..

Sah, bukan bunyi dari depan
Tapi kawasan belakang masjid
Apa ada belakang masjid??
Hanya kubur
Kawasan kubur sangat luas, penghujungnya ada sungai

Aku cuba berfikiran positif
Mungkin ada yang bertukang malam-malam
Tapi hati kecik masih berbisik benda yang bukan-bukan

Tak mengapa
Abaikan
Selesaikan terawih dan witir dulu

Jemaah lelaki sorang pun tak dengar
Hanya jemaah wanita
Tapi tak semua jugak jemaah wanita yang mendengar

Malam tu, tadarus al-quran berakhir cepat sekali
Kata ayah, ada mak cik yang lari berkaki ayam
Kasut tinggal di masjid dulu



ps: malam tu, bunyi sayup-sayup macam orang ketuk papan. bunyi tu datang dari hujung kawasan kubur. memang tak ada rumah di kawasan hujung kubur. aku syak, memang ada orang bertukang malam tu.

13 comments:

  1. salam..takut ada org buang bayi..nauzubillahhh

    ReplyDelete
  2. MDT- haha.takde, konpem ada org bertukang malam tu. hohoho.


    sahrom-haipp.mana ada nk pi buang belakang masjid nun. gelap.

    ReplyDelete
  3. tu diaaa...terang bijik mata mai blog hang ni..

    ReplyDelete
  4. isk!janganla dok buat ketuk2 camtu...mungkin makcik yg tinggai kasut tu kak anis kot...kekeke!

    ReplyDelete
  5. hohohohoho.... gua rase tu orang bertukang... nape nak takut org bertukang???? ish...

    ReplyDelete
  6. hanie- aku true kedah mai ni. ok lah tu, buleh buka sikit mata yang dah malap tu. keh3x.



    kak anis- kak oii, org tgh semayang lah, sapa pulak p ketuk. pintu masjid kat tepi, bkn kt blkg. hohoh.


    hamzah-gua pn rasa org tgh bertukang. ntah, knp nk takut kalo org tgh bertukang kan? poyo je.keh3x.

    ReplyDelete
  7. lu syak je...cerita sebenar dia apa? xkan sampai sudah xtau?

    ReplyDelete
  8. linglung,

    sampai sudah tak tau. bapak gua balik terawih pun story psl mende ni. bapak gua cakap, hantu suka sama gua. hampeh!

    ReplyDelete
  9. pssstttt.. si dia keja kat lumut?? ni kawen lalu bawah pedang ka????heheeheh

    chemor-kuale tak jauh, leh kita lepak-lepak makan lakse kat lembah...psssstt tp jgn habaq kat depa, laksa kuale tak sedap..ahahah

    ReplyDelete
  10. sambung lagi le...tak abis ni...malam ni kita g tgk...

    ReplyDelete
  11. aliesya-haha. gua lempaq lu sorang2 kat kubur baru lu tau. haha.


    kak pnut-haha.bukan lah, dia post biasa je.ala, takmo laksa kuale, nak laksa kedah gak. keh3x.


    mario-ahhh.. takmau2.. gua tarak sanggup. hohohho.

    ReplyDelete