Wednesday, September 29, 2010

BOLEHKAH ANDA SURVIVE DENGAN HANYA RM 500 SEBULAN???

Kalau gua banyak duit, nak jugak gua beli pulau ni, bagi mak ayah gua. Baik kan gua? Keh3x


Situasinya macam ni.


Lu orang baru dapat gaji.

Bagi yang belum bekerja tu, sila bayangkan keadaan bila lu dah kerja nanti.
Ok, selamat menggunakan imaginasi lu orang yang hebat itu.

Dari gaji tu, banyak pulak hutang nak kena setel.
Hutang dekat mak ayah tu tak payah cerita lah, memang tak terbayar pun kan.

Pung pang pung pang.
Tolak duit kereta - setel
Tolak duit sewa rumah - setel
Tolak personal loan / ASB - setel
Tolak duit kutu - setel
Tolak duit MARA - setel. hehe.
Tolak duit PTPTN - setel. keh3x.

Sekarang yang tinggal, RM 500.

RM 500 ni lu orang akan pakai sampai hujung bulan depan.
Maknanya, RM 500 selama sebulan dari sekarang.

RM 500 ni TIDAK termasuk:
Duit makan minum.
Duit topup.
Duit minyak kereta dan tol.
Duit untuk entertainment.
Duit untuk nampak cantik dan menarik.

So, soalan gua, boleh atau tidak, lu orang survive selama sebulan dengan RM 500?









19 comments:

  1. jap nak pikir jap!





    ikat perut la dlm mase sebulan tu..
    komfom perut ramping mcm biola..haha!

    tp rase macam tak boleh jer...haishhh!

    eh! gaji mesti BESARRRR Punye kan??kan??

    ReplyDelete
  2. ok.. bab makan.. kenduri ada jalan.. klu jln2.. tumpang je org,, pastu buat la hal masing2

    ReplyDelete
  3. 500??? buleh sangattttttt..

    - opis seblah rumah
    - takde tol
    - topap bila perlu. apa guna ada tepon opis kl tak di ambik kesempatan
    - duit bergumbira?? suh org lain byr
    - utk cantik menarik tertarik?? tak perlu sgt. dah cantik semulajadi.

    eh...lebih dr cukup lah...


    hahahahaha!

    ReplyDelete
  4. kalau sornag tu lepas lah kot rm 500 .hahahaha..KOT KOTTTTT

    ReplyDelete
  5. gila 500 jer...bolehla kot tu pun atas hidung cungap2 dh..tak cukup kalu posa la...huhuhuhu

    ReplyDelete
  6. bole kot...banje ikut kemampuan...yg penting hutang2 kasi settle dulu...

    ReplyDelete
  7. 500 tak leh..kalu leh 50k sebulan..baru boleh ..

    ReplyDelete
  8. tak relevan....melainkan kalau bos kite buat satu ruang khas utk tido kat opis dan tak payah balik umah, itu pun dikire sbg overtime dan mkn boleh claim...baru la relevan....huhuhu

    ReplyDelete
  9. 500?? huhuhu~ 2minggu je bleh tahan..

    ReplyDelete
  10. 500 hinggit belanja sebulan wat wa
    seorang kalu dah tolak yg macam lu
    cakap kat atas tu dah lebih daripada
    cukup buat wa.

    ReplyDelete
  11. tak boleh survive..mane nak tolak ansur dgn hobby shopping lagi aiseyhh..gua surrender.heheh

    ReplyDelete
  12. hmm rm500?
    xleh kot. klu boleh pun, xleh drive kreta n puasa slalu :)

    ReplyDelete
  13. bro insya'lah leh survive if xde pe2 komitment dengan benda2 lain [hutang], bro pernah je survive RM100 dalam 2minggu..

    perit tue

    Regard,
    BroFramestone Blog
    @ Sudi-sudikan melawati BroFramestone In D' House

    ReplyDelete
  14. cukupkan dengan apa yang ada
    usah tambah hutang

    kalau nak ikut hati... 500k pun tak cukup
    hehehe

    ReplyDelete
  15. salam..MARA dgn PTPTN pun dua2 ko sapu ke? huhuhuh

    ReplyDelete
  16. ehhh tolak MARA? tolak PTPTN?? huhu tinggai 500 sajork.. bahaya untuk rumahtangga akan datang..wakakakak saje nak bagi parah...

    ok la tu.. akak tolak hutang puitang bagai... gaji tinggal 700 boleh??? mujur ada bisnes kek, leh la bantu membantu....

    ReplyDelete
  17. MDT - wahaha. pinggang macam biola?? wowwww... nak lah. nak lah. haha.


    amira - haha.betul gak kan.tapi hari2 ada kenduri ek? haha.


    kak cho - aku tau kak cho ni sorang yg pandai berjimat cermat. simpan duit nak bagi hadiah kawin kat aku kan?? haha.


    kila - apa yang KOTTTTT tu weh? haha.


    Kak KB - haha. cungap2 paras idong tu memang terbaek!! haha.


    Mario - jawapan lu paling cool. i like!! hehe.


    relevan - wowwww... besarnya income.. ;p


    GB - wah,cool sangat kalo tido kat ofis,pastu boleh claim kat boss. keh3x.


    khumaera - wow, gila shopping kah ni? hehe.


    wachak - kita memang sehati sejiwa lah beb. tabik spring. hehe.


    days - camtu, tolong lah shopping kasut vincci kat aku sepasang, buleh? hehe. size 4 tau. kah3x


    mun - hehe. belanja secara berhemah. ;p


    cdot - tak leh tahan tengok nganggggg... haha.. lariksssssssss...


    bro framstone - kagum dgn cara bro berbelanja. maybe boleh kongsi tips2 dalam berjimat cermat. ;p


    tehr - betul tu weh. berapa byk yg ada pun sebenarnya tak cukup dgn nafsu kita ni kan. ;p


    sahrom - haha. lama tak nampak hang. bz ka? aku memang arr.. mata duitan, semua aku sapuuuu.. haha.


    kak pnut - kalo lepas kawin, buleh mintak kat incik suami, ye dak?? haha.

    ReplyDelete
  18. aku dok kl dh 5 tahun setakat ni alhamdulillah..dgn duit rm400 je aku bleh survive sebulan..ni duit utk mkn je hehehe

    ReplyDelete