Friday, September 24, 2010

LAYANGAN MINDA

Salam petang jumaat buat semua rakan-rakan blogger. Harapan aku agar rakan-rakan semua sihat dan sejahtera hendaknya di sisi insan-insan tersayang. Hari ini memang hari yang indah. Perut sudah kenyang, mata pula menjadi kuyu. Tambah-tambah lagi hujau mau turun. Haha.

Ayat skema habis sebab baca blog si Sahrom (http://sahromnasrudin.blogspot.com/). Haha. Maaf ye Sahrom. Keh3x.

Apa motif brader tadi cakap, lepas minum kopi buah tunjuk langit badan akan rasa berpeluh. Jangankan kata berpeluh, ketiak pun tarak basah pun brader. Citt.. Dah ler mahal. Tak kuasa gua nak beli. Haha. Tak sedap. Pahit. Lidah dan anak tekak masih rasa pahit walaupun dah kaver minum air sebanyak 10 liter. Haha. Tipu. Jangan percaya. Tapi brader tu cakap, kopi buah tunjuk langit ni baik untuk kesihatan.


Entri ni khas gua tulis buat rakan sekerja gua yang jadi part time student kat USM Penang. Beliau kena siapkan tesis, lebih kurang macam gini lah:

*** kenapa orang yang sudah bekerja / sudah berkahwin dan mempunyai pekerjaan yang bagus masih nak sambung belajar?

Jawapan gua, mestilah sebab career development. Jawapan lu orang?

Kalau lu orang bagi jawapan yang bagus, gua akan mintak rakan gua belanja lu orang choki-choki okeh. "Choki choki enak sekali, choki choki adik gemari". Haha.


PS: ni salah satu sebab kenapa gua malas nak sambung belajar, tak larat nak hadap assignment, presentation bagai. haha. gua nak tambah ilmu bidang lain pulak lepas ni, mungkin ilmu jahit menjahit. Keh3x.

25 comments:

  1. salam..trime kasih la jadikan intro blog aku sbg tajuk entri hang..terharunya aku..huhuhhu :-)

    jawapan aku utk member hang tue tak semestinya utk career development..kadang2 dpt peluang pun ya..cth org bg biasiswa suruh belajar..tak payah pakai duit sendiri..klu aku pun nak krn kos sambung blajar skrg sgt mahal..master dah cecah berbelas ribu ringgit..mane aku nak cekau duit huhuhuhu

    ReplyDelete
  2. sahrom,

    wahaha. terpengaruh dengan hang. ;p

    ha'ah kan, betui jugak. mana nak cekau duit banyak2 kalo nak sambung. let say, orang nk sponsor, kita on je. hehe.

    bernas jugak idea hang ni sahrom oiii. hehe.

    ReplyDelete
  3. sebab menuntut ilmu sepanjang hidup..sampai ke kubur pun..takkan pernah habis.

    amecam? tawaduk kan jawapan wa? hahahah

    ReplyDelete
  4. kak cho,

    very tawaduk lah yu.

    alhamdulillah, mesti sebab kak cho kapel dgn ustaz kan sekarang. keh2x

    ReplyDelete
  5. Ingat tersilap masuk blog tadi..

    ReplyDelete
  6. emm,,,
    jwapan wa sma dgan lu,
    career development, nak tambah pendapatan n mgkin boss sruh smbung belajar...

    lu nk belajar menjahit... ckup ke kelembutan u nk belajar nie.. kih kih kih....

    ReplyDelete
  7. ilmu menjahit dengan ilmu jadi bini solehah weyh..dh khatam nanti past ke gua ilmu lu tu hehehe

    ReplyDelete
  8. ada banyak jawpaan...untuk aku malas nak sambung...

    belajar ilmu akhirat skrg ni...tak dapat diploma pun ilmu tu lagi....

    apa kes tajwid pun boleh tukar

    ReplyDelete
  9. aku tak tau nak jawab sebab aku belom kawen, belom keja apatah lagi ada kerja yang bagus.


    tapi aku teringin jugak nak sambung lagi pasni..kah3

    ReplyDelete
  10. malas nak sambung belajo ke mmg tak bole nak smbung ???

    ReplyDelete
  11. lu buat gua semakin malas blaajar.. dem.. hahaha

    ReplyDelete
  12. ang kate en3 nih utk rakan kerja lu je kan?jadik aku xyah bacela ye,begitu?hak3

    ReplyDelete
  13. belajar menjahit tu ilmu jugak tu~ sedang elok lah bagi orang yang bakal berkahwen nih~ muehehe..

    ReplyDelete
  14. selain jawapan lu...

    -untuk tunjukkan kat anak2...
    -bisnes...bole le tulis kat kad ada degree/master dll
    -self satisfaction
    -sesaje,byk masa terluang,
    -ilmu...ada member gua amik kos syariah padahal takde kena mengena ngan kije...
    byk lg sebab...malas nak tulis lagi...kang susah pulak member lu nak banje choki2

    ReplyDelete
  15. pantang gua bila dengar choki-choki disebut!

    ReplyDelete
  16. relevan,

    ekekeke. mana tau, future nanti kena tulis yang sopan2 macam ni. hehe.

    ReplyDelete
  17. nur zulaiha,

    mana aci, tiru jawapan gua. haha.

    gua memang sorang yang lemah lembut, dan sopan gitu. betul!! tanya lah mak gua. haha.

    ReplyDelete
  18. days,

    cisss.. gedik dan menggedik!! lu bayar yuran kat gua dlu, baru gua pass ilmu2 tersebut.

    kah3x

    ReplyDelete
  19. firol,

    betul tu cikgu firol, kejar ilmu akhirat plak lepas ni.


    (calon imam muda musim kedua kot??) hehe.

    ReplyDelete
  20. six september,

    waaa...bagus2! kalo boleh, sapu je semua level yang ado okeh.

    chayok2!!

    ReplyDelete
  21. cdot,

    itu yang sebetulnya. haha.

    thanks cdot kerana memahami. kih3x

    ReplyDelete
  22. hamzah,

    lu originally memang malas kan?? haha. dem!

    ReplyDelete
  23. ardzman,

    ntah, gua tengok semua org minum, gua hantam saja. haha.

    oit, gua suruh komen pasal benda lain kan. lu nih.. huhu.

    ReplyDelete
  24. aleen-cisss!!! nampak sangat pemalas. haha.


    kak nafira-ehem2. ilmu menjahit tu memang dah terror dah kak. jahit butang baju yang nak tertanggal. haha.


    mario-kat bisnes kad pun nak kena tunjuk level of education kah? ciss..macam nak menunjuk je. haha.


    linglung-choki! choki! choki! haha.

    ReplyDelete