Thursday, October 7, 2010

BUKAN KITA YANG TENTUKAN



Makcik-makcik kat kampung gua, semua boleh mintak kerja dengan TV3, jadi wartawan untuk skuad Melodi. Boleh join skuad abang rambut ketak. Apa pasai gua cakap gitu?? Semua kerja nak ambik tau hal orang. Tapi tak semua macam tu.  Segelintir saja. Gua cakap macam ni pasal depa ni suka sangat menyibuk hal orang. Kalau belum kawin, sebok benor tanya bila nak kawin. Kalau dah kawin, tapi tak ada anak, sibuk pulak tanya, tak mau anak ka?? Lama dah kawin, pasai pa tak dak anak lagi. Macam la semua benda ni kita yang tentukan. Nak kawin bila, nak dapat anak bila. Hishhh..

Okeh, gua tension. Dulu, masa gua belum ada boipren, mesti soalan ni yang akan singgah kat telinga gua. Naik menanah jugak telinga gua nih dengar soalan tu. Kalau ada tisu, untung gua lap nanah tu dengan tisu. Kalau tak ada tisu, slumber je gua lap dengan tudung gua. Har har har. Pastu siap cakap kat gua, mengaji tinggi-tinggi pun, balik-balik masuk ceruk dapoq jugak!! Auwww.. Hangin betuii..

Masa kakak gua belum kawin dulu, gua kesian tengok dia. Bila gua balik kampung, dia selalu cerita, orang asyik tanya bila dia nak kawin. Kakak gua kawin masa umur 29 tahun. Dah masuk kategori ANDARTU kan?? Tapi, tu semua bukan kakak gua nak. Bila ada sedara mara jauh mai rumah, kakak gua malas nak join sebab mesti orang akan tanya soalan cepu emas kat dia. Siap cakap kat kakak gua, lambat kawin nanti susah dapat anak. Haram J jugak.

Alhamdulillah, tahun lepas kakak gua kawin. Dengan lelaki yang lebih muda dari kakak gua. Tak ada masalah kawin dengan laki muda kan, janji dia sayang kita. Dan, tak salah jugak kawin dengan laki tua, yang penting laki tu sayang kita. Hehehe. Dan, alhamdulillah jugak, rezeki kakak gua, tak lama lepas tu dia pregnant dan dapat anak perempuan. Zahra Safiyya dah nak masuk umur 4 bulan dah. Berjaya tutup mulut orang yang suka tanya soalan cepu emas ni.

Mai pulak turn gua.

Berani orang nak tanya gua saolan pesyen sentap gitu kat gua???

Kalau ada yang tanya, gua dengan slumber akan jawab, "Dah penat-penat belajaq masuk U, nak lah kerja, tolong mak ayah. Nak jugak hantar mak ayah pergi Mekah menunaikan haji, kalau boleh hantar pergi umrah tiap-tiap tahun, belikan mak ayah I-phone yang budak-budak blogger pakat join tu, tukar rumah sekarang jadi banglo dengan swimming pool bagai".


Tapi, jawapan tu gua hanya jawab dalam hati. Malas nak melawan dan tunjuk biadap depan orang tua. Makcik-makcik ni bukan boleh terima jawapan-jawapan cliche.

27 comments:

  1. gua lagi best,

    "cepat2 beranak, nanti laki ko kwen lain kalau tak ade anak"

    "umur dah tua ni bile nak beranak"

    eh gua pulak emo.

    aisey... gua pulak.

    sorry ek Ai tumpang sentap kt sini.

    sabar je lah ek. nanti dah tak jadi gadis comel :D

    ReplyDelete
  2. AiTotYati,

    haha. okeh, kita jangan emo2 okeh. be cool. nanti hilang aura ayu di wajah masing2.keh3x

    ReplyDelete
  3. yg kak ni.anak baru je meninggal bulan 5 haritu,suma pakat menggelabah tnya,awat xmengandung2 lagi??

    dlm ati kak nk jawab,"pala hotak lu.lu ingat wa kilang buat anak??" eeeii,eeeii,eeii!

    tp mulut kak jawab,"leklu..sapkoklu..."

    ReplyDelete
  4. kak anis,

    sabo je lah kan. kadang2 tak kuasa nak jawab soalan2 cepu emas dan gangsa depa ni.

    jom la kita sapkoklu.. har har har..

    ReplyDelete
  5. memang kalau makcik2 kat kg tu, kalau dapat join melodi kalah michele.hehe.

    mana-mana makcik yg duduk kg begitu lah perangainya.. pelik tapi benar. tapi mak i tidak yee..haha.

    sabar jelah cik akak!

    ReplyDelete
  6. akak pun ade adik pompuan yg 29 thn..x kawin lagi..tiap kali balik kg @ jumpa sedara mara yg dah lame x jumpa, sebuk dok tanya dia nape x kawin lg..mcmla laki tu bole cari mcm cari ikan kat pasar malam..rase nak jer sepak laju2 mulut2 longkang tu...
    eh! kakak pulak yg teremo... :P

    ReplyDelete
  7. dey dey dey....GB 30 tahun depan. rilexxx je. boleh enjoy2 lagi. mulut depa? ahh...pedulikkan!

    :D

    ReplyDelete
  8. kakak aku kawen umor 31, org kg pakat mengata
    skang tak dapat anak lagi, pon orang kampung mengata

    macam haram

    ReplyDelete
  9. meh pakat kasi form surh diorg isi.. layak la tu jadi wartawan ala bag ketak..soalan pun tak berperikemanusiaan...tak jaga perasaan org....tah ape2...apakah tu soalan utk ramah tamah?

    ReplyDelete
  10. salam..gadis comel. Gua bru 1st time singgah sahur kt cni..lepas linglung pye promo.
    berbalik pd entry lu kt atas, mmg mcm gampang gak pesen makcik2 skrg. Gua setuju ngn lu pasal gua pun slalu kena... Tp gua x ngaku andartu dowh..pasal hati gua maintain muda
    keh keh keh.

    ReplyDelete
  11. Ohhh sabar je lah wahai gadi2 sekalian, sudh mjd lumrah makcik2 tua mmg bgitu, mentg2 dorg dlu kawen msa omor belas2 taun la katekan...

    tp tdk bg laki, mkin mningkat usia mkin laku plk ye..haha

    ReplyDelete
  12. itu namanya org dengki..tak leh tgk kesenangan dan kegembiraan org lain..klu dia hepi duk sorang, biarla depa duk sorang..klu dah kawin lama takde anak dan dia hepi, biarla cenggitu..sekurang-kurangnya doakanlah depa dpt jodoh huhuhuhhu

    ReplyDelete
  13. Err..lu bila mau kawen?.nanti jangan lupa ajak gua yer..

    ReplyDelete
  14. salam,

    ko jawap je....janji coool...

    ReplyDelete
  15. sabar ye tue semua lumrah kehidupan mulut2 org yg tak ada insurance kan??? bersabar jer la... ngan diorang tue

    opppsss terlebih sudah angah singgah sini jadi kawan & kalau senang2 jom kita tukar2 link

    ReplyDelete
  16. ANITADAHAH,

    cik kak memang ignore je mereka ni. untungnya sebab cik kak memang balik kampung sat2 je. hehe.

    ReplyDelete
  17. makdara TERdiva,

    makcik2 ni memang tak faham bahasa tau. cakap bahasa tamil dengan depa, baru depa reti. har har har.

    ReplyDelete
  18. gadisBunga,

    kadang2 memang nak pedulikkan GB, tapi kesian tgk muka ketat mak bila orang asek tanya. ciskek betui. hahaha.

    ReplyDelete
  19. six.september,

    sama plak kes kita ni.alhamdulillah kakak aku dah dapat baby. kalo tak,mesti sebok dok mengata lagi.

    nanti2, turn kita plak kena.

    ReplyDelete
  20. Kazaztan Team,

    Nak ker TV3 hire makcik2 ni? har har har. buang karan je.

    ReplyDelete
  21. -MsGoodNite-,

    - thanks ye sudi singgah sini. thanks jugak kat brader linglung tu. hehe.

    - gua pun langsung tak heran apa makcik2 tu nak cakap, sebab umur saja yang makin naik, tp jiwa gua, jiwa muda, muka pn awet muda. keh3x.

    ReplyDelete
  22. Al,

    makcik2 ni kata, orang lelaki takde expired date! haha.

    ReplyDelete
  23. sahromnasrudin,

    mungkin tak kena kat anak depa lagi, bila dah kena, mulut dah takkan mengata kat orang lagi. takpe, tuhan bayar cash sekarang. hehe.

    ReplyDelete
  24. relevan - bulan depan. jemput datang yer hincik relevan & keluarga.


    ahmad humairi - har har har. ala, malas nak menjawab, nanti cakap kita ni biadap plak. huhu.


    AngahSayang2314 - sabar itu sifatku. haha.

    thanks singgah sini. ;p

    ReplyDelete
  25. nnt gua nak mintak keje ngan media prima gak la....untung2 boleh jumpe fahrin ahmad!!! hahaha

    ReplyDelete
  26. Salam gadis comel,
    apa lemau br nak kasik komen ni..heheh..
    just sharing personal opinion..
    i kawin umur 29 gak, bila org tnya bila nak ada bb i jwb camni;

    peyibuks: bila nak ngandung ni?
    aku: bln bapa ni? feb?..oo..sempat lagik ni 9 bln kn ngandung..thn ni aa..thn ni gak ni ngandung(giler konfident kan)
    if bln tu dh july ke ..dec ke..jaw aku -ngandung thn depan..xsempat ni thn ni..hihihi..-kata2 tu kan doa, right??

    -eyyza@hotmail.com-

    ReplyDelete
  27. # aliesya amani: har har har. nanti lu tolong ejas gua plak ye. gua nak jumpa adi putra. keh3x.


    # eyyza: thanks sudi singgah sini.
    giler konfiden jawapan ko tu. tapi kadang2 memang kita kena jawab camni kan. jawab baik2 pun bukan diorang nak faham.

    papepun, sabar, sabar, sabar. hehe.

    ReplyDelete