Thursday, October 14, 2010

CIKGU YANG PUTIH GEBU

NOMBOR SATU, SEORANG CIKGU.
NOMBOR DUA, PUTIH.


Ni syarat utama makcik sebelah rumah aku masa nak cari bini untuk anak lelaki beliau. Anak lelaki makcik ni kerja hebat jugak. Graduan, kerja hebat, walaupun muka tak sekacak mana. Har har har. Bukan niat nak mengutuk okeh. Tapi, aku kan jujur orangnya. Aku cakap benda yang betul.

Merata tempat jugak makcik ni terjah, semata-mata nak cari calon menantu seorang cikgu, dan putih. Pergi merisik dua, tiga kali, akhirnya jumpa jugak. Bukan cikgu tuisyen, tapi cikgu betul lah, yang ajar kat sekolah tu haaa. Setakat cikgu tuisyen cabuk tu, aku pun layak ajar. Tapi, untuk budak darjah satu saja kot. Hehe.

Makcik sebelah rumah aku ni peseng bangga jugak bila dapat berbesan dengan orang kaya. Aiyoooo.. Di canang-canang sampai fedap jugak aku nak dengar. Tapi layan jugak cerita hot makcik tu, tak layan kang kata aku sombong pulak.

Dah dua, tiga bulan lepas kenduri, aku pun peseng geng terjah abang rambut ketak jugak, sebok jugak nak tau apa perkembangan menantu baru makcik sebelah rumah. Slow je makcik tu bagitau aku, menantu tak reti masak. Anak lelaki makcik ni pulak peseng orang Kedah pure, hari-hari nak makan kari a.k.a gulai (orang Kedah tak sebut kari okeh, kami sebut gulai).

Aku dalam hati terus ketawa riang gembira. Nak gelak depan-depan kang terasa plak makcik ni. Hari tu very the demanding nak cari menantu cikgu, putih bagai. Aku yang sebelah rumah ni harreeemmm tak pandang. Kah kah kah.


Lawa tak awek ni? 


32 comments:

  1. kalau angah macam tue cemburu tak??? hehehe

    ReplyDelete
  2. mekap tebal sangat la..

    eh, tu taik lalat ori ke dilukis ?

    ReplyDelete
  3. kahkahkahhh. putih gebu punya pasal? kena la redha makan tolo mato kobau + kicap hari2 anak macik tuuu...

    ReplyDelete
  4. keh2 memang best dapat makcik camni..ngee

    ReplyDelete
  5. ahahahhaha..gelak kan makcik tu...tp leh belajo kan..setakt gulai ape la hal pun..kate ceegu...

    ReplyDelete
  6. rilek la... ramai pun org skrg ni kurang pandai masak...pasal keje pagi balik petang. ala, sonang bai tu.. apedehal sgt masak gulai.. gua pun tak pandai!

    kah kah kah!

    ReplyDelete
  7. Gambo awek mana ko jumpa ni?..ada iras macam Saira Banu..heroin nestan zaman 70an..

    ReplyDelete
  8. bongok nasib baek aku tak tgk gambo time tgh malam
    bulih bawak mimpin seram kot

    ReplyDelete
  9. hahaha.
    nak gelak jugak!
    tapi tak baik tau gelak camgitu.kih3

    ReplyDelete
  10. muke cntik xreti masak? failure semata-mata hehehe

    ReplyDelete
  11. awek mana tu?
    cikgu gak ke? ngajar kat mana?
    hehehe

    ReplyDelete
  12. wahhhhh..hang ckp pasai gulai..teringhat gulai mak mertua aku..mmg sedap sungguh.....tunggu aku lik kampong nanti huhuhuhuh

    ReplyDelete
  13. salam,

    sedey dulu...ketawa kemudian,
    ketawa dulu...menangis kemudian....

    ...mana satu pilihan hati?

    pastikan jangan terasalah pilih.

    ReplyDelete
  14. setakat tak tau masak...bole bljr...sikit punya hal... tak baik gelakkn org tau...ekeke

    ReplyDelete
  15. aku cantik dan pandai masak..pesal x cakap awal2?? tapi aku pon pon skit ;p

    ReplyDelete
  16. angah,

    kah3x. langsung tak cemburu. uwekkk!!

    ReplyDelete
  17. hiro,

    thanks puji gua cun! thanks bebeh

    ReplyDelete
  18. pala maldini,

    grrr.. rasa2 taik lalat ori lah..

    ReplyDelete
  19. kila,

    before aku upload dlm ni, nampak macam cun, bila ramai ckp seram, aku tgk balik, konpem seram dowhhhh..

    har har har

    ReplyDelete
  20. kak tijah,

    abeh muka pun bulat macam telo! kah kah kah

    ReplyDelete
  21. shah iznan,

    jiran sbelah rumah je. ;p

    ReplyDelete
  22. kazaztan team,

    betul, janji rajin masuk dapur. tak smestinya gulai, masak yang simple2 pun ok.

    ReplyDelete
  23. msgoodnite,

    ekceli kan, gua pun tak pandai buat gulai. melantak memang pandai. hor yeahhh

    ReplyDelete
  24. relevan,

    aku curik dari arkib email aku yang lama2. tak tau la gambar sapa nih.

    cun tak?

    ReplyDelete
  25. 6 september,

    seram ka? alaa.. muka lu pun seram jugak kan..

    kah3x

    ReplyDelete
  26. anitadahah,

    tu lah, dah insaf. tak jadi nak gelak.


    (senyum tak pe kan??)

    ReplyDelete
  27. days,

    tak macam kita kan. dah lah comel dan gojes, pandai plak tu.


    (lu pandai temberang)

    ReplyDelete
  28. tehr,

    itu pelakon kot weh. gua main taram je letak gambar beliau kat sini. har har har.


    sahromnasrudin,

    weh, nanti jgn lupa mai makan gulai batang pisang masa kenduri aku nanti.

    hehe.


    ahmad humairi,

    saya pilih jawapan yang C. muktamad!


    Mario,

    alamak. mintak maaf la ustaz mario. janji tak gelak lagi.


    (senyum)



    HaNTwO,
    alaaa..dah melepas.kalo tak, boleh ejas ko.

    pon pon apa?

    ReplyDelete
  29. sah2 la aku tak layak jadik menantu makcik tu.......... he he........ aku itam manis, engineer plak tu............ ha ha...... riaknya riaknya!!!!

    ReplyDelete
  30. Thanks for an idea, you sparked at thought from a angle I hadn’t given thoguht to yet. Now lets see if I can do something with it.

    ReplyDelete