Friday, October 1, 2010

PART TIME JOB

Gua belanja lu orang jamu mata, tengok kek yang delisyesss.. Keh3x.


Senah ni kawan gua. Dia kerja jururawat kat hospital swasta di bandar Alor Setar. Senah dah kahwin, anak sorang.

Senah sekarang buat part time job. Spa apa benda ntah. Sebel Spa? Bebel Spa? Ntah, gua pun tarak tau part time job apa Senah buat. Ada jugak Senah sebut pasal jual aksesori wanita dan krim-krim untuk badan.

Senah kata, "bukan apa, boleh jugak tambah pendapatan keluarga". Gua senyum saja. Bagus lah kalau ada niat nak bantu naikkan taraf ekonomi dia laki bini.

Part time job ni macam Multi Level Marketing (MLM) jugak gua syak. Sebab kena cari orang bawah kita untuk join. Gua syak, Senah tengah fokus nak dapatkan gua, suruh gua join dia buat part time job ni.

Senah kata, "kalau nak senang, takleh bergantung dengan satu income saja". Gua gelak lagi. Malas gua nak layan Senah ni.

"Jom lah masuk. Kalau tak reti, nanti aku ajar", Senah pujuk gua lagi. Kalau hari-hari SMS gua dok cakap benda yang sama, hangin gak gua. "Sorry, not intrested". Gua balas SMS Senah.

"Aku dulu pun sama, tak minat jugak, last-last rasa best pulak", Senah balas lagi. Nak umpan gua. Memang peseng tak paham bahasa jugak Senah ni.

Gua balas SMS Senah, "Sekarang ni aku pun tengah buat part time jugak. Aku jadi blogger. Menulis dan duduk depan komputer je. Tak payah nak pergi training, tak payah keluar jumpa orang". Wahahaha. Macam haram jugak SMS gua.

Gua syak Senah sakit hati dengan SMS gua. Sampai sekarang Senah tak SMS gua. Haha. Mungkin jugak Senah sibuk dengan part time job dia sampai tak ada masa nak SMS gua. Tak apa lah, gua harap Senah berjaya dengan apa yang dia buat. Senah cakap, kalau semua berjalan lancar, Senah nak berhenti kerja tahun depan, nak fokus kerja Sebel Spa nih.


P/S : Nak jual produk kecantikan konon, gua nih, datang kerja, bedak pun tak pakai. Wahaha. Tapi di sebabkan gua ni memang cantik semula jadi, so memang tak payah nak tempek-tempek bedak. Keh3x.

37 comments:

  1. statement cantik semulajadi tu mak suka sangat nyah!

    ReplyDelete
  2. salam.aku baru perasan ko dah ada domain sendiri..ajaq la aku...tahniah atas domain dan biru mcm kancilbiru nie ya....

    ReplyDelete
  3. biru gile.. dah tak semangat kedah ke?

    eh, tak pelu lah produk kecantikan ni, nnti kene bunuh lak..

    ReplyDelete
  4. ceh... ko tak beli pun kek kat aku~ T-T

    ReplyDelete
  5. Suka statement, kerja part time jadi blogger...hahaha...hanya orang yang benar2 menghayati penulisannya di blog masing2 akan merasakan ia suatu pekerjaan.

    Teruskan kerja part time ni...

    ReplyDelete
  6. kite part time blogger gak. no income. tapi tambah kawan dan tambah ilmu. ok gak kan??

    ReplyDelete
  7. buat gua lapar je tgk gmbar kek tu.mati2 gua ingt senah tu jual kek pulak..jd bloggerpon keje jugak kan beb.xpyh susah2 jaja barang hehehe

    ReplyDelete
  8. sama dengan gadisbunga
    part time blogger no income
    hahaha

    ReplyDelete
  9. kila,

    ho yeah!!! cantik ker? haha.

    ReplyDelete
  10. sahrom,

    haha. sangat mengada2.

    okeh, aku send kat email hang.

    ReplyDelete
  11. cik tipikal,

    i like blue, but no blue film. haha.

    semangat kedah tu dalam hati. keh3x.

    ReplyDelete
  12. aida,

    jangan nak ngada2! dah buat blom kerja yg aku jerit kat shoutmix hang tu? hehe.

    dh buat keje, baru aku belanja okeh???

    ReplyDelete
  13. kuasai minda,

    hehe. dah tak tau nak jawab apa kat dia. ;p

    insyaallah, akan sy teruskan. ho yeahhhh...

    ReplyDelete
  14. GBunga,

    income dgn nuffnang!!

    haha. tapi sikit je lah.

    yang penting, dapat kawan.

    kan???

    ReplyDelete
  15. days,

    lapaq ek? makan lah kek tu. jangan malu2. haha.

    tu lah, tak kuasa aku nak wat part time camtu. keh3x.

    ReplyDelete
  16. tehr,

    buat apa yg kita minat, dapat kepuasan. ;p

    ReplyDelete
  17. betol ape.. jadik blogger pon kira part time jugak kan~ x banyak sikit pon masuk jugak.. yang penting x yah nak jumpa org jual2 barang~ sis mmg x suka keje jual2 barang nih!! mmg x de skill langsung!!!

    cantek semula jadik tu yang x tahan tu~ muahahaha

    ReplyDelete
  18. Kak Nafira,

    dah menyampeh jugak kalo tiap kali SMS dok promote MLM dia tu. terpaksa la bg jawapan bengong tu.hehe.


    cantek semulajadi? hehehe. main2 je.

    ReplyDelete
  19. huhu! tiba2 terasa..sbb hakak semulajadi tak cantik... :P

    ReplyDelete
  20. gua penah jugak try MLM nie.. Paling lama bertahan dua minggu je.. Duit abis apa pun tak dapat.. Gua nie jenis pemalu.. Susah nk bercakap dgn org..

    Cuma org yg jenis mulut ramah je yg buleh buat koje MLM nie..

    Berblogging nie pun klu tetiba gua rasa malu mau gua stop jugak nanti..

    Hahaha..

    ReplyDelete
  21. pernah gak tergerak kat hati nak keje part time ni.....tapi baru hantar application dah kena reject ...huhu..kata dia dah keje o.k pun nak part time? ...haish...o.k la sgt ...kuli biase2 je kot ?...huhuuh

    ReplyDelete
  22. cik tom,

    haha. natural beauty is better than beauty with make up!!

    wahaha.. betui ker hengelish aku nih.haha.

    ReplyDelete
  23. cet!ayt bwk skali 2 geli hokes.muahaha :P

    ReplyDelete
  24. D_tieah,

    Senah memang peseng gitu, menyampah jugak kadang2.

    hehe.

    ReplyDelete
  25. MDT,

    mengada2 je ayat tu, tipu sgt kalau cakap MDT tu tak lawa semula jadi, tengok MDT gojes gila.

    rasa nak ngorat pun ado. hehe.

    ReplyDelete
  26. ardzman yang mengada-ngada,

    gua pun pemalu jugak. tak sangka, kita ni sama, sama2 malu. auwww. haha.



    mana hadiah belon gua???

    ReplyDelete
  27. kak Mawar Berduri,

    alaa..tak payah la nak join MLM ni. penat badan je. hehe.

    ReplyDelete
  28. aleen,


    cesss..jeles ker apa woii?? hahaha.

    ReplyDelete
  29. Wa caya lu skrg beb..memang lu seorang bloggerwanis yang tegar..wakaka!

    ReplyDelete
  30. aku pun x suka pesen org paksa2 cam senah nih.

    ReplyDelete
  31. mcm2 fesyen MLM skrang ni. pening gak kalo member2 yg duk push suruh joint MLM ni.

    ReplyDelete
  32. asal kak balik sini ja,hg tampai gambar makanan.nk kena belasah nih!

    p/s; amboih2, sejak2 nk menikah ni, bekground pon jadi bunga2 la plak.dalam hati ada taman wa ckp lu.kah3x!

    ReplyDelete
  33. kengkadang 1 kerja kalu buat ikhlas bersungguh pun cukup je..

    ReplyDelete
  34. relevan - haha.perli ker bro???


    kak tijah - dah malas nak layan si senah ni. skrg ni income dia masyukk la kot. hehe.


    noreed - tu lah, si senah ni asek ajak suh join dia masuk MLM tu. tensen betui lah..


    kak anis - haaa, reti pun nak muncul!! org sms 2 kali, haram tak balas. sgt berlagak okeh. haha.

    amboiii,org baru ja letak bunga, belom letak love2 lagi. haha.


    cikgu firol - tak salah nk buat part time, tapi masa tu dah kurang utk family, sebok smpai terkejar2. ntah la senah ni.

    ReplyDelete
  35. hahahaha.. revel tu kot. klu sungguh2 leh kaya jugak. hahahaha..

    sian lak ngan senah. mesti sekarang ni dia nak tunjuk kat ko yg dia boleh berjaya.. ngeee =P

    ReplyDelete