Thursday, December 9, 2010

25 things about me

Aku nak menjawab hutang tag. Rasanya ada beberapa rakan blogger yang tag aku pasal mende ni. So, demi menjaga hati kawan-kawan, haha. Aku akan jawab jugak walaupun masa yang aku ambik untuk jawab tag ni agak lama. Sori lah ye kawan.

Peraturan tag tu, lepas kita dah jawab, kita kena tag 25 kawan-kawan yang lain. Tapi aku syak, dah ramai kan yang jawab tag ni. So, tak payah tag sapa2 la ek. Sonang keje aku sikit. Haha.

Berikut adalah fakta-fakta penting berkenaan dengan aku:

1. Aku kenal dunia blogging ni melalui adik aku. Terima kasih mek mi yang tolong kenalkan kak hang dalam bidang pembloggingan ini. (eh, ada ka perkataan pembloggingan ni?).

2. First entri aku rasanya bermula pada bulan Januari. Jadi, masuk Disember ni, dah dekat 12 bulan jugak aku jadi blogger. Hehehe. Kalau baca balik entri-entri lama, sumpah nak gelak. (cehhh.. entri-entri sekarang pun poyo gak, tapi layan je la ek).

3. Aku start pakai domain masa nak raya posa aritu. Saja gedik. Padan muka, terbang duit RM 40. Haha.

4. Aku tak pernah cash out lagi, tapi awal Disember, aku tergatai tekan Cash out my earning. Haha. Tipu lah sangat kata tergatai tekan, padahal memang ada niat nak tekan pun. Lalalala....


Cukup lah kot cerita pasal dunia blogging aku. Kali ni masuk bab personal life pulak. Hehe.

5. Aku memang sejati orang Kedah, mak pak memang asal dari Kedah. Kampung aku terletak dalam daerah terbesar dalam negeri Kedah. 

6. Masa kecik aku di besarkan oleh tok (nenek) sampai darjah 6.

7. Aku pernah jatuh dalam telaga masa ikut tok mandi. Umur dalam 4 tahun kalau tak salah aku, mak aku masa tu tengah berpantang kat adik aku. Orang cakap kat mak aku, aku jatuh dalam telaga, mak aku lari sambil menangis. Hihi. Kesian mak. Sorry, orang nakal sikit.

8. Aku pernah jatuh pokok getah, akibatnya tangan kanan aku patah. Masa tu darjah 4. Aku rasa, kesan dari patah tangan tu, tangan aku memang cepat lenguh, kalau sejuk tangan aku rasa sengal gila. Kalau drive jauh-jauh, memang akan terasa lenguh. Huhu.

9. Masa kat sekolah rendah, aku jadi wakil sekolah untuk acara bersyair, bersajak, berlakon, nasyid. Aku serius malu. Budak-budak laki kat sekolah rendah aku cakap suara aku sangat sedap masa nyanyi lagu Bahtera Merdeka. Dan aku sangat marah. suka tahap nak guling-guling atas lantai. Aku syak itu taktik nak mengorat aku je tu.

10. Masa sekolah menengah, aku pernah gaduh dengan cikgu aku. Dia tuduh aku meniru masa gerak gempur matematik. Serius, aku rasa malu dia tuduh aku macam tu. Oprah Winfrey penah pesan kat aku, berani kerana benar. Aku pun cakap kat cikgu, "Cikgu ni suka-suka hati je tuduh saya meniru". Esoknya, aku kena panggil ke bilik kaunseling. Cikgu kaunseling mintak aku pergi jumpa cikgu tu dan mintak maaf, aku bantah, aku cakap bukan salah aku, tapi aku buat jugak. Dalam bilik guru, depan cikgu-cikgu lain aku mintak maaf kat cikgu tu, tapi cikgu tu malukan aku, dia cakap nak letak kelakuan aku sederhana dalam sijil berhenti sekolah. 1 sekolah kecoh pasal aku gaduh dengan cikgu.

11. Aku tak pernah ponteng kelas Matematik dan Matematik Tambahan. Tapi aku selalu ponteng kelas Fizik, Kimia dan Biologi, sebab tu tiga-tiga subjek ni sangat membencikan aku dan menyebabkan sijil SPM aku kelihatan sangat menarik dengan nombor-nombor yang menghampiri nombor 10.

12. Aku dulu masuk taekwondo, wakil daerah pi lawan kat kompleks sukan di Alor Setar. Masa tu aku kurus lagi, main untuk kategori bawah 41 kg. Aku pernah dapat bronze dan silver je, gold tak pernah. Gold sangat membenci diriku juga. Huhuh.

13. Aku boleh menoreh getah.

14. Aku di panggil Dikti masa aku kat sekolah menengah. Masa tu aku suka kawan dengan kakak-kakak Form 6, so depa panggil aku Diktie. Nama ni melekat sampai sekarang.

15. Masa kat Uitm, aku pernah rosakkan Tv housemate aku. Kes? Aku tukar channel pakai kaki je, pasal rak tv tu rendah. Remote takde, so aku malas bangun, jadi aku tekan je dengan kaki. Tiba-tiba, button tu termasuk ke dalam. Mampos. Aku cakap kat housemate aku, button tu rosak. Housemate aku baik, dia cakap takpe. Haha. Then, dia bawak pi repair. Sampai sekarang dia taktau. Haha.

16. Aku guna Maxis dan Celcom. Aku bawak 2 handphone. Menyemak. Rasa macam nak tukar handphone baru. Haha.

17. Aku dah 26 tahun, bukan bujang, tapi purse aku sebijik budak-budak punya. Muat untuk aku letak kad-kad penting dan duit. Syiling aku letak dalam purse kecik yang mak aku dapat masa beli barang kemas.

18. Aku tak ada handbag. Aku syak itu gaya orang-orang muda berlagak matang. Haha. Aku pakai bag warna purple yang aku dapat free masa beli kasut. Senang, nak sumbat 2 handphone, charger, kunci-kunci segala mak nenek, baju 2,3 pasang pun lepas.

19. Tahun 2010 adalah tahun yang betul-betul merubah hidup aku. Tahun ni aku mula kenal dunia blogging, tahun ni jugak aku change status. Bertunang bulan 2, kawin bulan 11.

20. Aku kenal laki aku melalui kawan aku. So, kami mula dengan cakap dan sms. Lepas 3, 4 bulan baru jumpa. Masa first date, aku tipu dia aku pakai baju kaler lain, padahal aku pakai kaler lain.

21. Aku pernah hilang moto yang baru di beli tak sampai sebulan. Motor EX5 yang lebih di kenali sebagai motor mat rempit. Masa tu aku pergi konvo kat Uitm Shah Alam. Sedih, tapi aku redha.

22. Lepas grad, aku pernah keja cikgu ganti. Ajar Matematik untuk budak darjah 3 dan darjah 1. Literasi Komputer untuk budak darjah 4. Pendidikan Jasmani untuk budak darjah 1. Mak aku pesan, jangan buat (pukul) anak orang. Haha.

23. Aku dah berapa kali kena saman. Dah 3 kali aku setel saman. First saman aku, speeding. Masa tu drive kat Sungai Petani, had laju 60 km/j. Aku bawak 79km/j. Second, kena saman dengan JPJ sebab langgar lampu merah. Saman sekali dengan pakej tazkirah oleh encik JPJ. Third, kena saman masa accident hari tu. Rajin bersedekah betul aku ni. Haha.

24. Ayah cakap aku tak pandai masak. Just pandai buat sambal belacan. Sampai hati ayah. Huhu.

25. Aku originally memang orang kampung, dan aku suka life aku as orang kampung. Best jadi orang kampung. Pergi memancing kat bendang, cari rebung kat hutan, tebang pisang kat pokok, pergi amek ubi kayu kat pokok, tanam sendiri serai/ pokok-pokok kat tepi rumah, kalau kenduri tak payah upah katering, macam-macam lah. Haha.

26. Serius panjang gila entri kali ni. Haha.

27. Cukup la eh, rasa lenguh pulak tulis panjang-panjang camni.

28. Alhamdulillah, aku berjaya setelkan hutang tag. Lega.

29. Lepas ni, tolong tag yang simple-simple sikit ye.

30. Terima kasih sebab sudi menghabiskan masa baca entri yang panjang macam esei sekolah menengah ni. Sekian, tata -.

19 comments:

  1. esei tak pakai point-form, dik... dan point ko pun dah terlebih nampaknya, haha... tapi aku baca jugak, apasal??

    ReplyDelete
  2. sambunglah lagi sampai limaploh..

    leka baca.. hehe..


    ada sama sikit2 lah..



    hutang tag GB jugak ni..

    ReplyDelete
  3. lebih point potong markah weh! hahaha

    byk yg sama la kita ni. no 5, 7, 9,10, 16 (tapi aku dah pakai tepon yg boleh sumbat 2 simcard.

    tapi aku tertarik tang no 20 tu. ehehe. tlg ajaq macam mana nak hilangkan segan aku kat org laki....tq. :D

    ReplyDelete
  4. muahahaha... sgt memenuhi kreteria tag.. siap bagi point lebih lagi..

    ReplyDelete
  5. hahaha.. over lah pulak sampai tigaploh!

    ReplyDelete
  6. ang ni x padan ngn pompuan
    nakal jgk ye

    ReplyDelete
  7. Dasyat masa zaman sekolah ye, tapi zaman sekolah lah yang paling mengembirakan

    ReplyDelete
  8. gua dah kaji tentang lu..lu lebih kurang spesis yang jarang dijumpai dan hampir2 puhpus..xsangka sikap lu nie mmg payah dijumpai kan..hahah

    ReplyDelete
  9. no.25 - err.. ubi duk kat pokok ke dalam tanah? keh keh keh!

    ReplyDelete
  10. Cite le lagi, awat berenti dah? Banyak lagi nak tau ni....

    ReplyDelete
  11. awat hang rajin tahap gaban smpi no 30 hahahaha

    ReplyDelete
  12. ceh, konon..tang rosakkan tv housemate tu cam aku tau je citer..bkn aku pn kat tmpt kejadian ke..ntah...hahaha...

    ReplyDelete
  13. arghhhhh..rupe perangan jantansss

    ReplyDelete
  14. dah la nakai, buaih, samseng.... bini sapa la kelolo sangat nie....??? oh lupa, cacat plak tu!!! (tangan dah tak original, penah patah) habaq kat laki hang mai minang aku pun ada pekdah....

    ReplyDelete