Wednesday, December 22, 2010

tak kena sekupang pun

Aku sebenarnya nak jugak ada banner gempak-gempak macam blogger lain. Nampak tak blog aku ni, macam blog budak tadika punya kan? Serius, aku sendiri kesian dengan blog aku yang simple ni.

Masa jalan-jalan kat blog sorang blogger ni (tak payah la nak mention nama kan), dia pun promote la sorang blogger ni, dia boleh tolong buatkan banner.

Aku pun dengan kadar gedik yang tahap asbestos, terus mengontek blogger tersebut sehingga terjadinya perbualan di fessebok. Sembang pung pang pung pang, aku pun cakap kat pembuat banner ni, buat la banner kat aku macam mana pun tak pa, janji simple.

Bila pembuat banner ni dah siap buat, maka dia pun tunjuk kat aku, maka aku pun kata, ok, lawa, nice. So, aku ni merangkap pengguna yang bijak dan berwibawa terus bertanyakan harga untuk banner tersebut. Di sebabkan aku baru pertama kali nak buat banner, maka aku pun taktau berapa harga kalau kita suruh orang buat banner.

Bila pembuat banner tu cakap kat aku, banner yang dia buat tu bernilai RM lima puluh, maka aku pun sangat lah terkejut dan tidak la sampai ke tahap terkejut beruk lagi.

Dalam hati pun berkata, wahhh.. tak sangka  ye, banner macam ni pun bernilai RM lima puluh, padahal look simple je. (walaupun simple, aku tetap tak reti nak buat, ni aku mengaku siap-siap). Dan pembuat banner ni siap bagi nombor akaun kat aku. Glurrrpppp... Nak bayar ka tak ni?? Dan sampai sekarang, aku tak reply pun message pembuat banner tersebut untuk menyatakan aku cancel order.


"Akak tak jadi nak ambik banner adik tu, mahai sangat. Akak ingatkan harga dalam sepuluh, dua puluh ringgit ja, ni kalau  kata lima puluh, memang pakai cancel la noh. Akak ni blogger cap ayam ja, bukannya dok dapat duit ribu riban macam blogger gempak semelaya iaitu Hanis Zulaikha, jadi akak redha je lah tak dak banner, pakai pi lah title cap ayam kat atas tu, yang penting tak kena sekupang pun. Harap adik paham. Akak mintak maaf la noh. Ok, jumpa lagi di episod yang akan datang. Tata, titi, tutu".


Yang benar,

Akak yang kodokut taik idong masin.

29 comments:

  1. hang buatla banner mcm aku..amek pic bangunan ja..tak pun hang amek je pic jeti kat pulau pangkor tue..unik siot huhuhuhuhuh

    ReplyDelete
  2. banner bagai nak rak, isi blog tak update pun tak guna..

    Aku suka blog nko sekarang, sebab kalau buka.. Laju je!

    Tak lah aku tertunggu2 5mins semata2 nak tunggu banner tu uploaded..

    ReplyDelete
  3. gilo ar lu bai..cito2 tinggi..kalo den la..den x amik sehsen pun..tp kalo lu la kan..gua wat seikhlas ahti gua..sape2 nak pun gua leh watkan..tp yg pentung..muhko gua ado dalm banner tuh..xsikit pun.banyak jadi la..tuh syarat2 den letak..ekau nak ke idak?

    ReplyDelete
  4. sahrom: haha. apa kelas letak jeti pulau pangkoq, igt aku duta pulau pangkoq ka? haha.

    pala maldini: haha. i like your comment. ekekekee. toche. toche.

    one2paii: alamak,raksasa katak puru sudah kembali mengganas.haha.

    ReplyDelete
  5. errkkk.. buat banner ke buat header nih?? tak kan buat banner pun kena cas sampai RM50.. org len buat banner free jek..

    ReplyDelete
  6. haha lawak lah hang GC
    ok apa header hang tu...

    lain daripada yg lain
    itu lah yg istimewanya BLOG NI ~

    ReplyDelete
  7. org bukan nak tgk header. org nak baca entri. huhuhu

    ReplyDelete
  8. hehhehe..a'ah la GC..btul kata GB..org nak baca entry..bkn baca header..tenung lama2 header tu pon tak..baik kite jadik dirik sendirik...hehehe..xpe yg ada skrg pon da ok..:)

    ReplyDelete
  9. kuikui..sbr aje la..mahal gak rm50 ea..wuwuu~

    ReplyDelete
  10. ko ni aku kan ade.FOC ja lah aku kasi hang!!!

    ReplyDelete
  11. simple lagi senang nak load la der..xpyh nak banner2 sgt la heehehe senang gua nak masuk belog lu nih nanti kalo berat nak load buat give up je nanti heee

    ReplyDelete
  12. hahaha!
    mahai nya..50 buleh isi myk viva full tank tuh..

    ReplyDelete
  13. kak nafira: ntah la, banner ka header. haha.

    manje: ekekeke. (blushing)

    GB: haha. tak kira, nak jugak. haha.

    cikceriacorner: baiklah makcik. haha. opsss.. makcik plak. haha.

    khumaera: mahal ker murah? ckp ar btl2.

    kila: ohh.. terharunya aku.. rasa rasa nak menangis sebab sebak. uwaaaaa...

    days: baiklah kakak mafia. haha. uwekkk.

    ika: haha. sokong. (pakai viva ek?). hehe.

    ReplyDelete
  14. akakkkk! yg buat banner tu adalah saya...hahah..percaya?

    kesian org/akak/abang/adik yg buat banner lu tu derr...try la nego kot2 dia boleh cincai 20 ke..hehe

    ReplyDelete
  15. linglung: adik ker? laa akak tak tau pulak. rasa nak sekeh je adik ni sebab charge mahal sgt. akak bukan kaya adik oi, kayap ada laa. haha.

    ReplyDelete
  16. haha...banner mahaiii no.ak pernah tanya blogger popular yg customize penuh blogg neh.,termasuk header.fototer,skin chat,macam2 lagilah..kalau simple dia cakap 50,60 dan keatas ikut simple ke cmplicted ke.50,60 jee...hah!stakat banner mahai nooo..hahah.

    ReplyDelete
  17. meh aku buat banner ko...
    ko hadiahkan anak aku selai baju ke..pyjamas ke...amacam? nak tak?hehee

    ReplyDelete
  18. alahh .. hang buat sendri pon buleh. mcm aku tu..sendri jer buat tu. cantik x cantik belakang kira. asal kan aku suka!



    hahhahahaa ..

    ReplyDelete
  19. Banner cantik memang jadi tarikan, tp kalau isi blog tak best, bo layan le juga. Apapun, blog ni kita tulis dari hati kita. Biar follower kenai kita daripada cara penulisan, bukan semata-mata banner yang best..!

    ReplyDelete
  20. anak sapalah tu yg mencekek kedarah sampei 50 hinggit buat satu banner. Kalau dulu2 wa charge satu banner 50 hinggit, dah riban2 wa dapat ... hu33

    ReplyDelete
  21. tulah... huhuhu..

    dah kena tapi sekali jelah.

    orang dah design rasa tak sampai hati lah pulak..

    ReplyDelete
  22. Awat hang tak tanya dia dulu berapa dia cas buat banner tu?

    Ini dah dia buat hang nak pi kansel pulak. Kalau dia mengamuk sapa yg susah huhuhu

    Blog saya pun cap ayam jugak. Ayam serama lagi ngeeee

    ReplyDelete
  23. klu nk yg simple2, boleh jer aq tlg wat...
    nak tak kakak???... :)

    ReplyDelete
  24. hye..
    http://ekinaliamysara.blogspot.com

    ReplyDelete
  25. echah: mujur aku cancel order tu weh. kalo tak, rugi je. hoho.

    ujee: cehh.. igtkan ikhlas nk tolong wat. haha.

    sepet: hang tak pa la pandai dan berilmu, aku berilmu tp tidak tahu hendak membuatnya, hehe, tolong buatkan boleh tak? hehe.

    kuasai minda: yelah2, tak payah buat banner cun2, yg penting entri yg cun, betui tak bang? hehe.

    wachak: dah tu, lu charge brp weh? tak terasa ka nak buat banner aka header yang cun utk gua beb? keh3x

    platipus: sebagai tarikan seksual kot. haha.

    kak reen: kak reen pn upah org jgk ek? sy tak kira, sy mmg tak mo amek banner budak tu. tak worth. huhu.

    YB: haha. dats my mistake, tak mintak quotation dlu. hehe. eh, ayam serama, sy punya ayam goreng. haha.

    NZ: adik, terima kasih na sbb sudi nk tlg kakak, nanti kakak belanja adik choki2.

    ekin: hai.

    ReplyDelete
  26. mahal ya amat...baik belanja aku coki2 sebalang lagi best...

    ReplyDelete
  27. ok le tu upah baju...ko dpt pahala...sbb anak aku pkai baju tu...bukan mahal pun baru rm15-rm20..dr bg seketul rm50...lg kejam..hahahaaa...kalo bg brg x nampak sgt kemurahan upah itu...kan?heheheheee...

    kat dunia yg fana ni mana ada bende free...x gitu cik melah?

    ReplyDelete
  28. awat la yang mahai sangat. aku punya senang saja. tempek gambar sudah. haha

    ReplyDelete