Friday, January 29, 2010

lirik-separuh jiwaku pergi by Anang

serius, memang aku sangat lagu ni.. lirik yang menyentuh perasaan dan melody yg simple.. kalo dengar lagu ni kat radio, aku dengan bangganya akan berduet bersama2 anang.. haha.. kalau kita hayati betul2 lirik lagu ni, memang sedih.. tergambar perasaan kecewa, bila mana orang yang kita sayang, curang dan tinggalkan kita.. hohohho.. syahdunya.. ok2.. hayati lirik lagu ni..

Anang – Separuh Jiwaku Pergi
----------------------------
separuh jiwaku pergi
memang indah semua
tapi berakhir luka
kau main hati
dengan sadarmu
kau tinggal aku

chorus:
benar ku mencintaimu
tapi tak begini
kau khianati hati ini
kau curangi aku
[2x]

kau bilang tak pernah bahagia
selama dengan aku
itu ucap bibirmu

kau dustakan semua
yang kita bina
kau hancurkan semua

repeat chorus [2x]

benar ku mencintaimu

nak masak apa ni?

salam fr all.. ada someone nak rasa masakan aku.. haha.. make me laugh.. ak xpndai masak.. problem betul lah.. dah la malas nak pi beli bahan2 nak masak.. kat rumah sewa aku, bukannya ada benda sangat.. huhu..

tp for this special person person, i think i shud give him a try.. haha.. lantak lah sedap or x.. rasanya aku nak masak daging black pepper (aku ada bagi resipi camne nak prepare this delicious n fabulous menu), dan jugak ayam goreng kunyit.. haha.. lepas keja kang, pi beli bahan2 nak masak.. wahahaha..

wish me luck.. hope this person pueh hati dengan hasil kerja aku.. haha.. assalamualaikum..

Thursday, January 28, 2010

minggu2 terakhir januari 2010

salam fr all.. arini dh 28 januari 2010.. cepat sangat masa berlalu.. macam baru je berada dalam bulan januari.. alhamdulillah, sume berjalan lancar.. walaupun ada masalah yang mendatang tapi berjaya jugak aku tempuh dengan cemerlang, gemilang dan terbilang.. haha..

date2 penting dalam bulan januari:
birthday kema= 11 jan
birthday izza= 19 jan
hantar mamat kat sekolah teknik= 25 jan
birthday mak= 28 jan

tahun ni, umur mak dah menjangkau 56thn.. alhamdulillah, mak masih sihat.. nanti nak belikan hadiah yang special untuk mak.. hope mak sihat2 selalu, panjang umur, di murahkan rezeki, bahagia hendaknya.. amin.. aku mengharapkan yang terbaik untuk mak.. amin..

this weekend jugak aku kena beli barang2 untuk majlis bertunang aku nanti.. haha.. apa2 pun belum siap lagi.. last minute punya preparation.. hope semua berjalan lancar.. amin..

hope minggu depan aku x bz sangat, so boleh lah aku menulis apa2 perkembangan terbaru pasal majlis aku nanti.. hehe.. ok lah, assalamualaikum..

Monday, January 25, 2010

mamat & sekolah baru

salam fr all.. alhamdulillah.. pgi td ak & mak dah selamat hantar mamat mendaftar kt sekolah menengah teknik sp 2 yg terletak bersebelahan dgn tol sg. lalang.. dkt jgk lah dgn uitm merbok.. hehe..

lega sgt2 sbb sume berjalan lancar.. smpai awl pgi tu n mendaftar, lepak luar je.. malas nk masuk dlm dewan, dengar taklimat.. haha.. lepas bayar yuran yg total rm600 jgk, trus ak, mak & mamat d bawa ke Blok H dan sblm dpt masuk ke dorm, kena setel yuran asrama n beli baju melayu kaler maroon dlu.. mamat d tempatkan kt dorm D.. 2nd floor kalo x salah ak.. lelah jgk lah nk memanjat.. haha..

lepas ltk2 barang, ak bwk mamat n mak p lunch n cari barang2 sikit lg utk mamat kt tesco.. kami ber 3 mkn dgn lahapnya.. so lapaq.. haha.. dh setel beli brg sume, trus hntr mamat blk ke blok dia.. mamat look poyo.. even skrg dh masuk form 4, xmacam awl2 ak n family hntr dia wktu mendaftar kt kolej sultan abd.hamid dlu, tp dia still nk hide muka sedih dia.. haha..

blk dr hntr mamat, p celcom cntre, bayar bil broadband my cousin then trus blk jeniang.. d sbb nk elakkan kesesakkan, ak prefer guna jln highway.. cpt sikit.. hihi.. then, p pos brg2 enah kt pjbt pos. yg poyo nya, ak nk pos pisau kek enah, sume org kt pjbt pos terkejut je bl ak kuarkan pisau kek tu yg belom berbalut.. haha.. ntah2 depa igt ak ni penjenayah kot.. huhu..

setel je keja post mengepost tu, ak n mak p cari tikar getah baru.. blue kaler smestinya.. hehe.. then sempat lah mak usya meja makan baru n ak pulak sempat jgk mengusya set bilik tidur.. haha..

so penat lah today.. keta pn kotor sgt2.. tp dh cuci dh.. nmpk bersih sikit lah.. esok,subuh2 dh nk kena balik penang, keja..!!! huhuh... bosan lah bl fikir psl keja.. hoho.. tp still kena keja.. haha...

ok lah, nk out dh.. my sister buat laksa.. so nice la.. she knows i like laksa.. nyam2x.. ok, salam..

Saturday, January 23, 2010

SABTU-23 JANUARI 2009

Salam fr all.. hari ni, sabtu 23 Jan 2010.. ak keja..!! haha.. company ak mmg camni, sabtu d kira alternate.. minggu ni keja, minggu depan x keja.. lambat lg lah nak balik keja, skrg baru 11.25 am.. tp hari ni keja sampai 12 tghari je.. lepas keja, terus cabut balik kampung.. isnin ni ak cuti, coz nak kena hantar mamat daftar kat Sek.Men.Teknik Sg. Petani 2.. Alhamdulillah, dapat gak masuk sekolah teknik.. ;p

Before that, tomorrow need to go to his previous school, Kolej Sultan Abd. Hamid, Alor Star.. Nak kena amek sijil berhenti sekolah.. sebelum ni dah p dah sekolah tu utk buat urusan tukar sekolah, kononnya nak masuk sekolah lama ak, Sek.Men.Keb.Sik.. Penatnya drive dr kampung nk ke Alor Star, pastu dr sana, direct ke Pejabat Pendidikan Daerah kt Baling, tp malangnya, Mamat xboleh nk blaja kt sekolah sik, coz tmpt dh penuh..

Itu sebab dia lucky coz dapat smbung blaja kt sekolah teknik.. if not, ak rasa dia kena blaja kt sekolah jeniang je.. haha.. ayah mesti hangin 1 badan je.. kesian gak kt Mamat.. ayah mmg harap yg Mamat perform in his study n also sports or any kind of thing that he involves.. but then, his PMR's result not allow him to pursue his study at Kolej Sultan Abd. Hamid..

Tapi xpelah, learn from mistake kan.. I know, he can do it better in future.. Mamat, if u read this, K.ti seriously proud of u.. & I know, u can do it..!!! chayok2..

Opsss.. K.Ti tau, K.ti mmg suka berletiyaq kt hg, tp K.ti mmg syg n very hope that u can be like K.mi, sukses and sukses and sukses.. not only in yr education, but also sukses n sukses in yr life..

Utk Meknah jgk, hope sukses n sukses sllu.. Utk adik2 ak, ak harap depa sume berjaya dunia & akhhirat.. Lets make our parents proud with us.. hihi..

Ok lah, end.. thanks fr yr time by viewing my blog..

KATA LELAKI : "WANITA ITU LEMAH"

Ujar lelaki, wanita itu lemah
Ujar wanita, mereka adalah lembut
Antara lemah Dan lembut.....

besar perbezaannya
Namun Ada yang tidak rela mengakuinya
Telah ditakdirkan ...

kerana lembut , wanita tidak gemar perbalahan..

Kecuali jika terpaksa, Lalu wanita pun diam
Diam seolah-olah menerima...
Dalam diam, wanita gigih melaksanakan kewajipan

Dalam diam ,wanita terus terusan bekerja
Di pejabat sebagai kerani...di rumah sebagai suri
Dari sebelum tercalit garis putih di subuh Hari
Hingga jarum jam tegak bertindih jari

Lelaki yang mengaku kuat , celik Mata sarapan sudah terhidang
Apabila pulang dari pejabat...di kerusi malas longlai terlentang
Isteri dikatakan lemah...bergelut di dapur memasak
Suami yang mengaku gagah...bersantai di hadapan TV tidak bergerak

Selesai memasak wanita menguruskan anak-anak
Menyapu sampah,mengemas rumah yang berselerak
Lelaki keletihan kerana memandu di jalan sesak
Berehat,menonton TV sambil tergelak

Dalam diam wanita dianggap lemah...terus berlumba dengan masa
Memandikan anak, melipat pakaian dan membasuh baju
Kaki tangan semua digerakkan dengan laju
Menyiram pohon-pohon bunga yang mulai layu

Sebelum solat Magrib untuk sujud...
Menyembah yang Satu
Makanan dihidang selepas solat

Selesai kerja rumah,anak-anak diajar mengaji
Sedang suami tersandar semula seperti tadi
Sebagai isteri kesetiaan wanita sentiasa diuji
Dalam diam semua tugas rumah segera dibereskan

Lelaki terpelajar celik hati... Ingin menghapuskan diskriminasi
Lantang membela nasib wanita....
Memberi kesedaran supaya segera bangkit
Meminta lelaki jangan lagi memperlakukan wanita mengikut adab tradisi

Hukum agama telah terpapar
Tugas suami mengemas rumah,menjaga anak
Membasuh pakaian,menyediakan makanan
Jika suami tidak terdaya melakukannya
Seorang pembantu wajar disediakan

Lelaki yang hanyut dalam keasyikan
Tidak mampu menerima perubahan
Rela bertahan bagaimana jua
Asalkan cara hidup tradisi terus dinikmati

Dalam diam
Wanita yang sering dianggap lemah
Meneruskan hidup dalam segala kekuatan

Tak perlu mencari teman secantik BALQIS,
Jika diri tak seindah SULAIMAN,
Mengapa mengharap teman setampan YUSUF,
Jika kasih tak setulus ZULAIKHA,
Tak perlu diri menjadi seteguh IBRAHIM,
Jika tak sekuat SARAH,
Mengapa didamba teman hidup seistimewa KHADIJAH,
Jika diri tak sesempurna RASULULLAH S.A.W,

Tak guna Ada MATA kalau tak dapat MELIHAT,
Tak guna Ada HATI kalau tak tahu MENILAI....

Friday, January 22, 2010

daging masak black pepper

salam utk semua.. hihi.. hari ni nk share info,cmne nk masak daging black pepper.. nyam3x.. baru sebut je nama menu ni, ayaq liyuq rasa meleleh ja.. haha.. ayaq liyuq ak lah, hgpa ak xtau.. pgi ni k.yus mintak tlg ak carikan resipi nk buat kaya.. kaya yg sapu kt roti tu, bkn kaya yg skim cepat kaya tu.. ekekeke.. sambil2 tu, belek lah resipi2 lain yg menarik perhatianku.. mana lah tau,boleh asah bakat memasak kt umah sewa nnti.. haha..

ok2.. bahan2 yg d perlukan (ni utk 2 org makan k)

200gm daging
2 sudu makan black pepper
3 sudu makan madu
2 sudu makan sos tiram
2 sudu makan susu cair
4 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 inci halia
garam, aji, gula & minyak

seterusnya, cara nk masak:

Daging dihiris nipis², bawang putih & halia ditumbuk hingga lumat, blackpepper ditumbuk kasar, bawang besar dibelah 4.

Perap daging bersama sos tiram, black pepper dan madu, selama 1 jam...lagi lama lagi sedap.

Panaskan kuali, tumis halia & bawang putih hingga kekuningan.

Masukkan daging...tambah sedikit air dan tunggu hingga daging empuk & masak...masukkan bawang besar tunggu hingga layu...bawang besar boleh diganti dengan daun saderi or daun sup...and rasa dia pun akan lain sket...hiks!

Masukkan garam, aji, gula dan susu cair...kalau nak lebih creamy tambah susu cair lebih sikit.

Siap untuk dimakan.

ok, dh siap.. hehe.. masak tu masak jgk, periuk belanga n sume perkakas yg dh guna, jgn lupa basuh lak.. hehe.. ok lah, selamat mencuba.. ;p

Wednesday, January 20, 2010

rabu- jan 20, 2010

salam fr all.. hari ni ak nk post new entry, nk cite psl cite korea yg ak dh tgk, boys over flowers.. hmm.. bl ak dh upload, xkuar gmbar lak.. yg kuar, perkataan2 dlm bentuk symbol.. ak dh arr x brp pakar psl ni.. xpe lah, nnti2 lah ak cite psl junpyo & jandi.. hihih..

nak buka jobstreet lah, apply keja baru.. ekekekeke...

Tuesday, January 19, 2010

kenduri mida & arul

salam fr all.. sori lah ak amek masa lama sgt nk upload gmbr kawin mida & arul.. sori ek.. ak mmg bz.. so arini baru ada masa nk upload meng upload.. hope mida & arul bahagia dunia akhirat.. d kurniakan ank2 yg comey.. hihi.. ok2.. check it out..
**en.wan & family pn mai.. lecturer yg sporting..


**haha.. menyebok je bdk 2 ekoq ni.. aik.. mana wani??





**menanti ketibaan arul.. mujuq time ni redup, kalo x,boleh cayaq mekap.. hihi..




**3 dara bertudung itam.. haha.. wani nmpk plg matured.. haha..





**makanan utk pengantin dan pengapit yg kelihatan sgt sedap.. nyam3x.. (tp x berpeluang nk makan pn..huhu)




**juli tgh wat pose serius lak.. igt kan abg man kot.. haha..



**xtau lah apa wani tgh cakap kt mida.. mgkin tgh cakap psl contoh pelamin yg dia nk pilih nnti kot.. haha... tobat wani marah ak kalo dia baca apa ak tulis ni.. haha...

**haha.. gmbar sesat.. cmne gmbar hp n casing camera blh ada ni? haha..




**mida setelah siap d mekapkan.. cantik kan? tema kaler: maroon..




**cantik kan kaler silver ni? hmmm..


**gmbar hantaran dr mida utk arul..


**post manja mida & arul kt atas katil.. hehe..


**arul pakaikan gelang kt tangan mida.. dh sah jd suami isteri.. hope bahagia hendaknya.. amin..


**pelamin mida & arul.. simple but nice..


**mida dgn sedara dia.. selepas nikah..

-------------------------------------tamat-----------------------------------------------

























































































































































































































kenduri kawin kak ak-2009

salam utk sume.. rasanya dh dekat setahun kak ak kawin n ak lak xpenah share gmbr2 time kenduri dia ritu.. kak ak ni nama norlaila, tua 5thn dr ak.. so kt bawah ni ada lah gmbr2 yg sempat d snap pd hari tu, kalo x salah 4 april 2009.. skrg kak ak dh pregnant 7bln.. hihi..


**jgn salah faham, ni bukan gerai org jual sayur, tp booth tmpt emcee dok melepakkan dirinya.. siap ada sesi berkarok lg.. kt situ ramai lah yg dok tggu turn nk menyumbangkan lagu2 yg d rasakan sesuai dgn tone dan pitching suara masing2.. kelihatan d situ meknah (bertudung pink smbil menyelak sedikit kainnya ke atas) sedang request lgu "jong2 inai" yg d popularkan oleh dato' M daud kilau.. phewiittt.. caya lah..




**hujan rahmat.. setel je kenduri ptg tu, hujan turun dgn mencurah2.. bdk2 buas, mat ashraf & teh x lepaskan pluang utk main hujan.. lihatlah gaya peace teh yg bersahaja itu..



**ish.. kan baguih kalo ayah kawinkan ak skli.. haha.. mgkin ni kot yg terlintas kt pala ak time ni.. haha..


**keadaan d khemah mentara.. kelihatan hujan turun membasahi bumi dgn lebatnya..


**kelihatan 3 org wanita yg sedang berehat setelah sume kerja selesai.. kak ja (berbaju merah hitam) sedang santap kek pisang xbrp nk jd smbil k.toh membelek2 kek tersebut.. yg sorang lg tu, tgh pose mulut muncung beliau..



**cenyum.. cenyum.. ak & mekmi sempat bergambar bersama2..


**pengantin pmpuan tersenyum riang smbil pengantin lelaki kelihatan begitu khusyuk menghabiskan nasik putih kuah budu beliau.. nyam3x..




**apahal sikit sgt nasik depa boh kt kita ni>???



**gelap lak gmbr dlm bilik ni..


**jln elok2 ayg.. jatuh stgi abg x angkt..



**sebelom jln, kain kena angkt sikit.. stgi terpijak,jatuh depan ni,naiya ja..



**bergaya bagaikan Hang Tuah..



**panasnya lepak bawah khemah, lepak bawah ni best sikit.. redup je..



**lauk yg bakal d hidangkan kpd tetamu dr sebelah pengantin lelaki..



**mekmi sdg pose dgn mekla.. rasanya time ni mekmi x mandi lg..


**emm.. seriusnya muka ak..




**gambr teh & mat ashraf bersama ank sedaraku, apis n ank2 spupu ak yg lain..
---------------------------tamat---------------------------------
















































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































































percubaan pertama

salam utk sume yg sudi jenguk blog ak nih.. ni di kira percubaan pertama ak nk menulis dalam blog coz sblm ni ak ada jgk menulis dlm friendster, tp xbest sgt lah.. hihi.. utk pengetahuan sume, ak create blog ak ni time keja.. haha.. sure kalo boss n IT dept dpt detect, mmg potong kapla lah jawabnya.. haha.. tp lantak lah.. ;p

apa2 pn, ak harap sume org enjoy baca blog ak nih.. mgkin x semenarik blog2 org lain, tp this is me, n this is about my life.. i feel like to share with all of u.. ;p

akhir kata, jaga diri.