Friday, April 30, 2010

juta-jutaan

"nah siti"

despatch kat company aku hulur cek sekeping..
pehal tetiba bagi aku cek nih..
saja nak bagi aku tengok total amount atas cek tu kot..
aku ambik cek tu... belek-belek...
terus membeliakkan bijik mata yang agak sepet..!!!!

tertera RM SEJUTA LAPAN RATUS RIBU (dah tak berapa ingat
jumlah yang sebenar)
yang penting, memang juta-jutaan...
RM tau, bukan rupiah or duit kerang yg aku selalu kutip
time main masak2 zaman masih hingusan dulu..

seronoknya kalau ada duit juta-jutaan..

nge nge nge... (tgh imagine apa aku nak buat kalau aku ada duit juta-jutaan)

Thursday, April 29, 2010

kursus haji??? bukan lahhh...

dulu aku penah angan2, nak pi kursus kawin dgn bakal suami..
baru lah rasa keterujaan nak kawin tu..
tapi,tak tercapai lah hasrat tu..
bakal suami awal2 lagi dah pi..
tak sabo2 lagi nak kawin agaknya...
haha...

mujuq ada member gak, takde lah rasa cam tersipot2 je kt situ..
coz aku expect org lain mesti pi dgn pasangan masing2..
ohhhh... sedihnya aku..

takpelah,janji setel..
takde lah nnti bakal suami asek cakap, "kursus kawin pun tak pi lagi,
cam tak mau kawin je"..
pastu, tarik muka...

yelah2.. org nak pi lah ni.. hihi..

cakap sorang-sorang

cakap sorang-sorang
================

alamak.. belum breakfast lagi lah..
ok lah, makan dulu kuih yang aku beli tadi..
bismillahirrahmanirrahim....
hmmm.. sedapnya kuih ketayap ni..

(makan sambil usya kira kanan, takut boss lalu)

alamakkkk...!! boss....

(letak dulu kuih kat tepi)

ok... boss dah blah.. sambung makan balik...
aikkk.. mana pi kuih ketayap aku? hmmm... aku dah abihkan kot tadi..
takpe lah, makan karipap lak.. nyam3x...
ishhh.. jatuh lak paper ni... (tunduk bawah amek paper)..
aik... bila masa kuih ketayap aku jatuh atas lantai ni.. frustnya... dah la sedap...

(kutip kuih ketayap yg jatuh, buang dlm tong sampah)

debusshhhh... kuih ketayap masuk dalam tong sampah.. tamat lah riwayat beliau hari ini..

Wednesday, April 28, 2010

kasihnya abang.. hingga ke syurga..



meleleh air mata aku, walopun 2,3 kali aku tgk gambar ni..

meroyan...!!!

aku tetiba je rasa nak meroyan..
mak aiiii... bertimbun file kat meja aku nih...!!!
sume file yang berjumlah 26 set kena siapkan before 30 april...

arghhh... memang nk meroyan tahap kritikal ni....
bijik mata pn boleh jadi juling itik ni...

tensennnnnn.... pasai pa kena buat keja bertimbun dgn time line yg sangat pendek ni...

grrrrrrrrrr...

Tuesday, April 27, 2010

hari2 makan kuih boleh gemuk tak??

kalau hari2 aku makan kuih, boleh gemuk tak?
karipap 2 bijik, kuih ketayap sebijik, dgn apa nama ntah kuih tu, lompang kot..
org kedah pggil kuih lompang.. org luar pggil lompong kot..
haha..

aku nak diet nih.. tapi aku riso, kalau hari2 makan kuih, kang berat aku tak turun2 lak..

member pun asyik perli je.. berat seguni beras...!!
cisss.. baru 52kg.. bukan berat sangat pun...

tapi kalau takat kurangkan kuantiti makanan yang aku ambik, tp tak eksesais, tak kurus jgk kan...

ishhh...

nak eksesais camne, panjat tangga naik tingkat 4 pun dah semput..
nak join member rumah pi main valleyball pun malas...
pendek kata, sume malas.....

Monday, April 26, 2010

Pengapit Yang Terlebih Cun

Sabtu lepas, aku attend kenduri kawin kawan aku.
Semua dah OK, yang aku rasa satu sebab je boleh buat majlis tu hancuss sikit bila:

PENGAPIT PULAK TERLEBIH CUN DARI PENGANTIN...!!

Cun sangat lah, sampai aku yang pompuan ni pun asyik dok pandang je muka dia.
Sudah lah cun, lemah lembut pulak tu.

Photographer pun dah macam ulat bulu naik daun.
Sekali dok ayat, pengapit tu pun nak kawin tak lama lagi.


So,kesimpulannya yang aku dapat buat, jangan cari pengapit yang lagi cun/hensem dari pengantin.

Friday, April 23, 2010

hohoho.. balik kampung...

hohoho.. balik kampung.. arini lepas keja, sharp 4.30 pm aku nk terus angkat beg & chow.. hihi.. tapi nak kena singgah ofis cimb lak kat seberang jaya.. submit redemption form client & nak kena jumpa my supervisor.. aku dh terkapai2 dalam lautan yg luas tanpa tebing.. haha.. ntah apa punya ayat.. kui kui kui..

takde, nak tnya dia balik,cmne if client nk topup saving depa.. coz sunday morning aku nk pi jumpa client, nk topup EPF saving dia.. dh nmpk ada good return.. hihi..

jiran sebelah dh sms, tnya bila balik kampung.. aiiii.. beria2 je.. bukan apa, nak tunjuk henpon baru.. cisss... aku jgk pakai henpon cap ayam... ;(

sabtu pagi nak gerak pi SP.. member kawin.. sume member aku dh selamat kawin.. tinggal aku je.. ;(

pastu, apa lagi xtvt aku???

ohh... nak pi survey harga bantal kekabu kat tok melah, usahawan bantal kekabu kt kampung aku.. hihi.. sapa nak boleh order nanti.. hihi..

rasanya ada lg xtvt aku yg aku lupa nk list kt sini.. xpelah, ahad ni aku update len.. xsabo nak pulang ke kampung.. hihi.. nak drive slow2 je, takut kena speed trap lg.. haha..

Thursday, April 22, 2010

tunang atau boy friend??

aku selalu tersasul.. tunang, aku sebut boy friend..
refer kat Lan lah, tunang aku..
tapi sometimes kalau sms dengan kawan2, aku jarang sebut tunang..
normally akan sebut nama dia.. Lan..
untuk orang yang tak close sangat, of course aku tak mention nama dia..
sure depa tak kenai pun..
jadi, selalu tersasul.. haha..

tak kisah lah tunang or boy friend kan, yang penting belum sah lagi.. hihi..

Wednesday, April 21, 2010

1 message received

Skrin henpon aku tertera "1 message received"

Message dari Kakak aku.

Tanya bila nak balik kampung, dia nak buat laksa.

Hmmm.. Bagusnya....

Dia nak makan puas-puas before deliver baby awl bulan 5 ni.. Haha.

Hujung minggu ni jugak aku sampai... yihaaa...

Tuesday, April 20, 2010

terlupa

Selalunya, aku akan usung charger handphone aku dalam beg sandang aku ni.

Tapi hari ni, terlupa lak nak masukkan charger handphone cap ayam aku tu.

Bateri ada 2 bar lagi, ntah tahan ka tak sampai 4.30 petang satgi.

Rasanya takde sapa2 yang akan sms or call kot.. hihi..

Pagi tadi waktu nak scan badge, baru perasan yang aku terlupa nak amek badge..!!

Terlupa lagi.

So kena patah balik pi kat keta.

Apa kena dgn aku ni??? hmmm... penyakit nyanyuk menyerang..!!

Monday, April 19, 2010

Mahalnya kos fotografi

Aku dah survey kat 3 orang photographer..

1-Mr. AAA
Gambar 4R 100 keping
Gambar 8R 1 keping

RM 850.00

2-Mr.BBB
Gambar 4R 80 keping
Gambar 8R 2 keping

RM 699.00

3-Mr. CCC
Gambar 4R 120 keping
Gambar 8R 3 keping

RM700.00

Saturday, April 17, 2010

Aku dan Nuffnang

Hmm.. arini dengan penuh teruja aku check account nuffnang..
ciss.. masih jumlah yg sama.. RM 0.25!! Bila nak jadi singgit nih..
Tunggu je lah..

Hari tu cadangnya nak tukar ke Advertlets..
memang baru je terlintas nk tukar..
sekali before tukar, aku check lah amount dlm account nuffnang..
sekali ada sen daa.. before this just zero..

Aku teruja sat.. so, biaq je lah dulu..
ber eksperimen sat dgn nuffnang sebagai langkah pertama as a blogger..

Thursday, April 15, 2010

Cleaning Gurney Drive Campaign 2010



Earth Day 2010- Coaster Cleanup- "Say Yes to Cleanliness"

Hari Bumi Sedunia 2010- "Jom, Bersihkan Pantai!" 2010

*Date: 18/04/2010 Sunday
*Time: 6.30am - 11.00am (Assemble on 6.30am- 7.00am)
*Venue: Penang Gurney Drive, Tanjung Bungah, Batu Feringgi

*FREE REGISTRATION**
• Contact/SMS Registration: 016-4225227/ 012-488 3227
(only for Gurney Drive Area)

• Email Registration:

cleaninggurney@hotmail.com (only for Gurney Drive Area)

or...

cleanuppg@hotmail.com (others area, include Gurney Drive)

Registration Form linking:
http://www.penang.gov.my/index.php?ch=1&pg=93&ac=1518&format=ann

Register Info

1.Name
2. Contact No.
3. T-shirt Size
(Kids/Adult Free Size/XXXL)

- 1st come 1st serve, FOC: T-shirt 1pcs, Certificate Participate 1pcs, Goodies Bag 1pcs & Breakfast 1pack

- Organized by:
Penang State Gov
ADUN Pulau Tikus Service Team
ADUN Tanjung Bungah
ADUN Komtar
Ahli Parlimen Bukit Bendera
Junior Chamber International Bayan
Lions Clubs
Universiti Sains Malaysia

my look? your look?

Aku tak tau apa itu Mylook tapi kemarin 2 kali aku dapat email pasal Mylook ni. so, try je lah. tak rugi pun kalo kita mencuba. ;p

Mylook ni macam search engine yang lain gak.
Macam search engine yang lain (yahoo , google) my look pun sama function dia.
Cuma kita log in guna e-mail address kita ( macam biasa laa ada password )

Pastu kita surf internet macam biasa menggunakan my look atas email akaun kita.
Beza dia sehari kita dapat USD 0.22 , surf 1 jam ka , 24 jam ka maseh jugak dapat USD 0.22
Klick link di bawah , tidak ada modai pun .... tak rugi apa eaihh.

http://mylook.com/join.php?x=122515

Selamat mencuba.

Wassallam.

* Pasni , setiap kali masuk internet , aku akan guna mylook at my own account.

Tuesday, April 13, 2010

Windows 2000 Pro OS ====> Windows XP OS

Hari jumaat lepas, budak IT kt ofis dah tukar CPU baru kat aku. Dari Windows 2000 Pro OS ke Windows XP OS.

Mula2 memang cuak coz nak kena remove sume file and gambar2 yg aku penah save dlm CPU lama, termasuk lah gambar kawin kakak aku yang belum lagi aku cuci even dia dah selamat sambut ulang tahun perkahwinan dia yg pertama awl april baru2 ni.
haha. Sori sis, ongkos x cukup nak p cuci. But, seriously mmg banyak tahap gaban aku punya personal items dlm CPU lama. Pulak tu, nak cucuk pendrive xberani lak, coz sume removable disk, kena p register kt IT dept so that depa boleh scan dlu. Aiyakss.. kantoi lah diriku nanti..

Sebenarnya, kalo ikut rules & regulation tmpt keja aku ni, mmg x boleh simpan any personal items kt dlm computer. sbb tu cuak nk mampos..!! pastu, terpaksa lah aku delete most item yg aku rasa x dpt nak diselamatkan lg. huhu. selamat tinggal wahai personal items ku... tp sangat lah tipu kalo staff2 kt sini sume ikut peraturan.. tidakkk...!! memang mustahil.. haha..

Now, sejujurnya PC aku memang terasa laju bagak ni.. cewah2.. sblm ni memang lah terasa ke perlahanan beliau.. hihi.. terima kasih Soon coz meng upgrade kan CPU ni.. hihi..

Monday, April 12, 2010

monday belusss....

monday kembali lagi..

memang betul2 monday belusss lah.. semangat nak kerja tertinggal kat kampung pulak.. haha.. ohhh... seronoknya berada di kampung.. balik kampung baru2 ni, asyik makan je.. sekarang ni dh sampai musim buah kuinin.. tempat aku paggil buah konen.. kat depan rumah lak tu pokok konen tu.. belum sempat pi cari, dah ada dulu yang sampai bawah pokok.. especially anak2 sepupu aku.. haha..

suka arr bau buah konen tu.. sweet.. sampai tercari2 bau buah konen tu.. mak sempat bungkuskan 3 bijik kat anak sedara yang nak balik kuantan.. sampai ati.. lebihkan orang lain dari anak sendiri.. nak majuk lah dengan mak.. haha.. poyo2.. itu baru bab buah konen, belum masuk bab buah pelam lagi.. kembung perut lah asyik makan buah pelam.. haha.. masam...

pastu, sempat jugak pi cari jeruk dekat area parit panjang coz anak sedara nak bawak balik kuantan.. ingatkan tak sedap jeruk kelubi yang anak buah beli, dah nak abih baru lah aku sempat rasa 2 bijik.. perghhh.. sedappp.. rugi siot tak balun awal2.. so, kalo sesapa nak beli jeruk, boleh lah try beli kt situ.. ;p

dan lagi, ikan pekasam mak aku yang sedap jugak telah ditapau oleh beliau.. stok pekasam kt rumah dah habih... huhu.. kena mintak ayah pi tahan pukat lagi.. sedap gilos ikan pekasam yang mak buat.. glamer woo kat kampung.. sekarang mak aku dah jadi usahawan pekasam.. sekilo rm14.. mahal dari harga sekilo getah, coz getah baru rm4.70 sekarang ni.. kos pun tak tinggi.. stok ikan ambik dari hasil ayah tahan pukat, pastu balik umah mak siang2 ikan, goreng & tumbuk beras, pastu gaul dengan ikan.. perghhh.. bila goreng, memang semerbak... haha..

banyak jugak lah yang berlangsung sepanjang hujung minggu berada di kampung.. dan balik kali ni, aku sempat pi tolong sepupu aku kat kantin Sekolah Kebangsaan Kampung Kota Bukit.. Sekolah lama aku.. hihi.. Nanti aku share k, kenapa ada sorang budak teriak sebab aku.. haha.. im soriiii... (tiru gaya amir Raja Lawak)

Thursday, April 8, 2010

Aku dan jatuh.......

Sesungguhnya, banyak sangat pengalaman pasai jatuh yang aku penah alami. Daripada jatuh tangga, jatuh gerek, jatuh pokok getah sampai patah tangan kanan, jatuh cinta, dan macam2 lagi jatuh. Tak lupa, pengalaman jatuh yang aku rasa orang zaman skang tak dapat nak rasa. haha.

Lawak, tapi benar..!!

Waktu aku kecik2 dulu, aku selalu ikut tok pi mandi kat telaga. Basuh baju pun time tu kat telaga. Aku kecik je time tu. Rasanya dalam 4 tahun. Tok aku pun time tu sihat dan bertenaga lagi. Mungkin hasil dari makan kacip patimah waktu zaman muda beliau. haha. Aku ni suka sangat nk gayung sndiri ayaq telaga tu. Gayung tu pulak tersangkut kat tengah2 telaga.

So, bagi sesapa yang tangan panjang, senang ler nak capai. Bagi aku yg kecik lg tu, susah sket nak capai. Dah umur tua bangka ni pun aku xla besar mana, inikan pulak waktu umur 5 thn. wakaka..

Capai punya capai, sekali cebummmmm....!!! Aku terjatuh daa dalam telaga...

Tok aku time tu memang cuak gila. Padan la, khusyuk sangat basuh baju sampai cucu dok terhegeh2 main tepi telaga pun dok biaq je.. haha.. salahkan tok pulak.

Tok pun sekali terjun dalam telaga nak selamatkan aku.. haha.. tak sure lak tok pandai apungkan diri ka tak time tu.. haha.. yang penting, memang aku tak lemas..

Mujur rumah2 kampung ni dekat2.. Bila dah dengar bunyi cebummmm yg kuat tu, ramai la jiran2 merangkap sedara mara mai tengok.. Maka berjaya lah aku dan tok diselamatkan.. telaga tu actually memang dalam.. aku rasa, tok dlu penah join macam cite Beach Boy tu.. memandangkan kampung aku xde beach, mungkin tok aku berkhidmat kt sungai je kot.. aku agak je lah.. hihi..

Yang keciannya mak aku lah.. time tu tengah berpantang.. terus lari mai telaga bila org bagitau mak yg aku dgn tok jatuh dalam telaga.. haha..

Aku memang terhutang budi dan nyawa kt tok.. Dah besar2 ni, kalo gaduh dgn tok, tok asek ungkit je yg dia pernah terjun telaga nak selamatkan aku.. haha.. itu pun nak ungkit2.. haha..

Apa2 pun aku memang berterima kasih kat tok sebab terjun dan selamatkan aku.. hihi..

**kat bawah ni ada contoh telaga yg x brp dalam.. credit this picture from gaharumalaysia.blogspot.com.

Wednesday, April 7, 2010

hujung minggu bersama keluarga

minggu ni seperti biasa aku akan balik kampung.. yahuuu..
dah 2 minggu tak balik.. balik kali ni nak kena p bayar duit kut..
sebulan rm80.. ok lah tu..
24 april ni aku akan kaya sat..
hihi.. tak banyak yg aku dapat, rm1k pun tak sampai..
tp ok gak tu, force saving.. kalo simpan je dalam bank, sat2 korek
dah bocoq dah tabung aku.. huhu..

mak ayah dah makin tua.. sedihnya bila tgk gigi ayah yg makin kurang..
haha.. nk tergelak pn ada tgk ayah aku makan..
uban pun makin penuh..
tahun ni aku kawin, ayah dah tak payah pening2 kepala fikir psl ank dia yg plg ketegaq ni..
biaq tugas tu di ambik oleh bakal menantu beliau merangkap suamiku.. haha..

milo dan bun gardenia


hari ni breakfast milo ngan bun gardenia.
esok pun mungkin breakfast dengan benda yg sama.
haha.
muak2.
kadang2 breakfast dengan sandwich tuna.
sampai hari2 makan benda yg sama.
muak lg.
mungkin beli kuih kat gerai makcik tepi jalan tu.
3 bijik kuih dah rm1.20
kecik je kuih, mahai btoi..
dah lama tak buat bihun singapore
tp malas lah nak masak
bun yg aku beli siap2 n letak dlm drawer ni ada 2 bgkus lg
kalo tak makan, expired lak
expired tp kalo xde kulat lg, slumber je aku mkn
koman2 sakit perut jeeeee...
haha...

Tuesday, April 6, 2010

Bila Kak Singa Bercuti

Aku cukup hepi bila officer aku cuti. Coz aku tau, kalo dia cuti, mesti kerja tak banyak. Sebabnya orang kt department aku ni memang jarang2 sangat apply cuti. Aku dengan Errin je yg dh berjaya menghabiskan suku dari annual leave. Yahuuu.. Kami lah pekerja yang ngok ngek!! Haha.. Nanti belum sampai hujung tahun, annual leave dah habih. Time tu terpaksa la unpaid leave. Huhu.

Sedih betul.. Sikit sangat annual leave yg company bg.. Bg lah setahun dalam 100 hari.. Haha.. Macam kilang ni Pak Cik Bat yg punya...

Kemarin kak singa cuti. Dan sepanjang hari aku dok tak buat apa2 keja. Buka website tu, buka website ni. So, skang aku blh buat kesimpulan yg kalo kak singa cuti, memang confirm aku pun cuti dlm erti kata tak payah buat keja.

Tensen lah keja sangkut paut dgn org nih.. Huhu.. kdg2 aku pn 1, careless. haha. careless dan diriku, tak dapat dipisahkan lg.. cewahh..

Tp arini kak singa dah mai.. Mak aii.. byk pulak document yg dia suh aku revised. dh mcm buat tesis lak. asek kena reject dgn advisor ja.. haha..

Arini kak singa tak la hangin sangat.. mungkin sbb sonok bercuti kot.. hihi.. harap2 dia cuti selalu.. amin..

"Good Morning Ms.Yeap!!"

Pagi ni aku kat tempat Assistant Manager aku, mintak dia punya signature. Sekali ada sorang pompuan dari production mai and wish morning kat Assistant Manager aku.

"Good Morning Ms. Yeap".

Dengan muka penuh kekonfidenan pulak tu.

Mujur aku tak gelak, coz amoi tu dah salah orang. Haha.

Dah berapa kali mai department aku pun still boleh salah orang ka?

Assistant Manager aku nama KHOR laa.. Bukan YEAP.. Tapi serius aku berjaya kontrol gelak aku tadi. Kalo tak, memang malu gak budak tu.

Monday, April 5, 2010

makan free + kakak siti + abang din beramboi

huhu.. bosan tahap luar biasa nih.. mai keja pun haram tak buat keja.. buka website tu, buka website ni.. haha.. dah macam kilang ni bapak aku yang punya...!!! ohh.. alangkah indahnya jika begitu... haha...

tengok jam kt skrin PC,uihhh.. dah 12.28 tegahari lah.. jap g kol 1 p lunch kat kantin.. even ngadap makanan yg sama tiap2 hari, aku ok je.. lagipun benda free.. aku cukup suka benda2 free nih.. hihi.. tipu lah kalo ada yang tak suka... kalo p makan kat luar, perghhhh.. sangat lah mahal.. kat penang ni, susah la nak cari tempat makan yang murah.. baik aku makan je kat kantin.. jimat2.. hihi..

semalam dato' siti menang lg ABP.. siap ada aksi comel lg antara dia dgn abg K.. haha.. ingatkan fara fauzana yg dapat.. tp xpelah, dh rezeki kakak siti.. pastu tengok lak iklan kosmetik kakak siti.. wah3x.. dh ada produk kosmetik lah.. sungguh bijak lah kakak siti meniaga.. mungkin lepas kawin dgn abg K, terhasillah banyak idea2 yang menarik untuk memperkembangkan bisnes dan mengkayakan mereka.. alhamdulillah.. rezeki..



pastu sedih sangat bila tengok ulangan raja lawak edisi idlan.. coz ternampak lah kelibat arwah abg din beramboi.. serius rasa sedih.. al-fatihah untuk arwah.. semoga roh arwah di sisi orang2 yg beriman.. salam takziah utk keluarga abg din.. perginya 1 bintang dalam industri seni kat malaysia ni..

Masih Ingatkah???........Kerana Pokok Getah

Before aku start story mori aku ni, aku sendiri rasa nak tergelak sebab dek kerana pokok getah lah telah memberi kesan yang agak lama dan seterusnya akan kekal kat tangan kanan aku ni sampai bila2..

Alkisahnya dulu aku dengan kawan2 kt kampung, kami suka sangat lawan bijik getah. Aku tak sure lah kalau budak2 kat pekan tau ka tak permainan ni camne. Alaaa.. Just letak 2 bijik getah kat tapak tangan, then laga kan. And of course, sebijik getah tu mesti lah yang kita punya, dan lagi satu mesti lah bijik getah pihak lawan. Kalau bijik getah pihak lawan pecah, maka kita lah yang menang..!! Yahuu...



Nak di jadikan cerita, kononnya kami dengar 1 cerita yang bijik getah yang di rendam dalam air akan buat buah getah tu jadi lagi kuat dan sihat..!! So, memandangkan aku ni dulu suka sangat lah panjat pokok dan yang terkecik antara geng2 aku, makanya aku dengan jayanya dipilih antara semua untuk panjat pokok getah dan ambik buah getah tu.

Penah tengok tak pokok getah macam mana??? Bukan macam pokok jambu, lain lahh.. Dahan dia tak lah kuat, kecik je..



Pokok getah ni pulak takde lah tinggi mana, coz ni pokok muda.. Sekali dengan aksi pemanjat yang hebat, aku pun capai lah dahan pokok getah tu, sekali gedebukkkk...!!! Jatuh daaa... Siku kat tangan ni rasa sengal-sengal sikit. Ingatkan terseliuh je.. Aku pun buat bodoh laa... Siap sambung main lagi.. Berapa jam jugak aku biar tangan aku coz serius, aku ingat terseliuh..!! Sekali tangan aku dah bengkak dan tak dapat nak luruskan balik.

Kononnya mintak lah geng aku balik umah, mintak minyak angin kat tok, nak urut-urut sendiri, lagipun takut tok marah coz dah jatuh pokok. haha. Tok pun cuak lah bila kawan aku datang mintak minyak angin, sekali aku di pesan suruh balik.

Sampai je kat rumah, tangan aku dah membengkak teruk. Tok marah-marah, cakap ni bukan terseliuh, ni patah...!!! Uwaaaaa.. Aku pun start cuak jugak lah.. huhu. One more thing, takut pulak kena marah.

Bomoh patah di panggil, semua orang datang kerumun aku, nak tengok sesi memasukkan balik sendi siku aku yang dah terkehel ni. Serius, sakit gila..!! Dekat sebulan jugak lah aku tak pi sekolah, makan pun kena pantang. Ingat lagi, time tu aku darjah 4. Lama gila skip pi sekolah. haha.. Dan hari-hari jugak aku kena practice angkat barang untuk kuatkan balik tangan aku ni.

Huhu.. Kesan tu ada sampai sekarang. Tangan kanan aku cepat rasa lenguh, dan aku kena henjut2 kan tangan aku sampai ada bunyi meletup.. alaaaa...macam kita patah2 kan jari2 untuk hilangkan rasa lenguh tu.. Then, tangan kanan aku ni kalau dibandingkan dengan tangan kiri, tahap kebengkokkan dia tak sama dengan tangan kiri.

Tu kisahnya.. Sapa lah memandai sangat pi cerita pasal kekuatan bijik getah yang direndam dalam air tu aku pun dah tak ingat.. Yang penting, cerita dulu-dulu tu meninggalkan kesan yang panjang dalam hidup aku.. Tapi bila ingat-ingat balik, memang lah rasa nak tergelak.. Kalo jatuh pokok buah-buah tu tak la kisah sangat, ni jatuh pokok getah. Malu arr nak cite kat orang yang aku penah jatuh pokok getah.. wakakaka...

Lagi cerita pasal Masih Ingatkah??? akan bersambung lagi... hihi..

Saturday, April 3, 2010

Masih Ingatkah???.......Mancing dalam bendang

Waktu aku kecik-kecik dulu, aku memang jarang lekat kat rumah. Tak kisah lah time cuti sekolah hujung minggu atau tak, memang jarang aku ada kat rumah. Kalau tak pi main tuju tin, tuju kasut, tali getah, mesti aku dengan kawan baik aku, Rehan pi mancing (aku prefer untuk guna perkataan mengail). Tempat feberet aku dengan Rehan selalu pi mestilah kat parit tepi bendang dekat rumah dia.

Apa alatan yang kita patut ada kalo nak mengail???

Hmmm.. Mestilah kena ada batang kail dan umpan. Ni benda wajib. Batang kail pulak tak payah beli, buat je sendiri. Hahaha. Senang je. Cari kayu yang lurus dan kuat, jangan panjang sangat dan semestinya agak ringan, sebab kalau berat nanti tak larat pulak nak pegang lama-lama. Seterusnya, beli tali tangsi dan mata kail kat kedai Pak Lang Haron, seterusnya ikat kat hujung kayu. Mata kail tu kena ikat kuat-kuat takut dan pastikan timah di letak berdekatan mata kail sebagai pemberat mata kail. Kalau tak letak timah, nanti mata kail tak mau tenggelam dalam air. Tadaaaa... dah siap pun batang kail.

Selalunya umpan yang aku dengan Rehan guna tak lain tak bukan, cacing..!! hehe. Pinjam sat cangkoi (cangkul) tok pastu pi korek cacing kat tanah yang nampak basah-basah sikit, sebab kat situ mesti ada banyak cacing. haha. uweeekkk.. sekarang rasa geli jari jemari aku nak pegang cacing. Padahal dulu slumber je pegang. haha. Dan selalu jugak aku tertinggal cangkoi tok merata-rata. Balik je dari mengail dah dekat time maghrib, time tu jugak lah aku sibuk dok pusing belakang rumah tok, nak cari balik cangkoi yang aku tertinggal ntah kat mana.

Jarang kalo mancing aku dapat ikan awal dari Rehan, sebab aku jenis cepat bosan. Tak larat nak tunggu lama-lama kat satu-satu tempat. Selalunya aku akan kata kat Rehan, "ala weh.. kat sini ikan tak dak lah...". hehe. Then, aku move pi tempat lain lak. Padahal, mengail ni uji kesabaran kita. Kena tunggu dan tunggu lagi, baru lah ikan nak makan umpan. Pastu, aku selalu bergerak-gerak time pegang batang kail. Garu sana, garu sini, tengok sana, tengok sini, last-last ikan tak makan umpan. huhu.

Ikan yang banyak ada dalam bendang tu ikan keli dan jugak ikan wan (haruan). Ikan sepat pun ada jugak. Pernah jugak kami mengail dapat labi. Alaaa.. Yang bentuk macam kura-kura tu. Jahat labi tu..!! Abih mata kail kena telan. Dah lah geli, tak tau lak camne nak buang mata kail tu dari mulut labi tu. Last-last, kena pi beli mata kail baru kat kedai Pak lang Haron. huhu.

Biasanya kalau cuti sekolah jumaat dan sabtu, dari tengahari sampai ke petang aku akan dok kat bendang. Bila lapar je baru balik cari nasik. Dan mungkin sebab tu jugak kulit aku yang putih gebu sejak dilahirkan oleh bondaku dah bertukar ke kaler yang agak cerah-cerah tanah. haha. Tipu je.. Tak mengaku, memang kulit aku gelap lah.. ;p

Serius, memang aku tak boleh lupa semua kenangan-kenangan aku ni. Sebab pengalaman yang ada kat kita dah tentu tak sama dengan pengalaman orang lain kan??? Aku tak malu dilahirkan kat kampung sebab aku rasa, pengalaman dibesarkan sebagai anak kampung memang menyeronokkan..!! Nanti aku share lagi cerita yang lain k..