Wednesday, December 28, 2011

kenapa perut akak terus-terusan memboroi

sabtu pergi makan kenduri
ahad pun pergi makan kenduri
lauk-lauknya ialah daging dan daging
lauk-lauknya siap boleh ditapau pulang

balik rumah tak payah masak
membalun lagi lauk pauk dari rumah kenduri

terima kasih encik lemak yang makin menebal
bagus juga ada encik lemak
boleh jadi penebat (penebat ka penyerap) haba yang baik

sila lihat bukti yang akak pergi kenduri
ok bai!






Wednesday, December 21, 2011

NASIK LEMAK SINGGIT DAN SEPRAISSSSS!!!

Macam mana perut tak maju ke depan kalau hari2 makan nasik lemak
Memang wajib beli nasik lemak untuk sarapan dan tiga ketul kuih
Kuih tu aku makan secara berperingkat sekiranya lapar. Haha.

Sedap nasik lemak makcik ni
Singgit je sebungkus
Penggunaan daun pisang masing di kekalkan
Sambal yang mantap, ikan bilis yang kadang2 jarang dijumpai
Kacang yang melampau banyak sebab disedekahkan oleh member yang tak makan kacang



Dah makan separuh baru ingat nak amek gambaq




Saya dengan riaknya nak bagitau rumah saya dah ada oven!!!
Kah3x
Itupun nak riak, orang lain lebih daripada oven pun tak kecoh. Hahaha.
Dah lama nak beli sebab nafsu nak makan tu sentiasa beraja dihati
Tapi tak beli2


Malam tu suami tercinta dan dikasihi (ekekeke.. gedik) pi Tesco sorang2 dan bawak balik oven!!
I like it sooo much sayang (saja puji lebih2 kot dapat gelang emas besaq rantai beskal pulak lepas ni)
Tak sabar nak memulakan sesi masak memasak dan melempar makanan
yang tak jadi ke dalam tong sampah dan di cover dengan sampah2
yang lain sebab malu kena kutuk dengan laki sendiri sebab masak tak jadi.
Hahahaha.

"Papa, malam tu mama try masak bubur kacang hijau, sudahnya bubur tu masuk tong
sampah sebab kacang tu takmau bekerjasama dengan mama. Sori, tak dapat
papa nak makan bubur kacang yang mama buat".
(lakiku sampai sudah taktau aku buat bubur kacang
tak jadi sebab ku pandai cover makanan yang ku lempaq dalam tong sampah tu).


Untung lakiku dapat bini yang yang rajin masak dan bijak.
Sekian sahaja untuk hari ini. Bai~~


Tuesday, December 20, 2011

SUATU MALAM KUBUR BERASAP

Tajuk filem ni kemahen seram lagi
Tapi lagi seram tengok poster filem ni
Apadaaaa.. Muka Angah Raja Lawak tu tak seram langsung
Cer tengok awek pakai kain batik terlondeh tu
Memang seram

Gambar original yang tak di edit mahupun photoshop
Mengikut kata tuan punya badan kain batik terlondeh
"Kalau tunjuk depan baru seksi, tunjuk belakang yang macam papan ni tak seksi"
Macam tu la ayat tuan badan kain batik terlondeh ni
Di ambil daripada Melodi Tv3 suku


Monday, December 19, 2011

HANGPA YANG MANA SATU????

Gila malas nak hapdet blog sekarang. Badan super duper letih. Baru je balik dari Kedah, kampung halamanku tercinta sempena majlis pertunangan adikku. Aku makan sungguh2, sebab depa masak gulai daging dengan batang pisang, kerabu pucuk paku bersama tauge dan kerang, ayam masak merah yang dah tak dak ayam (aku makan lambat), keladi masak apa kebenda aku taktau, cabai tumbuk yang banyak belacan tapi sedap, dan ulam2 serta ikan masin.


Sedapnya aku makan, menambahkan lagi keboroian perutku yang over, risau kena kutuk sebab tak pandai jaga badan lepas beranak. Hahahhaha. Tapi lantak la, yang penting "Hidup biar sedap".


Ni dia budak yang bertunang sabtu lepas. Aku tak sure berapa hantaran dan bila majlis kawin depa. Sebab sebok dok angkat2 makanan. (saja nak bagitau bajet aku rajin arr tu. ekekeke).


Masa geng pihak lelaki nak balik, ada sorang tu tanya mana mak si kecik Emran tu, sebab masa tu aku tengah main2 dengan Emran. Aku cakap, "saya laa". Sambil kembang lubang idong dok bajet orang tak caya aku yang macam anak dara ni sebenarnya dah kawin dan ada anak. Kot2 berkenan nak buat menantu, kacauuuu. Hahaha.



 -
-
-
-



Cerita kat atas ni selingan saja. Padahal nak cakap pasal gambar kat bawah ni. Hangpa yang mana 1? Sila jujur. Hihi.

Tuesday, November 29, 2011

MULAKAN HARI ANDA DENGAN SENYUMAN

yer, saya dah mulakan hari saya yang indah ini dengan membayar saman di laman web MYEG. jadi, senyuman saya sangat manis hari ni. walaupun saya agak kaget, sebab haritu jumlahnya hanya 150 ringgit Malaysia, dan sekarang sudah meningkat menjadi 200 ringgit Malaysia, saya dengan gelabah bewak kata orang kampung saya, segera membayarnya.

mujur duit ni saya boleh claim dengan laki saya, kerana kesalahan ini dilakukan oleh dia. dia masih memerli saya kerana sebelum ini saya telah disaman dua kali, dia baru sekali, maka rekod kesalahan saya lagi teruk daripada dia. hmm...

ok lah, hari ini saya nak senyum sampai ke telinga. sebab saya telah bersedekah dengan kerajaan Malaysia. saya tahu hati saya mulia. bai ~~



saya suka makan menatang ni sekarang, jadi boleh lah mintak laki saya ganti balik duit saya
dan belanja menatang ini 1 pek. sekian, daripada saya yang tak berapa demanding. bai ~~



Friday, November 25, 2011

ailebiu!!!

Perkenalkan chenta hati gua!!
Berkenalan kat The Store, terus jatuh chenta
Dah lama dengan gua nih
Dari dok pregnant kat Emran berapa bulan ntah
Sampai sekarang

Pi kerja pun sarung kasut ni
Pi pasar malam pun sarung kasut ni
Pi kelenet pun kasut ni jugak
Balik rumah mak mertua pun pakai kasut ni jugak
Sesuai dengan aneka pesyen samada formal mahupun kasual
Sesuai jugak untuk aneka cuaca yang tak menentu di negara kita
Samada panas, hujan, kemarau, jalan berlumpur
Hahaha

Sumpah, dari beli sampai la ni
Tak besa gua cuci atau berus kasut ni
Pernah mak cuci sekali kasut ni sebab kesian tengok macam dah berlumut
Masa tu kat kampung, tunggu time nak beranak!
Mak pun kesian dengan anak dia, tolong la cuci
Keh3x ~~~

Sepuluh ringgit je tau..!!
Berbaloi-baloi






Tapak kaler pink, saiz 4

Wednesday, November 23, 2011

UNTUNG

Fuhhh.. Manyak untung woo..
Mak Emran balik kerja petang kang, terus nak pergi beli bola..
Bagi Emran prektis main bola dari kecil..
Walaupun mengiring pun tak boleh lagi, tapi tetap nak bagi Emran belajar main bola..
Kan orang cakap, melentur buluh biar dari anak buluh lagi..
Dah keras macam nak buat buluh lemang tu nak buat hapa kan..

Untung woo..
Mereka-mereka tu dapat sorang 30 ribu..
Mak Emran kerja bagai nak mati pun tak buleh simpan 30 ribu lagi..
Dengan nak bayaq duit pitipitipu yang tiap2 bulan makin dok naik..
Hmmm...

Emran nanti kalau dah berjaya jadi pemain bolasepak yang hebat
Tolong mama bayaq duit pitipitipu mama ye sayang..
Macehhh..
Keh3x..




"Cita-cita Emran nak jadi doktor macam Daddy Ziyyad tu, tapi mama suruh
Emran jadi pemain bola sepak pulak. Tau la mama gilakan Khairul Fahmi Che Mat dengan
Baddrol Bakhtiar tu. Stress la Emran macam ni".





Monday, November 21, 2011

SELAMAT PENGANTIN BARU!!

Aku kenal dia melalui telefon. Aku single masa tu. Single maksudnya tak ada pakwe. Faham??
Kawan aku bagi nombor telefon aku kat kawan dia.
Kami SMS dan cakap kat telefon je. Aku malu nak jumpa. Aku memang pemalu, faham??
Berbulan-bulan SMS dan cakap kat telefon, dia ajak jumpa. Hmmmm...

Masa jumpa kat jeti penang, dia telefon tanya aku pakai baju warna apa.
Aku tipu, aku ingatkan dia tak sampai lagi.
Padahal masa tu dia dah nampak aku. Aku malu.

Pertama kali tengok dia, tingginya. Dan besar. Aku??? Kecik je.
Bila jalan belakang dia rasa selamat pulak. Hehehe.

Lepas kawin, masa naik moto dia suruh aku peluk dia.
Kalau peluk baru nampak macam laki bini.
Kalau tak peluk, nampak macam abang bawak adik. Grrrr...

Selamat pengantin baru buat aku dan papa Emran.
Consider baru lah kan, sebab baru setahun kawin. Hihihi..



20112010 - Masa ni kenduri kat sebelah pihak lelaki



* Dah setahun kawin, dia tak pernah puji aku masak. Aku kecewa tawwww..
* Kalau Emran meragam, dia yang masak. Aku ambik peluang untuk tidur dengan Emran. Hahahaha.
* Dekat mesti gaduh, tapi bila jauh mesti nangis syahdu. Hihihi..








Friday, November 18, 2011

AKU SEHELAI SPENDA

Namaku spenda. Ada jugak manusia slim, keding, gemuk, montok, panggil aku panties. Tak kisah la apa mereka gelarkan aku, tapi aku suka dengan nama spenda, lebih dekat dengan jiwaku. Hemmm...

Aku dan kawan-kawanku yang ramai berjuta-juta helai itu dilahirkan dari sebuah kilang yang hebat dan kami, kawanan spenda datangnya dari jenama yang mahal dan sangat menjadi kegilaan manusia, terutama sekali golongan wanita. Golongan lelaki jarang-jarang nak pakai spenda ni.. Hemmm...

Aku dan kawan-kawanku ada bermacam rupa dan bentuk, serta warna. Ada juga reben, kartun, manik serta labuci. Hemmm.. Ada yang dijual sehelai satu, dijual tiga helai sekali, lima helai sekali, serta dijual secara longgok berlonggok.

Satu hari aku dibeli oleh seorang perempuan comel. Harga aku mahal, tapi perempuan comel ini beli aku ketika ada jualan murah, maka dapatlah aku dibeli dengan harga yang lebih murah. Bijak perempuan comel ini. Heemmmm..

Aku digunakan dan dijaga dengan baik sekali. Terima kasih perempuan comel. Hemm.. Tapi, itu dulu... Sekarang, tidak lagi... Aku agak stress dengan keadaan aku sekarang.. Perempuan comel itu merangkap tuan ku, sudah mula menyalahkan aku..Padahal, aku tidak bersalah langsung dalam hal ni..!!!

Inilah yang dikatakan kerana nila setitik, rosak susu sebelanga. Kerana perut sendiri yang boroi, perempuan comel itu menyalahkan aku pula, dikatanya aku tidak sedap lagi untuk dipakai, makin kecil. Nampak sangat penipunya perempuan itu. Haishhh...

Sekian sahaja cerita aku sehelai spenda, aku sekarang sudah berada dalam plastik bersama spenda-spenda yang lain, kerana tuan ku tidak lagi memerlukan khidmatku lagi. Katanya, ingin mencari spenda yang lebih sedap di pakai. Tipu saja itu perempuan, dia memerlukan spenda yang lagi besar untuk mengkaverkan perutnya itu yang boroi. Melayu memang mudah melupakan. Baiiii..

Wednesday, November 16, 2011

MALAYWOOD

Gambar kredit to Abang Nara dan Ohbulan

Wartawan : Kak GC


Artis Malaysia dah macam artis Hollywood. Cantik-cantik, dan berbakat.
Body pun lawa. Complete package kata orang Kedah. Keh3x.

Kak Pashah Sandar memang terbukti berbakat. Dengan lakonan yang mantap,
Kak Pashah Sandar memang menjadi rebutan para pengarah. Drama lakonan
Kak Pashah Sandar bersama Botak Juvana
menjadi kegilaan ramai ketika ini. Terbaekkk!!





Ini pose peseng tunjuk ketiak, paha dan betis. Lakonan Adik Mierer Liyano orang kedah kata
so so je lahhh. Kontroversi yang mengglemerkan nama artis baru ni. Daripada isu
pakai baju sampai nak terkeluar tettttttttttttttttt dan sekarang sibuk bercinta dengan Syaho Jazli. Kih3x.





Ni artis tak top langsung. Tapi dulu penah la glemer sikit-sikit, rakan seangkatan Elyani dan Ct Nordiam.
Kahwin kalah Kate Middleton, dapat banglo 5 juta dan kereta maheyyyy.
Baju rekaan Hatta Dolmat ni memang curlassssss youuuu.








Gambar terakhir ni, Kak Zainab Ann Jolie. Bakat kurang, tapi kontroversi
yang lebih. Apa-apa hal, Kak Zainab memang daringgggg habehhhh.






Astaghfirullahhalazim.


HUDUD PLEASE..!!

Tuesday, November 15, 2011

AHAD YANG MEMBAHAGIAKAN

Semalam tak bersiaran sebab terpaksa EL
Pengasuh Emran tak sihat
Mak Emran pun sambung golek2 dengan Emran sebab tak payah pi kerja
Yehaaaa


Kembali kepada tajuk pada hari ini
Ahad lepas sangat membahagia kan..
Why and why??


Sebab ahad lepas aku punya 1st ANNIVERSARY..!!
Hahahaha..
Dah setahun kawin weh
Cepatnya..
Kami sambut secara kecil-kecilan je kat rumah
Candle light dinner pun tarak
Sob3x
Tapi ayah Emran buat surprise, keluar pi potong rambut, tapi bawak balik donut 6 ketui
Kami melantak 6 ketui donut dalam masa 10 minit saja..!!
Dua2 kebuloq..

Ahad lepas jugak Emran dah masuk 3 bulan..!!
Yeayy.. Emran dah besar..
Moga jadi anak yang soleh ye sayang..

Ahad lepas jugak sanggup tak keluar jalan2
Sebab nak tengok bola
Dan memang tidak mengecewakan
Malaysia menang..!!
Syabas boipren angkatku, Baddrol Bakhtiar
Hahaha


"Haiii.. Saya Badd.. Saya orang KEDAH"
Keh3x

- gambar kredit to google-

Friday, November 11, 2011

CERITA 11.11.11

Apa yang best sangat dengan tarikh hari ni???? Orang Malaysia ni pelik2, nak kawin tarikh kena cantik, nak beranak pun nak tarikh cantik jugak. Ish..ishh.. (geleng2 kepala macam mak berletiyaq kat anak).


CERITA 11.11.11 PART 1


Sakit kat ibu jari kaki aku ni makin teruk, berdenyut2. Nak tekan clutch pun seksa sangat. Hmmm.. Semalam balik dari kerja dah rasa sakit yang tahap adik2, aku pi potong lagi kuku bg lagi pendek, konon2 ingatkan kuku aku dah tertikam isi. Lepas tu terus sakit tahap kakak2 plak. Letak minyak gamat tak baik, letak minyak yuu yee cap limau yang patutnya orang guna untuk hilangkan kembung perut pun tak lega, letak ammeltz yoko2 pun tak lega (orang guna untuk hilangkan sakit sendi, aku hantam letak kat kuku kaki).

Harammmm tak lega jugak!!!

Pagi ni sebelum pi keja, laki aku kata, try la letak econozine, krim bontot Emran tu. Econozine tu kalau bontot Emran merah2 sebab lambat tukar pampers, sapu menatang tu, Insyaallah mujarab. Walaupun aku rasa sakit aku tu takdak kena mengena macam kes bontot Emran, aku sapu jugak krim econozine tu.

Dah tentu la tak lega. Pukul 10.30 macam tu aku mintak kat boss nak keluar pi klinik sat. Doc tu kata ni cekam / sekam. Doc bagi antibiotic dengan ubat tahan sakit serta krim sapu bagi kurang bengkak. Doc kata, kalau tak surut jugak, nak kena potong sikit kuku kaki aku. Demmmm!!!! Terus rasa nak kencing tang tu jugak.


CERITA 11.11.11 PART 2


Balik dari klinik, terus ke JPN Manjung. Punya la ramai orang, mujur kat kaunter nak ambik mykad tu cepat. Punya la ramai orang India kat situ, dari kecik sampai ke besar, dari muda sampai ke tua, semua pakai comel lote. Pakat dok ambik gambar kat situ. Apa kes?? Register kawin kot. Tak kisah lah.

Sekali budak JPN tu tanya, kak orang Jeniang ka? Haip.. Awat pulak dah, rupa2nya sekapal. Budak tu pun orang Jeniang jugak. Mujur tak bertukar-tukar nombor telefon kat situ. Sekali tengok mykad buruk, huduhnyaaaaaa..!!

Bukan sebab gambar awek dalam mykad tu huduh, tapi sebab kaler untuk gambar tu sangat blur. Memang la masa aku ambik gambar tu aku dalam pantang lagi, tapi seri muka aku yang original tetap ada, lawa semulajadi mak aku kata. Tapi sebab kualiti warna atas mykad tu sangat hampeh pada hemat aku, maka otomatik gambar aku pun jadi huduh.

Benci, menyesal tukar mykad baru. Baik guna mykad lama yang lebih cun. Dah la kad macam nipis je. Hissshh.. Ni malu nak tunjuk mykad baru kalau2 polis trafik tahan nanti. Keh3x.





"Gua ada mykad, lu ada???"

gambar kredit to abang google.

Thursday, November 10, 2011

FACEBOOK VS TWITTER

FACEBOOK

- menyampah bila yang cuba nak add kita, tapi sebenarnya ada agenda tersembunyi, samada nak jual insurans / baju online / promote apa2 pakej termasuk la MLM haramjadah

- orang over yang beria2 nak upload kereta baru beli, rumah cat warna apa, pergi bercuti kat mana2 (ni stok geng MLM yang konon dapat hadiah bercuti dari syarikat MLM).

- orang tudung lubuh (bukan pakai tudung bawal biasa, tudung wardina, tapi tudung bidang besar) tapi upload gambar peluk2 laki bini.

- like status sendiri! ni yang paling sadis. kesian, sebab tak ada orang nak komen status dia.

- pelik bila ada yang update status banyak2 kali dalam sehari.

- tak suka kalau someone post pasal benda sedih, then ada orang pi tekan button like.



TWITTER

- boleh taip status berapa juta kali dalam sehari

- kadang2, nak lipat baju pun nak cerita dalam twitter

- boleh follow akaun artis dan komen status depa, mana tau depa akan reply. keh3x. kalau kat facebook, belum tentu artis tu nak reply.

- suka twitter sebab tak ramai ada akaun twitter, jadi nak kutuk ka hapa rasa sangat selesa. kah3x

- kalau follow akaun imammudaasyraf, ada Q and A session. bestttt...

- tak boleh upload gambar banyak2, 1 gambar untuk sekali twit. tak macam facebook, sekali upload boleh masuk 40 gambar. bajet artis kot, nak letak gambar banyak2. haha

- takdak status in relationship / married to /  single



  


Wednesday, November 9, 2011

IBU BERKERJAYA

Ibu ialah emak, mama, umi dan istilah2 yang diguna pakai untuk seorang wanita yang mempunyai anak, samada anak sendiri mahupun anak angkat. Kemain poyo lagi nak berdefinisi bagai. Sejak beberapa bulan menjadi seorang ibu kepada seorang anak lelaki yang kacak, aku rasa jadual aku seharian agak tunggang langgang.

Seawal pukul 5 aku bangun dan siapkan beg baju emran, pastikan semuanya cukup. Kalau emran tak meragam, boleh lah mandi dan solat dengan tenang. Nak berak pun tak kelam kabut. Bersiap ala kadar, sapu lip balm jenama Nivea bagi mengelakkan bibir kering, senyum 2,3,4 kali depan cermin, rasa cukup cun dah, maka siap!

Pukul 7 aku dah siap2 keluar dari rumah nak hantar emran ke rumah pengasuh. Perjalanan ke rumah pengasuh kadang2 agak mencabar dengan keadaan trafik yang tak boleh di duga, kadang2 lancar, kadang2 tak berapa nak lancar, iaitu tersekat2. Lepas hantar emran, terus gerak ke opis. Buat kerja pum pam pum pam, sampai pukul 5 lebih, terus cabut pi ambik emran kat rumah pengasuh.

Memandangkan lif haramjadah kat blok rumah aku tu haram tak elok2 lagi, rasa mencabar betul mendaki tangga2 ke puncak rumah 5 tingkat tu sambil mendukung emran yang gamaknya sudah lebih 5kg beratnya. Penat tak payah nak cakap, tercungap2. Mujur emran cool, buat emran meraung kat tangga tu, mau aku kena cepatkan speed memanjat tangga dengan kuasa otromen yang makin berkurangan.

Sampai kat rumah, letak emran kat tilam beliau, terus aku pun terlentang sekali. Rasa cecair kat hidung pun macam nak meleleh sekali. Ayah emran masa tu dah ada kat rumah, dah siap masak nasik dan goreng ikan. Terima kasih yang tak terhingga sebab dah ambik alih tugas memasak, dan kadang2 mencuci pinggan dan mangkuk.

Lepas maghrib biasanya kami 3 beranak dah terlentang tido. Penat sangat. Pukul 12 selalu emran akan terjaga balik, masa tu jugak la baru nak terhegeh2 basuh baju2 anak, baju2 mak, baju2 laki. Pukul 1 kadang2 tu baru nak lipat baju. Lipat baju pukul 1 pagi lebih kat depan tv, boleh la layan cerita2 indon kat tv3. Ada jugak drama Memek Memey kat tv2. Ingat lepas ni nak beli bakul besarrrrr, malas nak lipat baju, sumbat je semua baju dalam bakul. Isyak pun buat pukul 3,4 pagi. Sabo je lah.

Jadi, menjadi seorang ibu ni sebenarnya tugas yang tak mudah. Jangan la lepaskan tugas menjaga anak kita kat mak kita kat kampung. Mungkin kita boleh bagi mak kita upah sebab mengasuh anak kita, dan kita boleh bersenang lenang tidur sedangkan mak kita terpaksa berjaga pagi menjaga anak kita yang suka meragam. Seeloknya, kita kurangkan beban mak kita yang dah tua tu, bagi dia rehat2, bukan mintak dia jaga anak kita.

Sekian sahaja tips membesarkan anak daripada GC. Untuk tips2 yang akan datang, GC akan kongsi lagi. Sekian terima kasih kerana sudi membaca.




Lawa dak muka emran kalau teriak??? Kombang lobang hidongggg.. Haha..
Pengasuh pulak tiap2 hari sms, kabo pasal emran meragam. Nak kerja pun hati tarak senang woo..
Berhenti kerja kannggggg... Glurrrppp!! Tak sanggup. Haha..

Tuesday, November 8, 2011

BERAYA DI PERANTAUAN

Sob3x.. Kali ni, pertama kali aku beraya jauh dari keluarga di kampung
Sedih weh, mujur ada si kecit Emran menemani aku..
Hilang sikit rasa sedih sebab tak dapat beraya dengan family tercinta..


Kali ni pertama kali aku beraya sebagai bini dan mak
Hihi.. Teruja beb..
Almaklum la masa raya posa lepas, aku still dalam pantang


Aku baring je masa raya posa hari tu sebab takmau sakit kan hati
Tengok orang lain makan syedapppp2..
Sob3x lagi


Pagi hari raya korban, aku pun berkobar2 iron kan baju melayu laki aku
Perghhh.. taciingg gak masa tu..
Sebab tahun lepas kami bukan jadi laki bini lagi.. haha..
Dan aku pun berkobar2 iron tudung dan baju kurung aku
Semangat gila ni nak beraya, hatta raya haji je pongggg


Baju kurung dan tudung yang dah siap iron aku gantung elok2
Takmau kasi kedut2 punyerrrr
Tapi, sampai sudah baju kurung tu dok tergantung dalam almari
Sebabnya kat tempat laki aku, raya haji orang tak datang beraya
Hahahaha...
Dan kami pun tak pi beraya mana2..
Hahaha...


Sudahnya, berkain batik dan t shirt je la di hari raya haji
Nak meriah lagi, ambik semangkuk mee kari dan makan depan tv..
Baru feeling raya ye dak???



Di kesempatan ini, Emran ingin menyusun 10 jari memohon ampun dan maaf
kalau ada terkasar bahasa. Keh3x.

Thursday, November 3, 2011

UCAPAN BUAT PM DAN ISTERI

Tak nampak pulak mana isteri PM.


Ucapan ni bukan untuk bodek mintak PM bagi bonus lebih banyak tahun depan untuk kakitangan awam, sebabnya saya bukan kakitangan awam pungggggg. Hahaha. Kalau boleh, nak mintak jugak PM buat kedai 1Malaysia kat kawasan Lumut / Manjung / Sitiawan ni.

Kesian jugak kami kat sini ye PM, jeles rasa di hati ini bila tengok orang kat KL dok bagitau dalam Buletin Utama, yang harga barang kat kedai 1Malaysia ni murah. Buat la sebijik kedai kat sini. Ye dak??? Nanti saya janji, pangkah BN untuk next pilihanraya. Amacam, win-win situation kan?? Hahaha.

Apa-apa pun, saya harap PM dan jugak isteri (apa orang panggil, first lady @ iron lady?), dapat haji yang mabrur. Balik nanti, boleh mintak ayaq zamzam dan kacang2 sikit??? Tolong la doa2 bagi kami semua pi haji sama ye.

Wednesday, November 2, 2011

Dik, kau hengat keta akak ni span eh??

Dik, akak tau la kau baru rasa nak up
Tapi jangan la lintas jalan tu macam itik pulang petang
Kemain lagi kau yer, lenggang kangkung
Macam la jalan raya tu ada cop nama mak ayah adik kan

Mula tu akak sabar je tengok adik jalan terkedek-kedek macam tu
Kesian pulak kat adik jalan kaki nak pergi sekolah
Akak pun brek la keta akak pelan2
Teringat pulak zaman muda akak, masa baru  nak up macam adik
Pergi sekolah jalan kaki jugak
Tiba2 akak rasa tacingg dgn memori zaman sekolah akak

Tapi, adik slumber je kan
Lari2 lah sikit, muncung keta akak dah betui2 kat montot adik
Tapi adik haramnya nak berlari2 anak
Jalan jugak macam keta akak tu span
Dan kalo langgar montot adik, takde efek pape kanssss

Sampai tersengguk2 keta akak sebab akak malas nk tukar gear lebih rendah
Bila akan ponnnn adik sekali, terus adik pusing
Siap jeling2 akak lagi!

Dik, kalo pun nak ngorat abg2 navy kat gate tu
Hagak2 lah kan, jangan la sampai akak langgar montot adik yg suci ittewww
Ingat, jalan raya bukan hak milik persendirian
Sayangi montot anda, jangan sampai montot anda senget gara-gara dilanggar keta murah akak.

Jumpa lagi esok ye dik.

Tuesday, November 1, 2011

peminta sedekah yang suka merantau

Alkisahnya sabtu lepas, aku dan laki ku, bersama anak kecilku ke pasar malam berdekatan Giant Manjung. Banyak yang hendak dibeli kerana stok makanan segera dan tidak berapa segera sudah tinggal sikit di rak makanan. Antara yang bermain di mindaku untuk dibeli ialah ikan bilis, sayur-sayuran, bawang putih dan berbagai-bagai lagi. Pada masa yang sama, antara makanan yang langsung tidak tersenarai untuk dibeli pun dibeli juga disebabkan nafsu lapar yang membuak-buak iaitu apam balik dan murtabak ayam. Apa kejadahnya cerita pasal makanan pulak ni, sedangkan tajuk kemain gah lagi. Sobsobsob.

Penat berjalan dan merayau-rayau disekitar pasar malam tersebut, tiba-tibaaaaaaaaaaaa.. Jeng-jeng-jeng.. Ternampak la kelibat seorang peminta sedekah yang agak well known di kalangan pembaca blog avang mazidul. Aku terus sentap, sambil berkata-kata didalam hatiku, "rupanya macam pernah ku lihat tapi di mana yaaaa". Ohh ya, aku pernah terbaca pasal peminta sedekah yang glemer ini di blog abang botak chinnnn itu.

Ni gambar peminta sedekah tersebut yang aku pinjam dari blog avang botak.




Peminta sedekah ini memang sentiasa mengukirkan senyuman manis beliau. Mungkin mengharapkan aku menghulurkan duit besi mahupun duit kertas berwarna kepada dia. Maaf la brader, jangan harap aku nak bagi. Kalau aku nak bagi, lebih aku masukkan dalam tabung masjid. Kalau tak salah aku, avang botak dapat tangkap brader ni kat kawasan Damansara, dan ada yang pernah ternampak brader ni kat kawasan Tanjung Malim.

Wahhh.. Sampai ke Manjung ni ye brader outstation. Hebat!


* Menurut avang botak, brader ni tak boleh sambung bacaan al-Fatihah. Dan dia sebenarnya ada kaki palsu yang dia sorokkan kat tempat lain. Dalam sejam, brader ni boleh collect dalam RM 80. Hebat income kau brader, lebih daripada gaji aku. Hahahaha.

Monday, October 31, 2011

MISI YANG SUKAR LAGI MEMBERATKAN!!

Ni yang susah jadi tukang beli breakfast. Sekali sorang MC dan sorang lagi nak balik cepat, so takmo breakfast, jadi, tukang beli terpaksa la menghabiskan semua makanan ni. 3 bungkus nasik lemak dan 3 bijik cucuq.



Ingat kerja yang mudah ka nak menghabiskan nasik 3 bungkus ni? 3 bungkus ni bersamaan seperiuk nasik okeh. Dengan berlemak bagai, dah la aku dalam proses nak mementenkan berat badan yang tak berapa nak unggul nih.

Dapat dilihat disitu, nasik lemak tu dah tinggal 2 bungkus, sebab sebungkus tu dah selamat masuk dalam perut. Aku ingat, 2 bungkus lagi aku akan setelkan masa lunch nanti. Bangggg, kalau bini abang ni nampak gemuk yang luarbiasa, sori lah ye. Ni sume gara2 takmo membazir. Kan membazir tu amalan syaitonnnnn nirrojimmm.

Monday, October 24, 2011

pembesaran prostat




tajuk kemahen lagi yuuuu
prostat tu hape?
idak ler aku tau
biologi failed!!
cikgu ajaq kat depan, aku kat belakang sebok makan kacang

aku ada snap gambaq ni masa aku kat hospital
bosan kemahen nak jumpa doktor
2 jam tunggu turn nak jumpa doktor
padahal doktor pung pang pung pang ada la dekat 10 minit

homaigod!!

permainan hari ini ialah mencari perkataan yang eja tak betul
seronok tau main game ni buat mereka2 yang tak dak gheja
yang ada gheja tapi sibuk jugak nak cari perkataan tu, maknanya hangpa makan gaji buta
haha
sama la macam aku

ok, selamat mencari. 

Tuesday, October 18, 2011

TAK ADA PUTIH, HITAM PUN BOLEYYY

Pose menguap dari Emran untuk semua... hehe..


Sian Emran, pakai baju murah je mak dia belikan
Ni siap butang baju tertanggal lagi
Nak beli baju baru pun, belom gaji
Kesian anak omak

Di sebabkan gua ni seorang ibu mithali ibu yang sejati
Jadi usaha la jugak nak jahit balik butang kat baju Emran
Cari punya cari benang kaler putih, tak jumpa dik nonnnnn
Yang ada pong kaler hitam je

Alaaa... hantam sajalah
Janji butang tu kembali ke tempat asal beliau
Harap2 babysitter tu tak la belek2 baju Emran nih
Pasalnya haritu babysitter tu gelak2, awatnya baju Emran banyak kaler pink

Hitam itu menawannnnn



Hitam dan putih, warna tahekk cicak

Thursday, October 13, 2011

menghitung anak tangga

Ok, ni peristiwa masa balik kerja semalam. Lif rosak dong!! Hampeh betui. Kalau setakat naik tangga tu bawak diri sendiri tu ok lagi, ni dengan nak pegang si Emran yang sekarang ni entah berapa kilo gamaknya. Beg lagi. Sumpah rasa nak tersungkuq jilat lantai tangga tu.

Lenguh habih kaki ni, bukan senang nak panjat tangga sampai ke tingkat 5. Dah la baru lepas beranak, stamina pun takdak, energy dah abeh masa proses meneran Emran. Hahaha. Nampak sangat menipu. Kalau angkat beras sekampit lain cerita dengan dukung anak. Kalau bawak beras, penat kalu, boleh letak dulu. Bawak anak, takkan nak letak kat lantai pulak bila penat. Hohohoho. 

Emran pulak baik je, tak teriak langsung. Mungkin sebab dia dah biasa rasa naik tangga sebab masa aku pregnant dulu pun, memang kerap jugak lif rosak.Dia pun enjoy je tengok mak dia tercungap2 panjat tangga.

Bukan main bayar duit maintenance tinggi tiap2 bulan, tapi lif kerap rosak!! Sakit hati aku ni. Mujur rumah sewa je, kalau rumah sendiri, memang tak kosaaaaa akak nak beli rumah apartment camni. Buat anaiya badan ja nak panjat tangga time lif rosak.

Haiii.. Saya baru lepas pakai bedak sejuk..


Mak cakap aku suka aniaya Emran, bagi pakai sarung tangan lain2. Dah tu bunga2 pulak. Bukan camtu mak, tak jumpa pulak sebelah lagi sarung tangan tu, so pakai je la sebelah lain pun. Yang penting dia tak garu muka. Sarung tangan bunga2 ni, yang kakak aku punya, anak dia kan gegirl. Mesti la bunga2.

Tuesday, October 11, 2011

katil hujung dalam wad

Sejak jadi mak budak ni, cerita banyak tertumpu pasal Emran je. Redho je lah ye. Ni nak share 1 cerita masa aku kena stay kat hospital sebab nak breastfeed Emran yang masa tu tak boleh discharge lagi sebab ada demam kuning. Aku sehari lepas beranak dah boleh balik tapi Emran kena stay. Nurse call, suruh aku mai hospital, tido kat wad.

Aku masa tu tak duduk wad biasa, duduk dekat bilik yang mostly mak2 kat situ anak ada masalah sikit. Kat bilik tu memang nurse tak masuk, melainkan anak teriak, nurse akan mai cari kita. Masa tu, aku sorang je yang paling muda. Dah la baru beranak. Bayangkan 3 jam sekali nak kena pi bilik baby dengan mak2 yang lain, dengan aku yang baru lepas beranak, terhegeh2 la nak  turun dan naik katil.

Kakak2 lain tu ok la, depa ada yang dah 20 hari beranak pun ada, pulak tu bukan anak sulung macam aku. Malam tu aku tido, katil sebelah kanan aku kosong, masa aku tengah lalok2 nak tido tu, aku rasa macam katil kat sebelah aku tu ada orang. Masyaallah. Serius, terasa macam ada kawan aku. Dalam pejam mata tu aku boleh nampak dan rasa kawan aku tanya soalan, "weh, wahyu tu apa?"

Aku diam  tak jawab soalan dia. Ntah hapa2 punya feeling masa tu. Aku terjaga, terus ambik henpon nak pasang ayat quran yang ada. Sekali ada asma-ul husna je, yang lain semua lagu2 laghooo. Lepas pasang asma-ul husna, aku kasi letak henpon bawah bantal, dan alhamdulillah, tak dak lagi gangguan lepas tu. Mujur kena tido sehari je kat situ, sebab esok tu Emran dah boleh balik.

Lega sangat sebab dapat balik. Lepas tu baru la bermula sesi berpantang dengan lebih efisien. Efisien lah sangat, membazir duit je beli set bersalin Amway, haram tak luak punggg!! Rasa macam boleh je simpan ubat2, param, pilis semua tu untuk adik Emran nanti. Hahahaha. 

Friday, October 7, 2011

muhammad aliff emran - hadiah terindah..!!

Alhamdulillah, pengalaman masa mengandung sangat best aku rasa sebab loya pun tak teruk, cuma alah kalau nak kena ayaq pagi2 dan masa nak gosok gigi. Ada la aku muntah dalam 2 kali. Tu ja. Semua benda makan aku boleh taram. Dari berat 48.7kg masa sebelum mengandung, terus mencanak naik ke 63kg.

Tambah pulak dekat2 dengan due date, aku dah mula cuti sebab takut terberanak kat rumah sorang2 masa ayah emran keja. Due date sepatutnya 11 Ogos, tapi hujung bulan Julai aku dah mintak ayah emran hantar aku balik kampung, lagipun elok sangat lah, 1 Ogos kan dah nak posa.

Aku nak posa selagi boleh. Nak ajaq jugak anak dalam perut ni posa. Hehe. Hari2 masa bukak posa & sahur, melantak kaw2. Makan sungguh2. Sampai la dekat2 due date tu aku kena darah tinggi. Tension, hari2 kena pi klinik desa, check blood pressure. Ada sekali tu, tinggi plak tekanan darah aku, terpaksa la misi kat situ call ambulans dan bawak aku ke hospital. Dengan berkain batik, naik la ambulans. Tapi hampeh, ambulans tu tak bunyi nenong, nenong. Tak merasa naik ambulans macam tu.

Sampai kat hospital, doktor suruh aku rehat dan datang check tekanan darah aku. Banyak kali jugak dia check dan dia satisfied yang aku boleh balik, dia kata standard lah tu tekanan darah tinggi sikit, sebab dah overdue. Aku pun balik. Masuk hari ke 14 posa, aku ke klinik dengan ayah emran. Tekanan darah aku tinggi lagi, kali ni kena admit hospital lagi. Aku stay semalam kat hospital sik, then kena transfer ke hospital sg. petani since kat situ tak ada pakar untuk induce, aku pun dah overdue dah masa tu.

Malam tu tido kat wad, misi letak aku kat betul2 dekat dengan meja depa, sebab kes aku agak berat compare dengan orang lain, overdue dan ada darah tinggi. Malam tu dapat la dengaq orang menjerit nak beranak. Seram gila dengaq, sampai tak boleh nak tidoq. Tetiba je rasa takut nak beranak. Tapi nak tak nak memang tetap kena beranak. Hahaha.

Dari hospital sik naik ambulans nak ke hospital sg. petani, terus rasa nak tercabut pinggang sebab ambulans tu macam teruk sangat, takpun mungkin sebab jalan yang teruk. Hahaha. 15hb Ogos, aku dengan 2 orang lagi kakak yang kes depa di transfer ke hospital sg. petani terus 'check in'. Doc terus check, dah buka 2cm katanya. Aku langsung tak rasa sakit apa pun masa tu. Petang tu jugak, dalam pukul 6 terus aku kena induce. Peliknya, aku langsung tak rasa sakit. Kakak2 dalam bilik tu pun kerap tanya aku, dah rasa sakit belum, aku jawab tak.

Tak silap aku, ubat tu akan bertahan 6 jam, kalau bukaan belum 3 atau 4 cm, doc akan masukkan lagi ubat. Mujur malam tu bila doc check, dah terbuka 4 cm. Misi pun pesan, pukul 12 nanti siap2, pergi bilik bersalin. Dalam pukul 10 or 11 macam tu, aku rasa sakit kat pinggang ni, so aku pun turun katil, jalan2 kat luar bilik. Berjalan dan berjalan, sebab orang cakap kalau banyak berjalan nanti senang nak bersalin.

Lebih kurang pukul 12 malam, misi mai cari aku, dah nak tolak ke bilik bersalin. Masyaallah, masa tu aku rasa takut yang teramat sangat. Takut mati pun ada, takut apa2 jadi dekat baby, macam2 yang aku takut. Huhu. Malam tu pulak, ramai betui orang nak beranak. Bilik beranak penuh!!!

Setelah segala usaha menge'push', akhirnya lebih kurang 6.55 pagi, lahir la anak teruna aku. Emran kena stay kat NICU sehari kalau tak salah aku, then bila dah ok, kena jaundice pulak. Tapi sekarang Emran dah sihat dan kuat, Emran selalu teman aku masa ayah dia kena kerja malam. Bila Emran tido, aku pun tido sekali. Hahahaaha..

"tido macam ni baru puas. so please, jangan bedung saya. saya rimassss"

Thursday, October 6, 2011

kembali bersiaran... GC is back!!!

Assalamualaikum wbt. Mukadimah yang paling bagus untuk aku mula bersiaran balik dalam arena penulisan blog. Ekekeke. Skema semacam plak ayat. Tak payah la tulis skema2, rasa nak muntah pulak. Lama gila tak buka blog, masa dalam pantang hari tu, rasa nak tulis jugak, tapi di sebabkan masalah domain, membantutkan pulak semangat. So, semalam masalah domain tu dah setel. Terima kasih la kat team serverfreak yang bagi aku diskaun. Haha. Rugi bisnes kalau dapat ramai client macam aku.

Masa dah sarat mengandung aku dah rasa malas nak buka blog. Dah bersarang sikit blog aku ni. Hari ni lepas bersalin 51 hari, baru nak mula tulis balik. Sebenarnya aku dah mula kerja 3 hari dah. Memang baru lepas pantang sangat2. Masa hari ke 35 lepas bersalin, aku dah drive bawak anak teruna aku ke klinik. Terdesak, tak dak sapa nak bawak.

Hari ke 45 lepas bersalin, aku drive sekali lagi pi JPN, ambik mykid anak teruna aku. Sempat jugak aku tukar IC baru. IC lama tu muka macam kanak2 sangat. Muka sekarang ni cun sikit kot, putih sikit sebab dok dalam rumah sepanjang berpantang, langsung tak kena panas. Hahaha.

Lepas 2 bulan cuti panjang, rasa susah sikit nak pick up semua kerja yang tertinggal. Nak kena follow up balik kerja yang kita tak tau kepala ekoq. Tapi slow2 lah kan. Apa2 hal, blog tetap tidak dilupakan.

Aku nak share gambar anak teruna aku, Muhammad Aliff Emran yang lahir 4 hari lepas due date. Lahir kat Hospital Sultan Abd. Halim, Sg. Petani Kedah dengan berat 2.94 kg. Emran ada masalah sikit masa lahir, orang kita kata makan taikkkk. Hehe. Then, masa lahir dia tak teriak. Tapi sekarang, teriak tak mau2. Hahaha. Test vocal tu...





"Hai aunty dan uncle dan kakak dan abang, thanks sebab baca blog mama Emran. Ok, Emran nak sambung tidoooo"

Wednesday, June 15, 2011

haiii.. saya belum beranak lagi tau.. keh3x..

hari ni saya bizi
semalam saya bizi jugak
bizi dok chatting dengan kak anis sri lanka
kah3x

jangan ingat saya tak post new entri
tandanya saya dah beranak
keh3x
belom lagi lah
doa-doa lah saya beranak cukup bulan
doa-doa lah budak kecit ni takmo keluar lagi
bagi lah peluang saya nak makan laksa lagi
bagi lah peluang saya nak taram semua makanan puas2
ekekeke

lepas ni nak kena berpantang pulak
hohoho
nak kena mengembalikan bentuk tubuh yang dah out of shape ni
*padahal masa bujang pun tak selim mana..poyo je lebih

ok la, saya nak sambung minum milo saya yang dah sejuk
konon2 orang bizi lah kan, tak sempat nak minum, banyak kerja sgt
ekekeke...

Monday, June 13, 2011

hero

gambar tak ada kena mengena


hari ni gua rasa malas nak post entri baru.. tapi sebab cewi nak bagitau yang hari sabtu lepas gua dah pi scan, budak kecit yang dok menendang ni adalah hero. laki gua senyum sampai nampak gusi. suka lah dia, ada geng nak bawak pi main bola kot. jadi keeper macam khairul fahmi che mat pun okeyyyy.

gua ingat kalau girl, nak pergi borong skirt ropol2 barang sedozen. hahaha.

dah memasuki usia kandungan ke 30 minggu, gua kena kerap ke klenet untuk check up. sebulan, dua kali check up. harapnya semua berjalan lancar. amin.

sapa2 ada nama2 yang baik makna, boleh la sharing2. hehehe. sharing is caring kan..

Thursday, June 9, 2011

rindu lah

ni cerita pasal makan2 semalam
penuh ruang2 kosong dalam perut
ter isi dengan makanan
malas nak cerita, kang meleleh lak ayaq liyuq

yang penting, semalam aku melantak 3 jenis kek
sedapppp...
ada kek macam kat bawah ni..
makan dan makan dan makan
sampai lupa laki di rumah tak tau dah makan ka blom

bang, nasik sejuk dalam rice cooker tu ada
goreng la teloq ka apa yang patut
ekekeke...

*colan isteri mithali.. hihihhi


kek semalam ada pisang di dalam.. nyam3x
ada jugak cheese cake..
homaigoddd...



pagi2 tadi mai keja, gigih betui dok edit gambar ni
bukan apa, teringat kat jeans lama ni
lama betui tak pakai jeans ni
rindunya kat dia
agak2, muat lagi ka tak nak pakai jeans lepas ni
sob3x


ni gambar masa baru balik dari explore pulau jerejak, penang
masa ni blom kawin lagi
nak kata slim tu, tak la slim
cun tak spek mata aiii?


Wednesday, June 8, 2011

akak keji..!!

akak semalam kan, beria-ria la cakap kat avang nak posa
siap dah masak untuk sahur
sekali masa akak tengah solat isyak
akak teringat yang kat ofis arini ada farewell party..!!!!
*keji yang pertama sebab tengah solat boleh teringat pasal farewell party

kalau farewell party, haruslah ada kek sikeret resipi
haaa.. akak memang gatai2 je tekak ni rasa macam nak makan kek
sekali ada farewell party
haruslah akak meng hold kan niat suci akak tu
*keji yang kedua sebab membatalkan niat nak posa semata2 kerana kek..!!

mengingatkan makanan yang masih panas2 itu
akak segera makan
sedap kan makan panas2
tetiba, akak kena rasuk
sedap pulak masakan akak
jadinya, akak terus tambahkan makanan itu
*keji yang ketiga, sudah la makan tengah malam, banyak pulak tu

astaghfirullahhal 'azim

insyaallah
esok je la akak teruskan niat suci akak ni
harap2 tak ada unsur2 syaiton yang merasuk akak lagi




budak kecik bernama Zahra ni bukan anak kedua akak,
merepek betul hangpa2 ni. ni anak menakan kesayangan akak.
sesapa yang berkenan nak buat menantu, boleh hubungi akak yer.

Tuesday, June 7, 2011

rock..!!

akak baru balik check up nih, kat klenet kesihatan siti_awan. orang tak ramai sangat harini, tapi service slow sikit. ramai misi2 cuti malaysia gamaknya. ramai bebudak praktikal je. akak sampai kol 8.04 pagi pun dah ramai orang. gamaknya depa ni datang lepas subuh kot. ekekeke..

misi tu tanya akak, awak pakai heels tak? akak of kos la tidak memakai heels. mau terpeleot kaki akak kalo pakai heels. akak dulu pun layan wedges je. yang jantan2, kome jangan ingat wedges tu cheesy wedges pulak. luku pala kanggg...

akak cakap kat misi tu akak pakai selipar je.. misi tu tanya, awak pergi kerja pakai kasut apa pulak?? yela, selipar ni laa.. sambil menunjukkan selipar mahal akak yang di beli di pasar malam ketika masih bujang dulu.. misi tu kata sama akak, hishh.. rocknya kamu.. brutal pulak.. haippp.. pakai selipar pun rock? brutal? itu akak blom berkaki hayam lagi.. kalo berkaki hayam, ntah hapa pulak misi tu kata kat akak..

cerita lain masa kat klenet tadi, akak nampak satu suwitt kapel. si suami berkopiah, pimpin tangan isteri yang sarat mengandung, tak larat nak jalan. sambil menunggu giliran, akak nampak depa baca buku islamic2 nih. suwitt gila. berdasarkan ukur lilit perut, akak rasa akak lagi sarat dari si isteri yang suwitt kapel ni. tapi mungkin kaki si isteri tu bengkak dan susah nak berjalan, sebab tu perlu suami pimpin. akak setakat ni ok lagi, takde pulak si avang kena pimpin, dan akak pun masih drive macam biasa. semoga akak terus kuat dan sihat sampai nak bersalin nanti.


** akak hot sikit kat misi tu sebab bagi time sleep kat akak sampai 10.30 pagi je, akak nak mintak sampai pukul 1, boleh balik rumah masak2 dulu. keh3x.

** get ready untuk rasa lenguh kat tangan kiri, sebab tadi akak kena inject tetanus untuk kali kedua. akak nak pura2 tak larat lah, boleh mengelak dari kena masak. ekekeke. avang, jom makan kat luar... tak larat, tangan lenguh. hihihihi..



Selamat Hari Lahir buat Zahra boolat yang berusia setahun bulan ni.
Semoga jadi anak yang solehah dan berjaya dunia akhirat.

Dialog Zahra: Apa usya2, nak penendang???

Monday, June 6, 2011

cuak!

Jambatan Pulau Pinang


hari sabtu lepas
akak dengan avang pergi soping
berejam-rejam soping
sampai kematu tapak kaki akak

seronok betui soping
rasa macam nak hangkut sume barang dalam kedai tu
tapi akak masih sedar diri
akak bukan beruang berwang

kat kaunter tempat nak mambayar
cashier menjalankan tugas dengan gigih
titt.. titt.. titt..
mesin scan berbunyi

menghampiri angka ringgit malaysia tiga ratus
muka akak sudah mula nak bertukar menjadi otromen
duit dalam wallet memang ada tiga ratus dan syiling2 sahaja
setelah di kirakan semua jumlah dan tolak diskaun
semua barang yg di beli berharga rm316

haipp..mujur cukup duit akak dengan avang
kalau tak cukup, tak kan nak cancel je barang2 tu??
mallew ahh, ramai orang pulak tu
akak ada terfikir nak pura2 sawan je masa tu
tak ler mallew sangat kan.....

moral dari cerita akak:
1) sebelum soping, pergi cucuk duit dulu
2) kalau nak soping, jangan lupa diri
3) jangan berdiri dan berjalan lama2 sangat, nanti kaki sakit dan menangis

Friday, June 3, 2011

cuti 1 hari

"Bik, tolong buat kan susu untuk baby". Laung gua untuk my bibik.

Sian anak nombor 5 gua, nangis nak susu.

Tiba-tiba bibik tercongok, siap jeans dan bergincu bagai.

"Waduhhh Datin, bibik nak kluar nih, sama teman-teman. Nak ke KLCC, udah janji sama teman-teman. Lagipun Datin lupa, hari ini kan hari ahad, bibik off ini hari".

Gua pandang muka bibik. Huduh bebenor mekap ko nih bik oiii...

"Eh, tapi kalau datin mahu bibik kerja ini hari, bisa aja. Tapi upahnya, 2x ganda datin ya". Ekekekeke.. Bibik ketawa terkekeh. Nak lempang kang, muka gua terpampang kat paper. Nak kena jaga reputasi sebagai Datin jugak. Hihihihi. Ohhh..Lupa. Masa ni gua dah jadi datin, bini kepada datuk F. Hahahaha.

"Tak apa lah bik, saya buat sendiri. Jangan layan mat rempit pulak", sempat lagi gua berpesan.

Bibik gelak-gelak. Memang muka peseng nak mintak kaki saiz 4.

"Enggak lah datin. Bibik pulang lewat sikit ya, malamnya mau ke Hard Rock Cafe", sambung bibik sambil senyum-senyum dan berlalu, meninggalkan bau minyak wangi cap one drop drop.




Gaya datin wannabe yang pregnant 7 bulan.. Ekekeke.. Eh, patut ka
gua letak gambar ni?? Macam tak patut je...

Thursday, June 2, 2011

daku kuciwa...

tadi aku dah taip entri elok2
siap gigih haplod gambar lagi
sekali bila aku tekan publish post
tenet jadi cam cipan

ingatkan entri tu ada kat draft
rupanya tidokkkkk
aku kuciwa.. kuciwa.. arghhh..
memang sedap gila entri aku tadi
hahahaha... perasan

dah la, malas nk tulis bebanyak
kang hilang plak
kasi blood pressure aku naik sajork


keadaan aku sekarang..

Wednesday, June 1, 2011

tektik is a tactic

ni idea lecturer gua kalau nak mengelak dari bercakap dengan orang bank yang call kita
"call back later, im driving"
then, terus letak phone
idea yang bernas, memang guna penah try sebelum ni
keh3x

pagi semalam, gua dapat 1 call dari C_I_M_B
gua tipu cakap line tak berapa clear, tak dengar suara beliau
hahaha

petangnya, gua tengok ada orang call lagi
nombor pun dekat2 dengan nombor C_I_M_B tadi
terus angkat, guna balik tektik 'kotor' lecturer gua
"call back later, im driving"
keh3x
gua gelak sorang2
berjaya tektik gua

tidak berapa lama selepas itu
gua dapat sms dari kawan gua
"sorry, aku yang call tadi"

eh, kawan gua lah
dah la lama betul tak sembang2 dengan beliau
hampeh jugak tektik ni

Monday, May 30, 2011

terima kasih anuar zain!!

gambar di cilok dari gugel. buah kuinin @ kuini.
orang kampung saya panggil buah konen.


sumpah!! saya betul2 malas nak datang kerja hari ni
saya sampai dari kampung pukul 12 tengah malam
sampai2, ingatkan lif dah ok
tapi masih tak ok
dengan gigihnya saya panjat tangga sampai ke tingkat 5
*saya risau terberanak di tangga.. hahaha..

separuh perjalanan saya masih boleh bercakap2 dengan lelaki itu
separuh perjalanan lagi saya tido
2 kali air soya yang saya pegang tertumpah atas saya
*saya minum soya kotak yang besar itu, jadi tak ada tempat nak letak, maka saya asyik memegang kotak soya tersebut

masa di kampung, saya terlebih makan
maka keadaan saya menjadi bertambah lemau
ada hidangan sambal petai
kemudian saya makan kuinin
kemudian kakak saya buatkan laksa untuk saya
kemudian saya pergi makan kenduri
*banyak yang saya makan dari hari sabtu sampai ahad.. perut saya dah tak ada space lagi.. ;-(

pagi ini, saya nak sambung tido lepas subuh
saya cakap kat lelaki itu, saya takmau pergi kerja
saya katakan pada dia, saya nak pergi klinik ambik mc
bagi alasan kaki saya cramp
lelaki itu cakap, tak baik menipu
*jadi, saya tak jadi nak menipu walaupun sebenarnya saya sangat penat dan mengantok

kemudian saya on tv
saya dengar lagu anuar zain - lelaki ini
suaranya mendayu yang amat
saya rasa di buai2
jadi, peratus kerajinan saya bertambah
maka, tanpa saya sedar, saya datang awal ke ofis
*kalau saya masuk awal 20 minit, nanti petang saya boleh balik awal 20 minit jugokkkk.. yeayyy..


*saya geli hati melihat keterujaan lelaki itu mengutip buah kuinin yang baru jatuh. banyak dia berjaya kutip, tapi banyak buah yang pecah akibat terkena batu2 di tanah. hari ahad, kami berdua breakfast buah kuinin di pangkin depan rumah. keh3x.

*ini pengalaman pertama dia kutip pucuk paku. kesian, darah lelaki itu di hisap pacat. eh, pacat itu kawan baik saya, saya langsung tidak di gigit mereka. keh3x.


Friday, May 27, 2011

BAKOR AJE.. BAKOR..

orang kata, hari jumaat tak boleh hangin2 kan.. tapi tak kira, nak hangin jugak.. balik keja semalam, dah perasan yang ayaq paip macam slow je walopun dah buka habih out orang kedah kata.. tapi gua tetap gigih nak basuh baju dalam mesin, lagipun ada uniform laki gua.. gua tak ada uniform, pergi kerja taram t-shirt pun boleh.. jadi yang penting, memang kena basuh baju dia..

alhamdulillah, baju beliau selamat jugak di basuh. ayaq untuk mandi, wuduk dan masak pun sempat guna.. alkisahnya rumah tu pesen takdak kolah, apa2hal sebelum tidoq, gua pun gigih la tadah ayaq dalam timba. mandi koboi ala2 berus gigi, cuci muka dan untuk wuduk pagi esok cukup lah.. lepas tu nak pi keja, kita spray lah minyak wangi barang 2,3 botoi..

bangun pagi, ingatkan penuh la ayaq dalam timba, ropa2nya jangan kata setengah timba, suku timba pun haraaammmm.. nak gosok gigi memang lepas, tapi nak wuduk macam mana? sekali rasa nak terberak, jenuh istinjak pakai tisu.. gua tengok laki gua siap2, gua tanya mau pergi mana, dia kata mandi kat masjid.. gua pun ada lagi, dengan terhegeh2 bersiap, maka merempit la kami berdua ke masjid.. masa sampai tu betul2 imam nak mula solat subuh..

balik rumah, lif rosak pulak!!!

gua pun gigih la eksesais subuh2 tu naik tangga sampai ke tingkat 5. nak ke tempat kerja pagi ni kena turun tangga pulak. ni gua rasa badan macam ringan sikit, gamaknya berapa gram lemak yang berjaya gua singkirkan eksesais pagi2 tadi kan.


*ni kali ke-2 ayaq takdak. tapi hari tu, tengah malam ada balik. kali ni, sampai ke pagi langsung takdak.

*lif jangan dok kata, kerap jugak rosak. kalo tak mengandung, tak dak hal. rosak seminggu sekali pun takpa, boleh jugak eksesais (tipu je ni, eksesais la konon).


gambar yang tak ada kena mengena
* 3 orang petugas di majlis kawen gua

Thursday, May 26, 2011

orang kampung

aku orang kampung, lahir kat kampung, membesar kat kampung. terjun parit, terjun sungai, main dalam bendang, main dalam kebun getah, panjat pokok, terjun pokok, main guli, main tuju tin, main tuju kasut, main rounders, eh sume berkenaan kampung ni aku pro ahh. dulu zaman aku rasanya takdak playstation, dan tanpa malu2 kuceng, aku nak bagitau, aku tak penah main game playstation sampai sekarang. ok, aku outdated. aku mengaku, tapi aku tak kisah pun.

kampung aku baru sangat ada coverage telefon ni. baru pun tak baru sangat, ada la dalam 2 tahun lepas kot. masa balik cuti, gila malu nak habaq kat kawan2 yang kampung aku takdak line. so dalam rumah tu, terpaksa la search coverage secara manual. last2 tak sangka, ada weh. masa tu ada line celcom ja. gila teruja, line tu ada kat tepi tingkap ja. kalo angkat2 henpon tu, nescaya line tu takdak. nak sms ok arr, tapi kalau nak call, memang celak* sikit laa. henpon takleh angkat, satgi line terus takdak, jadi terpaksa la membongkokkan badan, letak telinga kat henpon. hahaha. sungguh lawak masa tu.

dan alhamdulillah, aku kawin pun dengan orang kampung jugak. hahaha. senang weh kalo background kita ni sama. kalau berbeza sangat, boleh bikin gaduh jugak. contohnya dari segi makan. aku ni orang kampung, dah tentu reti masak lauk2 orang kampung ja. haaa.. senang sangat la, goreng pekasam, goreng kailan ikan masin, buat sambal ikan bilis dengan tempe, siappppp.. tu pun mengkedarah tak hengat kan. memang real orang kampung punya, sampai makan pizza pun cicah pekasam. har har har.

ni aku rasa, anak dalam perut ni pun insyaallah jadi pure orang kampung jugak. alasannnya ialah, setakat ni mana penah aku mengidam nak makan italian food ka, afrika food ka, sume makanan bercirikan kampung2 jugak aku suka. makan nasik dengan teloq goreng kicap, potong cabai sikit kasi masuk dalam itu teloq, wallawehhh, makan siap bertambah lagi. sama jugak kes makan nasik dengan ikan masin goreng, boh bawang besaq dengan cabai kering, itu pun melantak siap ketuk2 rice cooker tu. sabaq cek, sabaq.



lauk2 yang di hidang masa aku kawin last year.. keh3x.. taktau apa motif aku tayang.. haha..

Wednesday, May 25, 2011

minyak wangi

saya dah lama beli minyak wangi nih
sebotol berapa ringgit entah
tidak ingat pula saya sebab dah lama beli
bukan branded punya minyak wangi pun

selalu saya pakai sikit-sikit je
tak berani nak pakai banyak-banyak
takut ada orang tergoda
keh3x

dulu saya guna tiap-tiap bulan
sapu kat perut dan pinggang
lepas tu dah lama saya tak guna
pagi ni saya TERPAKSA guna
macam biasa, saya kan kedekut, saya guna sikit-sikit je minyak wangi tu
takut 'cepat habis'

saya tuang minyak wangi tu atas tapak tangan
sapu kat kedua belah kaki saya
rasa lega sikit


*kaki saya cramp sejak akhir-akhir ni, jadi terpaksa lah saya sapu minyak wangi panas. bau minyak panas ni dah cukup kuat, hilang bau minyak wangi saya. keh3x.

*kawan saya kutuk saya manja sebab saya cakap saya tak berani nak drive sorang2 diri, dari perak ke kedah. 3 jam lebih ok, dan saya mengandung 7 bulan. macam mana dia expect saya nak drive sorang2, dia baru 6 bulan pregnant, nasib orang tak sama yer kawan. wait and see masa u 7 bulan nanti. hehehe.

Tuesday, May 24, 2011

terima kasih uncle sebab sound saya

medium untuk communicate antara orang kat dalam ofis ni ialah menggunakan skype.

pagi2 on skype, nampak engineer dari site request for new purchase order.

"Puan, please provide new PO number".


alkisahnya, engineer ni dah umur baya2 bapak gua jugak. uncle ni chinese.

gua pun apa lagi, dengan hormat terus bagitau uncle tersebut.

"Uncle, tak payah la panggil saya puan. You can call me JLo".


sekali uncle tu reply, memang sentap gua. mallewww pun ada. keh3x.

"ok, sorry about that, berbudi bahasa adalah kebudayaan kita".


rasa macam nak letak kepala dalam laci.

Monday, May 23, 2011

cakar ayam

tulisan tangan saya sangat buruk. orang kata, tulisan doktor sangat buruk, tak faham kalau mereka tulis. haha. *sorry daddy ziyyad. tapi tulisan tangan saya pun lebih kurang, sekejap senget ke kiri, sekejap senget ke kanan, sekejap tegak macam tiang bendera.

sebab tu saya malas nak tulis surat cinta di sebabkan tulisan saya yang buruk ini. hahaha. masa saya bercintan cintun dulu, suami saya aka pakwe saya masa tu gelakkan tulisan tangan saya. masa tu saya isi application form kat parkson kalau tak salah. itu first time rasanya dia tengok tulisan saya yang huduh. haha. *orang tulisan huduh ni boleh tulis laju2 tau. sebab tu saya boleh copy note lecturer laju2. hahaha. tipu.

saya takmau salahkan diri sendiri disebabkan tulisan saya yang huduh tu, saya nak salahkan makhluk bernama ayam. sebab beliau lah tulisan saya buruk. hahaha.

saya suka makan sup kaki ayam, jadi no wonder lah tulisan saya sangat cakar ayam. kah3x. *ayam, maafkan saya...


picca sup kaki ayam yang saya curikss dari google. thanks to the owner.



sampai sekarang pun tulisan saya tak lawa, sebab suami saya asyik jamu saya makan kaki ayam. hahaha. saya suka sup kaki ayam, dia pun suka. kaki ayam berharga RM2 je sekilo, beli kat pasar malam manjung. ada sesetengah orang rasa geli je tengok kaki ayam, ye lah kan, ayam pijak hapa kebenda la kat atas tanah tu, tahi mereka sendiri, tahi binatang lain, kuman2, bakteria, haha.. tapi ada saya keshahhhhh??? janji sodapppp..

Saturday, May 21, 2011

homework - sila isi tempat kosong ye anak murid

You have won $1,000000USD in the western union compensation promo.Confirm this receipt by replying the due process unit officer Mr. David Mark.

Fill The Form Below:
1. Name:______
2. Address________
3. Country:_______
4. Phone Number____
5. Occupation:________
6. Sex:_________________
7. Age___________________



* weh, sapa nak jadi jutawan, sila reply dengan details2 yang di mintak ke western_unionpay@nba2k.com.cn

* gua receive menatang ni dari email. haramzadeyyy mana yang dok hantaq email macam ni. gua syak, mamat2 _itam yang dok kena tangkap dalam 999.

Friday, May 20, 2011

menjala di atas api

perghhh.. hebat gila tajuk kat atas..
macam tajuk puisi a-samad-said pulak
haha

ini cerita semalam, gua salin resipi roti jala
daripada website masak2 kegemaran gua
balik kerja, eksaited gila nak tunjuk skill menjala

masukkan semua bahan ke dalam blender dan biarkan selama 20 minit
cukup 20 minit, terus gua bergegas ke dapur
*ayat bergegas tu macam poyo je

percubaan pertama, tak lawa pula hasil jalaan gua
percubaan kedua, laki gua plak terai
hasilnya, agak huduh dari percubaan pertama..hahaha.. sorry ye bang
tapi dah laki gua kata, "tak lawa tak pa"
gua pun menjala dan menjala lagi

pukul 11 malam, laki gua kata lapar
nak makan sikit
*elelele bang, cakap je la nak makan roti jala yang huduh tapi syedappp itu

disebabkan nafsu menjala saja yang ada
maka roti jala tersebut telah gua cicah dengan susu pekat manis
nafsu nak buat gulai aka kari ayam tak berapa nak mariiiiii

sekian, cerita gua yang selalu buat kuih huduh
tapi rasanya agaknya syedapppp..
keh3x