Monday, January 10, 2011

jangan tahu beranak saja


budak ni makin cun dan cumel seperti mak menakan dia
*ok, ini iklan



peringatan buat mak dan ayah
kalau ada anak, jangan biar terlepas ke jalan raya
memang anak bukan macam lembu yang nak kena ikat dekat tiang
tapi kalau di biar anak tu lari kat atas jalan
dan aku yang langgar budak-budak tu
memang aku fobia dan trauma seumur hidup!!!
oh pelis lahhh


ter accident dengan tupai
(kawan aku terlanggar tupai dan aku dapat rasa tayar kereta melenyek kepala tupai)
aku terasa sangat sedih dan sayu
rasa seperti seorang pembunuh yang kejam
ini kan pulak terlanggar anak manusia


ini kes benar
lunch tadi kat kawasan perumahan aku
ada dua orang budak melintas kat selekoh
mujur aku bawak slow
kalau laju, nahas la budak-budak tu


pelisss lah mak ayah
jaga budak-budak kecik tu
jangan biar kayuh beskal kecik tu atas jalan raya
sayangi lah anak-anak anda
bak kata pepatah
"jangan tahu beranak saja"


sekian, terima kaseyyyy..





20 comments:

  1. yeaahahhaa..

    1 st..

    hahah...

    emm..betul tu..anak2 adalah harta..pelaburan yg sgt ternilai..jagalah dengan penuh kasih syg..:)

    ReplyDelete
  2. alolo comey la anak menakan hang

    ingat waktu sekolah rendah dulu member aku meninggal sebab kena langgar dengan keta waktu nakp sekolah..sob sob

    ReplyDelete
  3. huhuhuh..mende nie dh byk berlaku..pernah aku sound sorang bapak tue kat taman uma aku..dia sound aku balik..pas tue aku balas..jom kiter solat kat surau..terus terdiam dia huhuhuh

    ReplyDelete
  4. Pok amai amai belalang kupu kupu..beranak ramai ramai nak menjaga malas aku...

    ReplyDelete
  5. haih~ sis pon slalu tengok budak2 main2 atas jalan.. siap main badminton lagi!!! kita plak kena stopkan kete tunggu dia ketepi~ tau lah kawasan perumahan..jgn lah wat jalan tu sendirik yg punye.. isk geram!! kita risau kot2 terlanggar..nanti kitaaaaa jugak yg di persalahkan!!!

    ReplyDelete
  6. Salam GC..
    Budak-budak tu nakal amat kot sampai mak bapaknya surrender...

    ReplyDelete
  7. Betul tu. Aku pun fobia bila tengok budak2 main atas jalan tanpa pengawasan org dewasa. Kalau org yg macam kita ni bawa slow takpe (pujilah sikit ko dan aku). Kena yg bawa kete kat kawasan perumahan mcm pelesit. tak sempat nak brake.

    ReplyDelete
  8. salam kenal :)

    cumel sungguh budak dalam gambar tu

    ReplyDelete
  9. aku terlenyek katak pun dah rasa berdosa sangat. isk!

    ReplyDelete
  10. Salam...

    Weh..aku penah gak dulu..
    Tengah driving tetiba ade budak melintas jalan..pagar umah dia mmg dekat ngn jalan..adehaiii..lemah semangat..budak2 mmg la x reti..yg mak bapaknye lgsung x memantau..

    ReplyDelete
  11. ahha..tula..pandai buat pndai jaga.erkk

    ReplyDelete
  12. ccc- takot terlanggar budak2 tu tadi. geram arr.

    six september- comel macam mak menakan dia kan?
    kesian kawan ang tu weh. innalillah.

    atsuko- sama2 kasih kembali. ;p

    sahrom- ajak jemaah kat surau tu memang terbaek lah. ;p.
    org tegur baik2, takut apa2 jadi kat anak dia, boleh dia sound kita balik. urghhh..

    relevan- haha. hampeh je.

    kak nafira- suka hati mak bapak depa ja. masalahnya mak bapak pn sama je, biaq anak main atas jln raya. ok, entri emo nih. haha.

    abgreds- tak kot, sebab tgk yg kakak tu cumel je pakai tudung, yg si adik lari terkedek2. bukan budak nakal, tp budak takdak pengawasan mak bapak.

    YB- hehe. sempat puji memuji. ;p
    sy kat selekoh tadi, mujur hari ni terasa nak bawak slow (sbb hari2 sy mmg bawak laju2). grrrr..

    daddy ziyyad- salam kenal. ;p
    hehe, anak menakan merangkap anak sedara. comel macam mak menakan dia lah. haha.

    GB- eh, btl la. aku terlanggar lalat pn kadang2 dh rasa diri ini sgt berdosa. huhu.

    cik shinju- tu arr. masalahnya tmpt aku ni kawasan apartment, bkn rumah teres yg pagar dekat dgn jln. nampak sgt mak ayah tak tau anak dah turun ke bawah.main atas jalan.

    echah- erkkkk... buat apa weh? haha.

    ReplyDelete
  13. Kejadian macam tu memang selalu berlaku, terutama di kawasan taman perumahan. Depa ingat selamat kot dok lepas anak bebas macam tu...

    Ada satu kejadian, nak tumbang sembang kat sini. Bila aku lalu di kawasan taman perumahan yang pernah aku duduk dulu di SP. Bila ada kereta lalu ja mesti ada dua tiga orang bebudak belari-lari dok kejar kereta nak tepuk2 dinding kereta. Lepas tu depa pakat gelak, bangga la tu.
    Ada sekali aku pi ambik abang aku yang datang nak ziarah. Masa nak sampai rumah tu ada la kejadian yang sama. Abang aku suruh berenti. Dia keluar dan jerkah budak2 tu, habis beselerak lari. Lepas tu kalau nampak kereta aku, depa tak berani rapat dah...

    Hahaha padan muka!

    ReplyDelete
  14. biaselah tu.bile dh kene langgar ank tu bru la nak meroyan marah2 org len..dri sendri xnak slhkan aiseyhhhh

    ReplyDelete
  15. meh nak cium skit si gebus tu :)

    alamak, betui ker telanggar tupai... hu hu hu, berderau darah bila membaca, x sampai hati, betuller, mak pak, pandai2 ler jaga anak, jgn tahu beranak jer

    ReplyDelete
  16. saya tau buang air besar je sebab saya lum kawin dan takleh beranak :P

    ReplyDelete
  17. memang risau bila nak lepaskan anak2 kat luar umah..walaupun anak2 MDT duduk kawasan kg..tp ade gak org2 kampung yg tak reti bahasa suka bawak motor/kereta laju2 macam jalan tu atuk dia yg punya..nasib baek ayam/kucing yg mati..kalau org yg mati..memang matilah dia MDT kerjakan..

    ReplyDelete