Thursday, January 6, 2011

woiii.. minyak masak sudah habihhhh...

masa masak makan malam semalam, terperasan minyak masak dah tinggal ciput. kemahen lagi dinner semalam, buat gulai aka kari ikan sembilang. tukang siang ikan mesti lah encik suami, encik bini malas dan tak berapa pandai nak siang ikan peseng bermisai lagu tu. nampak ganas semacam dan menakutkan. ekekeke.

menu kedua adalah sayur goreng yang mantop dan ikan kerapu goreng. ikan kerapu dan ikan sembilang tu bukan di beli kat pasar malam ataupun kat mana-mana pun, tapi encik suami kan rajin memancing masa duty, jadinya jimat la duit untuk beli ikan. keh3x. kalau dapat ikan duyung lepas ni, boleh bela kan. boleh buat kawan masa encik suami pi duty. hahahaha.

memandangkan stok minyak masak dah tinggal paras bontot botol, makanya kami pun keluar cari barang rumah sikit, nak tambahkan stok baru. almaklumlah, si bini tu kan pandai masak. yang si suami pulak, langsung tak mau puji (padahal tau, puji dalam hati. bangga lah tu dapat bini yang pandai masak, comel, kiut miut dan banyak tidoq). kah3x.

sampai kat giant, tengok minyak dah tak dak. grrr.. camne nih? camne nak masak yang best-best dan memboroikan lagi perut si suami padahal perut sendiri yang makin boroi. haha. macam mana nak buat udang goreng tepung, macam mana nak buat cucuq pisang, macam mana nak buat bihun goreng singapore thailand dan indonesia???? grrr.. demmm.. so ajak la si suami ke econsave pulak. orang kemahen ramai, berpeluh ketiak nak elak dari berlanggar antara satu sama lain.

kaki terus melangkah cari minyak, tapi tetap tak ada stok. demm lagi lah. nak beli minyak masak yang botol yang harga dua puluh lebih tu, rasa macam mahal pulak. tak apa, cadangnya berapa hari ni bang, kita makan je lah makanan yang rebus-rebus punya. teloq rebus, nanti kita boleh lawan kentut. haha. rebus la stok teloq masin yang ada kat rumah tu. ikan masin masak kukus, ayam masak stim, cendawan rebus cicah sambal belacan. keh3x.

ni ada pesanan penaja dari datin zahra yang gebussss...







hai, zahra nak pesan ni. biar muka berminyak, tapi pakcik dan makcik semua
kena kurangkan minyak dalam makanan.
baru la dapat pipi yang gebu macam pipi zahra ni.
ok lah, zahra chow dulu.
renung-renungkan, dan selamat merenung.
kih3x.

21 comments:

  1. memang pon. hari tu g giant, minyak rambut jer ada. dengan minyak baby.

    minyak masak .. elek ...


    :D

    ReplyDelete
  2. ape bikin lu cakap kat cnie..hah?
    gua tahu..lu nak wat muhke seposen n nak orang donate untuk beli minyak tuk lu kan..gua dah agak dah..taktik semata2 meraih simpati gua..bekla sok gua sponsor minyak uhrut(sekahton cuhkup x untuk sebuhlan)..jimat ckit penggunaan minyak masak lu tuh kan..minyak lak nek harga
    -ikhlas dari tokey puhsat hiburan

    ReplyDelete
  3. haih~ sume takut minyak masak pulak naik harga, ke?

    ReplyDelete
  4. ooo mak aiiii,gebusnya pipi zahra, gerammm ler...
    maksu ada stok minyak masak, mmg simpan. tapi gas selalu ada masaelah, sbb selalu abis time masak waktu senja, huhuhu, kedai dah tutup

    ReplyDelete
  5. ada resepi sambal tumis rebus tak pakai minyak tak? syer skit...

    ReplyDelete
  6. kenalah aku order pizza hari2 macam ni.. mana nak cari minyak nih..?

    ReplyDelete
  7. Elok gak makan yg rebus2..
    Nak merasa yg goreng2 beli jek kat kedai... :P

    ReplyDelete
  8. betullahh.minyak ssh nak dapet skrg.mcm ade chance untuk naikkan harga minyak lagi kotttttt

    ReplyDelete
  9. pakai minyak sunflower pun sihat gak...skali skala....huhuhu~

    ReplyDelete
  10. ada jugak org yang muka berminyak smpai boleh goreng ikan kt muka tu..

    ReplyDelete
  11. skali skale pakailah minyak tuti pulak memasak...ahak!

    ReplyDelete
  12. nampaknye die suruh kite lebih banyak keluarkan kalori dalam badan dari menambahkan kalori yg sedie ade

    ReplyDelete
  13. okeh.. pasni kita pakat2 makan makanan yang rebus2 jek.. baik utk kesihatan tuh!!! muehehehe..:P

    ReplyDelete
  14. Tadi dapat se jabir je minyak masak..lepas lah nak goreng kuih Bom petang ini..

    ReplyDelete
  15. lepas ni bawang pula naik rega weh...

    ReplyDelete
  16. heheeh dgr berita minya x der kenaikan .. tapi akak gi pasar raya tadi tgk kat rak minyak semua dah habis .. tinggal 2-3 botol jer .. sib baik cepat2 rembat .. camner tuu ?? huhuh

    ReplyDelete
  17. Rumah ku dah 2 hari tak de minyak...masak pakai majerin ? boleh ke ? hahahah :P


    sorry lme tak menyinggah :)

    ReplyDelete
  18. nasib baik aku beli 1 baldi hahahahahah

    ReplyDelete
  19. saya bukan budak malas mandi...ek,

    pakai minyak jagung...banyak stok tu...

    ReplyDelete
  20. eleh...kau risau pasal minyak..kau masak ke??hahhahaa..

    muke kau kan ada minyak2 sket..masak jeh gne tue..hikhik

    ReplyDelete
  21. tpakse lu gune minyak rambut zahra je der kasik ganti minyak masak heee btw nanti jmpe zahra yg cute nih kasik kiss pp die on bhalf of me k ..seriyes cumelll

    ReplyDelete