Tuesday, February 1, 2011

assalamualaikum salam sejahtera

Tahniah buat brader Lin Dan sebab berjaya mengalahkan Dato' Lee Chong Wei.
Kononnya, Dato' Lee Chong Wei kalah sebab asyik fikir pasal masalah
Misbun dan BAM. Alololo.. So sweet.



Ucapan selamat pagi atau morning tu sebenarnya simple sangat. Kalau sesama Islam tu, lebih baik ucap salam. Betoi dak? Kalau betoi, boleh angguk kepala sebanyak dua kali. Alhamdulillah, betul-betul dengar arahan.

Aku baru lagi kat tempat kerja ni, baru masuk dua bulan, tapi aku rasa orang-orang kat sini agak mesra kalau nak aku bandingkan dengan orang-orang kat tempat kerja lama. Dah dua syarikat aku kerja, tapi aku tak pernah di kelilingi oleh ramai pekerja Melayu.

Syarikat lama, majoriti bangsa Cina. Aku satu-satunya Melayu yang bertudung kat situ daripada semua department, contohnya HR, Purchasing, Admin, Shipping, IT dan Finance. Makna kata, kalau sapa-sapa pi situ, mesti akan nampak kepelikkan seorang budak yang bertudung sebab yang lain semua tak pakai tudung.
Di situ, boss pun tak pernah ucap selamat pagi.

Di tempat baru, aku di kelilingi oleh bangsa asing yang bukan makhluk asing. Kebanyakkan staff kat sini warga Finland dan sangat tak ramai orang tempatan. Tapi aku rasa, mereka-mereka ni sangat mesra. Pagi-pagi sampai ofis, ucap selamat pagi. Nak balik, say goodbye walaupun tak pernah cakap dengan mereka. Tak kira apa pangkat mereka, Manager hatta President sekali pun kalau sampai ofis terus ucap selamat pagi.

Bangsa asing tak pernah pertikai kenapa wanita Islam kena pakai tudung, kena tutup aurat, kenapa tak boleh makan babi. Bangsa C kat tempat lama, mungkin pergaulan mereka dengan Melayu kurang, jadi ada setengah bangsa C ni yang sangat kolot. Sampaikan ada yang pernah tanya, orang Islam tak boleh potong bulu ketiak kan. Kah3x.

Grrr.. serius pulak topik hari ni. Daripada nak stori mori pasal selamat pagi je, dah masuk kepada isu agama dan bangsa pulak. Ok la, caucendolpuluttttt...

12 comments:

  1. selamat pagi..
    arini wilayah coti..heheh

    hehehhe..bulu ketiak kene buang..kalo x..jadi semak..heheh..

    ReplyDelete
  2. Selamat maju jaya di tempat baru GC (^_^) ~

    ReplyDelete
  3. nasib baik dia cakap bulu ketiak..kalau dia cakap janggut tak boleh buang..huhuhuhuh

    ReplyDelete
  4. Waalaikummussalam dan selamat pagi..

    nasib tempat sis nih kelik semua ok.. cina jugak.. tapi x pernah dorang tanya hal merepek2 pasal agama..:)

    ReplyDelete
  5. tadi rasa mcm dah komen,tapi blekaut la plak.cih,penat mengarang.

    ReplyDelete
  6. Ko di kawan dengan BELACAN PAKU....sumpah diorang lagi best daripada jiran sebelah umah aku...

    ReplyDelete
  7. kerja dgn expat mmg best..mereka sempoi, hatta pangkat GM sekalipun..:)

    mesti u rasa lega dah tinggalkan company cha ya nun alif tu kan..:)

    ReplyDelete
  8. orang putih memang macam tu kak, tak knal pun takde masalah nak ucap greeting ke hape...

    orang kita ni je mulut pemalas.

    ReplyDelete
  9. hello. good morning. nice to see you.

    keh3x.

    biasa la, orang mesia.. penuh dengan "adat".

    ReplyDelete
  10. abg man - pehal pggil gua makcik comel ni? nk kena lempang ar tu.

    ccc - cuti sempena myk ron95 naik harga ek? haha. bongok kan tnya psl bulu ketiak. haha.

    hanie - kak cho, hg ni berpakat dgn si ardzman tu ek pggil aku makcik? grrr..

    hantwo - belacan paku? apakah itu? haha

    manje - thanks kak. ;p

    sahrom - depa ni kolot sikit weh, nampak je macam moden. haha.

    kak nafira - ok la tmpt kak nafira depa suma ok. ni tak, kadang2 wat bodo je dgn soalan bangang depa tu.

    kak anis - balik malaysia la woi. tok sah dok sri lanka tu.haha.

    daddy ziyyad - alhamdulillah,rezeki sy kat sini. hihi.

    hanafijaafar - haha. setuju, sesama islam pn kadang2 nk bg salam pun takmau.

    heroiczero - pehal pelik sgt nama lu ni weh?haha

    ReplyDelete