Friday, February 18, 2011

karya sasterawan tak berapa terkenal



Rasa macam ada bakat, tapi takut kena gelak. Lantak la, sendiri punya blog, suka hati mau tulis apa. Kalau suka, sila klik 'like' button yang memang originally aku dah di halimunankan button tersebut. Hahaha.


Dalam mimpi, aku lihat mereka
Aku senyum pada mereka, tapi mereka memalingkan muka
Aku pegang tangan mereka, seorang demi seorang
Mereka tolak aku rebah ke tanah
Aku mengaduh, sakit sangat
Ada air jernih mengalir laju di pipi
Aku lap, aku seka airmata itu
Terasa senak di perut, ohhh kesian anak dalam kandunganku
Dia turut sama menanggung kesakitanku

Aku berjalan perlahan, meninggalkan mereka
Mereka ketawa puas melihat aku menangis
Mereka menjerit "jangan berani ke sini lagi"
Aku menangis, tapi tangisku sedikit sahaja
Aku sudah mampu mengawal rasa sakitku
Mungkin kekuatan yang aku kutip dari anak dalam rahimku

Terjaga dari tidur
Aku usap perutku perlahan-lahan
Wahai anak, berjanji lah untuk bersama aku
Aku perlukan kekuatan mu

Tekadku
Aku akan terus kuat
Aku takkan menangis
Aku memang takkan kembali lagi

Aku terima ujian Allah ini
Untuk menguji keimananku
Aku redha, tak lupa aku titipkan doa buat mereka
Semoga mereka sentiasa dalam rahmat Allah

Aku senyum
Pasti ada hikmah tersembunyi di sebalik semua ini


*Kadang-kadang kita di uji, menangislah kalau itu bisa buat kita lega.

* Psttttt.. Psttttt... Ada bakat tak? Keh3x.

25 comments:

  1. terjaga dari tidur
    aku usap perutku perlahan²
    kenapa kau selalu lapar, hai perut?

    ni kalau sajak aku tulis laa, sila like (button halimunan juga)

    ReplyDelete
  2. berbakat la tuh... hehe

    menangis la sepuasnya
    andai itu melegakan hatimu

    menangis la sepuasnya
    andai itu memuaskan hatimu

    menangis la sepuasnya
    andai itu je yang mampu buatmu

    menangis la sepuasnya
    andai itu yang boleh mengembalikan senyuman dibibirmu...

    (^__^) ~

    ReplyDelete
  3. kog,

    aku memang asek lapo je. kalo pi blog hang, lagi la lapo. haha.


    manje,

    ratu airmata betul. hehe.

    ReplyDelete
  4. aku mengusap perutku terasa lapau jugak mcm KOG..

    aku tersenyum mcm manje..

    aku pon ketawa..hahahahahha..

    aku adalah aku..

    heheh..ceria selalu..:)

    ReplyDelete
  5. ccc,

    haha. tak aci ar tulis camtu. kena tulis puisi jgk.

    ReplyDelete
  6. ko tak leh buat entri serious la..serius aku gelak..ini bukan GC..GC yg aku kenal semuany entri sempoi huhuhuhhh

    ReplyDelete
  7. cuba hantar kat Majalah Dewan...

    Ehhhh..ada lagi ke majalah tu...:)

    ReplyDelete
  8. ~like~

    ko dah pregnant ke?

    *nah pipi untuk dilempang kerana bertanya soklan ini.ngeeee*

    ReplyDelete
  9. kuh kih kuh kih!

    aa..aa..xmau kata apa ah!like sudeyh!

    ReplyDelete
  10. sahrom - aku ada bakat ka x? aiyooo...

    daddy ziyyad - sy baca metro je. cmne nih? hoho.

    heroiczero - baik2 always. hehe

    pala maldini - like too. keh3x.

    ReplyDelete
  11. GB - hahha. no komennngggggg..

    kak anis - sy sgt berbakat, kan??? hehe

    ReplyDelete
  12. boleh tahan bakatnye tu...

    ibarat bunga baru berkembang, mekar elok jika dibaja.

    ReplyDelete
  13. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  14. memang berbakat.. tapiiiiii ade kena mengena dgn u ke???kikikiki

    ReplyDelete
  15. wah....berbunga-bunga ayat....
    kalau disiram mau mengmbang bunga2 nih...huhu..

    keep it up :) Like..like :)

    ReplyDelete
  16. weh ada bakat tu...tapi aku memang agak 'bebal' dalam sajak ke puisi ke ni...

    ReplyDelete
  17. oklah tu...
    semua ada bakat..
    terpendam dan terkeluar aje.







    oittt...sudah tukar ka ?

    ReplyDelete
  18. pergghhh..terbaik ah..ade bakat :))

    ReplyDelete
  19. like3...
    x taw lak sya, awk pndai bersajak..hehee...

    ReplyDelete
  20. hang mgandung ka wei??...
    seriusly??
    ala, wat malu2 plk,
    sajak bukan main aihh
    maksud mendalam tu..

    wat ayat mudah dah lerr, snang phm

    aku bermimpi
    mimpiku ngeri
    dalam perut ada isi
    ada jantung yg bedetik
    tapi aku takut diri ini
    masih telalu mentah utk memerintah
    aku harap tidak lagi bergini
    ku kumpul kekuatan utk perut yg berisi...

    P/s : apa aku lolaq nie?? haha :D

    ReplyDelete