Wednesday, February 23, 2011

rumah kampung

Ini kisah benar yang tidak disiarkan dalam slot drama Kisah Benar di TV3. Alkisahnya, rumah mak bapak aku kat kampung adalah sejenis rumah dulu-dulu yang dibawahnya sudah diubahsuai menjadi rumah batu tetapi di atasnya masih mengekalkan ciri-ciri lama iaitu kayu. Standard lah, rumah kampung memang banyak rupa macam ni.

Tinggal kat kampung, malam-malam kenderaan memang jarang lalu lalang. Jadi, kalau dah lewat sangat, sunyi betul-betul menyelubungi malam. Rumah kayu di atas biasanya akan mengeluarkan bunyi seperti dipijak orang apabila cuaca agak sejuk. Ini kata orang tua-tua. Bila tidur di rumah atas, segala mak nenek bunyi dari hujung kampung boleh kita dengar. Tak syak lagi, suara hanjing berteriak di tengah malam sangat menyeramkan.

Bersedia untuk cerita yang lebih menyeramkan.

Aku suka tidur di rumah atas sebab cuaca sangat sejuk, seronok berbalut dalam selimut. Sangat syok orang Kedah kata. Satu malam, aku terjaga dari tidur. Terdengar bunyi orang mengerang dan mengeluh. Serius sangat kuat. Sampai ke pagi tak boleh tidur. Padan muka. Nak sangat tidur kat atas. Lepas di buat siasatan pada siangnya, aku mendapati suara tersebut datangnya dari seorang pakcik yang tengah sakit dan nazak. Tak lama selepas tu, pakcik ni meninggal.

Cuba korang bayangkan, bunyi erangan pakcik tu sangat kuat padahal rumah pakcik tu agak jauh dari rumah aku. Esok tu, jangan harap aku nak tidur kat atas lagi. Bukan takut, tapi tak berani. Keh3x.

20 comments:

  1. berani tu tido sorang2...nampak noo mmg sunyi kan..sampaikan dgr bunyi suara pakcik yg jauh tu...

    ReplyDelete
  2. ingatkan bunyi orang tengah bersenggama~haha~

    ReplyDelete
  3. takut dan tak berani tu samalah hehe ~

    ReplyDelete
  4. hek eleh, takde la takut no :p

    sian pakcik, semoga dia aman di sana

    ReplyDelete
  5. hehehe...

    kalo saya makan pil tdo..pastu tdo balik...pastu da xdengo pastu mengerang..heheh

    ReplyDelete
  6. Ait Tido sorang ? cik Abe mano? huhu
    tula tido rumah papan memang boleh dengar bunyi kat lua ...huhu

    ReplyDelete
  7. kaseh - sgt sunyi okeh. malam yg sunyi dan menyeramkan

    bujal - gataiiiiiiiiiiiii...

    manje - eh, sama ka? haha

    kog - x seram lgsg ek? haha.

    ccc - siap telan pil tido tuuuuu.. haha..

    mawar berduri - kah3x. masa ni blom kawin la kak

    ReplyDelete
  8. woi... tak bls comment aq yg dlu...
    pnt chek... haha

    wat la comment yg bleh approve,, jadi lh thu spa comment stiap kli kat dasboard... hehe
    klu dah da takpa la...

    ReplyDelete
  9. uih~ seram jugak kalo cam tuh kan~ tegak bulu roma~

    ReplyDelete
  10. -saya sudah bayangkan bunyi tu datang dari sumber yang 'panas'

    -sekali rupa rupanya, org tengah nazak daaaa....

    :P

    ReplyDelete
  11. nz - kah3x. nnti aku sms.

    kak nafira - mana ada seram, biasa je.

    daddy ziyyad ni 'kepala' macam bujal.....! gatai. haha

    relevan - x gerun pun, biasa je.

    ReplyDelete
  12. apesal feel mandi kat kampung dgn feel mandi kat rumah sewa laen eyh?aku sker mandi kat kampong!sejuk.......hu3

    ReplyDelete
  13. ish seram jugak yer.. akak tak pernah dengar dan tak pernah ada pengalaman mcm ni sebelum ni..

    ReplyDelete
  14. sekarang nko mana boleh tido atas lagi.. kalau "apa2 hal".. ada bunyi2.. tak tenteram pula orang lain tido.. haha!

    ReplyDelete
  15. ASSALAMUALAIKUM..

    aku leh bayangkan camne coz aku satu2nya blogger yang dah sampai rumah hang tau..tapi aku suke design umah hang..sangat unik dan senang aku mencarinya hehehehehee

    ReplyDelete
  16. nasib baik bunyi org sakit. ngeh3x~

    ReplyDelete
  17. hmmmm...
    takut dengan tak berani lain ke ?

    ReplyDelete
  18. ahaha. macam rumah aku la wei. bilik atas tu dulu aku sorang ja berani tido. tapi bila makin tua ni, dah jadi makin tak berani. padahal sejak darjah dua memang aku sorang2 ja tido kat atas tu.

    ReplyDelete
  19. rumah dua tingkat la maksud GC eh?

    saya tak berani nak tido sorang2 dkt rumah lama, ngerii!!!

    ada gak pengalaman saya tido dirumah nenek, scary mary u!!!

    ReplyDelete