Thursday, March 10, 2011

attitude yang saja nak cari nahas

* tajuk macam ganas semacam.. hohoho..

Aku rasa, driver-driver kat Penang yang kurang sabar macam aku suka hon kereta kuat-kuat
Aku rasa, semua driver suka hon kalau tiba-tiba ada kenderaan lain buat hal
Nak jadi pembuli atas jalan raya ye
Ok, meh sini aku nak hon kat kau

Kat Penang, aku penah hon sorang mamat ni. Lampu dah hijau, sila masuk gear 1 dan jalan. Ralit dok ingat satgi nak amek makwe kat Queensbay Mall kot. Takkan nak tunggu lampu dah tukar ke merah baru nak jalan. Jadi, aku pun hon. Ponnnnn.. Mamat tu terkejut, terus dia masuk gear 1 dan jalan. Sempat dia pusing belakang, sambil angkat jari tengah sama aku. Bang, lu ada 1 jari saja kah??? Gua ada 20 jari okeh, termasuk jari-jari kaki gua. Kang kalau gua angkat jari-jari kaki gua, tak boleh nak tekan clutch pulak. (alasan je tu).

Attitude suka hon kereta ni terbawak-bawak sampai aku dah tinggal kat Perak. Laki aku dah pesan, jangan hon-hon kereta. Kang orang marah. Baik kanda, dinda ingat pesanan abang. Tapi, kadang-kadang pesanan yang sesimple macam tu bukan kita nak ingat. Dan, tetap aku terbuat. Masa tu aku tengah drift gila, dah lambat nak masuk ofis. Kereta depan ni bawak macam kura-kura. Sekali haghamm betui, masuk parking tak bagi signal. Serius terkejut. Bila terkejut mestilah aku hon. Tengok-tengok, ada 2 ekor jantan muda dalam kereta tersebut usya gua. Apa usya-usya, luku pala baru tau.

Aku pun sampai ke parking depan ofis, lu orang tau, 2 ekor jantan tadi folo gua, siap usya-usya kereta gua. Parking dekat-dekat kereta gua. Gua yang tadi berani, terus takut. Terus mintak abang engineer tu folo gua ke parking, dan-dan tu jugak 2 ekor jantan tadi blah. Gua syak, nak mintak nombor telefon gua tuh. Gua pun cun sangat. Inilah susah jadi orang cun. Hahaha.


* Semalam aku hon sorang awek, bawak motor kemain laju. Membahayakan nyawa dia dan jugak aku. Terus aku hon dan folo motor dia rapat-rapat. Sebab awek kan, so aku berani lah. Kalau jantan, tak kurang berani. kehkehkeh.

15 comments:

  1. amboi....dia pun sama ganeh...hehehe

    ReplyDelete
  2. aku paling pantang orang dah buat salah kena hon, pastu nak tunjuk² jari... macam dia sorang ada jari kan

    ReplyDelete
  3. di negara kamu hon itu bermaksud marah.tidak di seperti negara kami.hon itu bermaksud minta kamu sentiasa alert.kata sahabat saya dari negara jiran.

    mentaliti tak berubah.susah!

    ReplyDelete
  4. mak aii..hang pun agak ganah nor...huhuhuhuh..don emo when driving hehehehee

    ReplyDelete
  5. Gile nak muntah gua baca N3 hang...cun??? cun tu ape??? lesung batu ke?? hahahahah

    ReplyDelete
  6. macam my ling-ling la..hobi dia memang Hon kereta, moto , lori waima bas sekalipun..semua di anak hon, pantang salah sikit...hahahahahha :P

    ReplyDelete
  7. ish.. betul tu jgn suke hon org.. tak baik.. :)

    ReplyDelete
  8. 1- Org Malaysia ni ada yg super sensitif/sentap tak bertempat - org hon utk menyedarkan dia tgh lalok tak sedar lamu dah hijau lama/kereta makan jalan. Tapi dia marah/kasik middle finger

    2- Driver Penang memang terkenal dgn kerakusan mereka. Serius. Tu pasal saya sendiri tak suka driving dlm pulau, dengan jalan2 dia yg kecik (area georgetown tu). :)

    ReplyDelete
  9. aku suka hon time atas hway nak balik kedah. hon panjang2 bagi sakit ati. sebab depa susah nak aim keta aku.... kalu takat kat manjung aku tak berani. he he.....

    ReplyDelete
  10. AHAHA...tp yg kalau pompuan berani tuh ak setuju.huhhu...tp tak berani pun nak hon kat org.eehhee

    ReplyDelete
  11. aku seram nak hon orang, coz bila aku tekan hon jer.. aku yang terkejut.. pelik beno bunyi hon aku tue... huhuhu

    ReplyDelete
  12. aku akan hon kalau ada sebab, esp kalau lampu dah hijau tapi kete tak gerak2. melampau la kan, dia yg berangan kite pulak yg lambat. huh!

    ReplyDelete
  13. aku selalu emo tauuuu.. org tunjuk jari dkt aku.. aku pulak nak tunjuk kaki.. dia ingat dia punya jari je.. dia lupa aku ada penyepakkkk.. hehehhehehe.. tapi mcmana aku nak tunjuk kaki akuu? kan tgh drive.. hehehhe

    ReplyDelete
  14. nko jangan amal kan hon2 ni... sekarang banyak samseng taik minyak kat jalanraya..

    tak pasal2 kena parang nanti..

    bawak bersabar banyak2...

    ReplyDelete
  15. haha..ganehnye GC!

    ari tu dgr cter mber.ade org nk ptong kete die ms tgh stuck jam.die bwk kua tpk kasut tnjuk kt mamat tu.haha.

    ReplyDelete