Monday, June 6, 2011

cuak!

Jambatan Pulau Pinang


hari sabtu lepas
akak dengan avang pergi soping
berejam-rejam soping
sampai kematu tapak kaki akak

seronok betui soping
rasa macam nak hangkut sume barang dalam kedai tu
tapi akak masih sedar diri
akak bukan beruang berwang

kat kaunter tempat nak mambayar
cashier menjalankan tugas dengan gigih
titt.. titt.. titt..
mesin scan berbunyi

menghampiri angka ringgit malaysia tiga ratus
muka akak sudah mula nak bertukar menjadi otromen
duit dalam wallet memang ada tiga ratus dan syiling2 sahaja
setelah di kirakan semua jumlah dan tolak diskaun
semua barang yg di beli berharga rm316

haipp..mujur cukup duit akak dengan avang
kalau tak cukup, tak kan nak cancel je barang2 tu??
mallew ahh, ramai orang pulak tu
akak ada terfikir nak pura2 sawan je masa tu
tak ler mallew sangat kan.....

moral dari cerita akak:
1) sebelum soping, pergi cucuk duit dulu
2) kalau nak soping, jangan lupa diri
3) jangan berdiri dan berjalan lama2 sangat, nanti kaki sakit dan menangis

19 comments:

  1. ko nangis? ahahahhaa, gila punya tak machoooo! >:)

    ReplyDelete
  2. berjimat cermat...kgn byk shopping.....hehehehe

    ReplyDelete
  3. kog,

    haha. sejak dua menjak ni hilang kemachoan diriku. kah3x.

    ReplyDelete
  4. bujal,

    buah pala tak sedap, i like jeruk salak!! terbaek.. haha..

    ReplyDelete
  5. azam,

    heheh. sekali sekala soping, bkn selalu.

    ReplyDelete
  6. jangan lupe sweep debit kad anda hehehheehehe

    ReplyDelete
  7. ada satu moral lagi :

    apply lah credit card.. sesak2 zap zap zass je la...

    nota : risiko tanggung sendiri ye..

    ReplyDelete
  8. ada satu petua,sebelum shoping makan kenyang2 dulu...bila dah kenyang nafsu nak bershoping jadi kureng sikit...

    ReplyDelete
  9. pernah juga rasa nak sawan bila duit cukup2 dlm purse & card kedit pula tertinggal time shopping.. he..he..

    ReplyDelete
  10. Kalau akak pura2 sawan mmglah akak tak malu tapi avang yg malu hehehe

    ReplyDelete
  11. Kalau cucuk duit dulu agak2 sampai tak 500 soping tu? ngeeee

    ReplyDelete
  12. betul2...akak kalu nk soping..hubby siap2 cucuk duit..

    kalu akak yg soping brg2 runcit..siap calculate ngan henpom dulu..takut $$ xckup..malu ahhh..hehehe

    ReplyDelete
  13. wife saya pernah dgn selamba pulangkan balik barang masa shopping kat Tesco, beli ratus2, tapi bila nak bayar baru sedar tak bawak wallet! ~hahah

    ReplyDelete
  14. hahaha.. nasib baik cukup duit.XD

    ReplyDelete
  15. kakakakka!kak penah nk pi isi minyak.dgn blagaknya soh bangla tu cuci cermin keta.nk pi cucuk duit kt atm,out of serbis plakkk...ucap tima kasih kt bangla,blah.xjadi isi minyak.bangla konfem bengang.kakakaka!

    ReplyDelete
  16. len kali ajak avang bediri sama kat kaunter...yakin sket.

    ReplyDelete
  17. Hahahahah.. tgh bayangkan kalau adik pura2 wat sawan... Kah kah kah...

    ReplyDelete