Monday, December 17, 2012

LIFE MUST GO ON + BEDAK ARAB

Kes kena tipu dengan penipu durjana RAFIEDAH RAMLI tu aku letak tepi, hidup mesti diteruskan. Semangat nak berniaga tu tetap ada. Perempuan penipu ni takkan kaya mana pun dengan duit aku yang dia dah balun. Allah kan ada, esok2 insyaallah, Allah akan ambik balik 'sesuatu' dari si RAFIEDAH penipu ni.

Allah mesti dah janji kan something yang lebih baik untuk aku lepas ni. Aku sangat2 yakin.

Aku dengan kawan aku dah jumpa penjual bedak arab yang lain, walaupun harga tak la semurah harga si penipu tu, hahaha tapi ok la. Tak banyak untung yang kami ambik, dapat untung sikit2 cukup laa. Buat modal beli susu + pampers anak. Hahaha.

Ok, promosi bermula.

Sapa2 berminat nak dapatkan bedak arab kokuryu, berat 50gram, tone russet sahaja (sesuai untuk yang berkulit sawo matang macam aku), harga aku jual rm50 sahaja. Kalau sekali postage tambah rm6, tapi diskaun singgit, so kalau sekali postage, harga rm55 sahaja. Senang nak kira. Hehehe.

Mai.. Mai.. Mai.. Sapa berminat nak beli bedak arab kokuryu, boleh pm noh. Boleh email kat siti_noara212@yahoo.com, takpun sms kat 019-empat empat enam tiga enam kosong satu. Hehe.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Tuesday, December 11, 2012

RAFIEDAH RAMLI SI PENIPU DURJANA!!!

Hari tu aku post pasal bedak arab kan??? Sebenarnya sedih nak bagitau, aku dah kena tipu dengan penjual bedak arab ni. RM 370 bukan amount yang kecik, boleh buat macam2. Lepas aku buat payment 4 Dec lepas, terus dia senyap. Call pun tak dapat, email pun tak reply.

Bila aku siasat2 balik, rupanya dia ada guna banyak nick dalam iklan dia. Sat aku list:-

RAFIEDAH RAMLI - ni nama betui perempuan ni
RATU HATI
FIEDAH RAMLI
RAFIEDAH HALIL

Email dia pun ada banyak:-

cantikjelita.my@gmail.com 
ratumalaya@yahoo.com

Ada lagi few email dia yang aku terjumpa, tapi tak ingat nak list kat sini. Masa aku deal dengan dia hari tu, dia guna email cantikjelita.my@gmail.com. Nombor telefon dia aku jumpa dua:-

011-26600191 (aku berurusan dengan dia guna nombor ni)
017-2927793

Dear RAFIEDAH RAMLI, aku takkan halalkan walau sekupang pun duit aku yang hang amek. Allah saja la yang balas segala perbuatan hang ni. Aku yakin, dengan menipu orang, hang takkkan kaya mana pun. 

Monday, December 10, 2012

JUALAN AMAL

AHAD
9 DECEMBER 2012


 Aku ada join program jualan amal untuk rakyat palestin dan derma untuk 2 orang adik yang sakit kat Klang. Start berniaga dari pukul 9 pagi sampai 5 petang. Penat sungguh. Mujur ayah emran sangat membantu, sanggup jaga emran sementara aku berniaga.

Alhamdulillah, banyak jugak stok tikar evamatik dan busha for kids yang terjual. Risau jugak takut takdak orang berminat nak beli. Awal2 berniaga pun ada sorang kakak tu dah condemn, katanya kalau beli online lagi murah. Terus aku rasa down. But then, aku tak boleh nak kata apa, kalau dia rasa beli online lagi murah, please beli kat sana ja la. Aku dapat harga dari supplier pun dah macam tu. Mesti la nak kena mark up sikit. Kalau nak jual harga macam harga supplier, mintak maaf la, memang tak dapat untung la. Kalau nak berniaga tapi tak mau untung, baik tak payah berniaga. Huhu.

Hasil jualan tikar evamatik aku dapat almost rm400, so boleh la menderma untuk rakyat palestin dan dua orang adik kat Klang tu. Semoga usaha kami untuk membantu orang yang dalam kesusahan ni di rahmati Allah.

Kalau tak salah aku, hasil kutipan derma almost rm1500 jugak. Alhamdulillah, ramai yang sudi menderma. Padahal yang berniaga semalam dalam 8 orang saja. Ada jugak pihak2 yang sudi sponsor khemah, tolong bayarkan duit tapak berniaga, sponsor DJ, masyaallah, tak terkira banyak orang yang sudi membantu menjayakan jualan amal kami semalam.

Aku jalan dah terkangkang2 dah ni, sumpah penat. Balik dari berniaga tu, terus pi makan, bola pun tak larat nak tengok. Letih sungguh.



2 orang adik beradik yang perlu di bantu! Hulurkan tangan, ringankan beban.


Thursday, December 6, 2012

SURVER DOWN

Tengah sibuk nak siapkan kerja, dengan nak mintak quotation daripada supplier, dengan nak prepare PO, dengan nak hantar payment slip kat supplier / contractor, boleh pulak server down! Alahai.. Nak ber FB pun tarak buleh jugak! Double stress ni. Hahaha.

So layan pakcik biru, snek mamee monster dulu. Nak keluar lunch pun, pukul 10.30 tadi baru mengkedarah roti canai sebijik dengan melo esss.

Tah pukul berapa la server ni nak ok. Kang start kereta pi Jusco yang baru buka tu baru tau. Hahaha.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Wednesday, December 5, 2012

MANJUNG DAH ADA JUSCO!! HAHAHA..

4 December 2012 menjadi hari yang sangat dinanti2kan oleh semua rakyat jelata di Lumut / Manjung / Sitiawan dan kawasan sekitar sebabnya Jusco Manjung akan mula dibuka kepada orang ramai. Tobat orang Manjung pakat serbu sebab sebelum ni kat Manjung ni just ada tesco, giant, 2 bijik billion, the store dan jugak econsave.

Aku pun nak kata teruja tu, tak la teruja sangat, besa ja sebab aku bukan jenis suka shopping. Pi takat jalan2 cuci mata tu ok la. Dulu masa bujang, rumah agak dekat dengan Queensbay Mall tapi jarang2 jugak aku pi. Tak berduit sama. Hahahaha. Itu yang sebetulnya.

Bagi aku, gaji orang2 kat sini takdak la besaq mana kalau nak compare dengan gaji orang kat Penang. Tapi alkisahnya, ramai betui yang tak puas hati Jusco Manjung takdak kedai Guess, takdak kedai Padini, takdak kedai Vincci. Kasut dengan aksesori kat Vincci ok la harga dia, harga mampu milik. Takdak la mahal sangat. Harga  Guess dengan Padini apa bala semua tu aku tak pasti sebab tak penah belek2 harga sebab dah set dalam kepala sejak dulu2, tak mampu kot nak pakai barang2 branded. Almaklum la, orang kampongggg. Hihihihihi.

So, bila ada yang kecoh2 pasal Jusco Manjung takdak kedai2 barang branded, aku serius nak gelak. Memang la perlu ada kedai barang2 branded, sebab kat sini pun bukan semua golongan tak berkemampuan tapi bila tengok orang macam kutuk2 ja Jusco Manjung ni, rasa nak tergelak pulak. Kita kalau beli benda mahal, takkan la kita nak beli tiap2 bulan kan, so tak payah la nak bergaya asal papa, tengok dulu la duit dalam wallet macam mana. Kalau takat nak berlagak konon2 pakai barang branded, tapi duit tak berapa nak hadooo, memang kena sangat la dengan pepatah orang dulu2, asal papa janji bergaya!! Keh3x.

Chow.

Sila layan gambar2 pemandangan Jusco yang sempat aku snap guna henpon belekberi cap hayam.













Tuesday, December 4, 2012

BEDAK ARAB DAN TIKAR EVAMATIK

Mak emran sekarang dah jadi bisneswoman kecil2an. Hahaha. Nak jadi bisneswoman besar2an tak mampu, mana nak cekau duit ye dak? Selain jual tikar evamatik yang ada corak kartun, ABC, mak emran ada jual jugak bedak arab. Tak konfem la kalau pakai bedak arab ni muka terus jadi cun macam minah2 arab.

Untungnya sapa dok area Lumut / Manjung / Sitiawan, tak payah nak bayar postage. Kalau dekat, boleh ja aku (selalunya ayah emran) yang tolong hantar. Hehehe. Kalau jauh sangat, jumpa je la kat mana2. Kan senang. Tapi kalau yang jauh2 tu, boleh ja pos. Tarak hal punya. Hihi.

Bedak arab ni aku amek 2 jenis ja sebab ikut kulit orang Asia ni, 2 warna ni ja yang agak sesssuwaiii. Kelasss aku, dah macam pakar kulit dah. Hihi. Harga untuk 50 gram bedak arab aku juai RM 52 sahaja kalau COD, kalau nak suruh pos, kena bayar RM 58.


Keistimewaan Kokuryu Super Summer Cake ( Bedak Arab):
♥ 3 in 1 moisturizer , foundation, powder
♥ Tahan selama 8 jam
♥ Halal - Boleh diguna ketika solat
♥ Sgt bagus bila berpeluh (bertambah cantik), dan tidak lekat  
pada tisu
♥ Mengecutkan jerawat bg yg berjerawat
♥ Melembut dan menggebukan muka
♥ Disertakan bersama sponge yang lembut dan sedap dipakai


Cara Guna :-
Basahkan span & sapukan kat bedak tu & terus pakai.

Berat :-
50g (tahan sampai 3 bulan bergantung pd pemakaian)

Sapa nak order, boleh email kat:
siti_noara212@yahoo.com


Kalau tak mau email, boleh sms kat 019-empat empat enam tiga enam kosong satu.
Terima kaseyyyy...

 








Monday, December 3, 2012

HAPPY BIRTHDAY TO ME

Semalam, 2 Dec, genap la umurku 28 tahun. Tua pada umur, tapi hati masih remaja gittew! Semua orang tanya ayah emran bagi hadiah apa. Huhu. Takdak hadiah ponggg!! Ayah emran wish ja. Ok lah tu, sebab aku tau, dia selalu doakan kebahagiaan kami dunia akhirat. Amin.

Takdak coklat, takdak bunga, takdak kek!!

Pagi2 lepas ayah emran balik jogging, dia belikan roti canai. Celebrate birthday makan roti canai ja??? Ok lah tu, orang kat Palestin nu jangan kata nasik, roti canai pun takdak. Syukur alhamdulillah. Harus tahu bersyukur dengan nikmat yang Allah bagi. *feeling ustazah siti bahyah pulak*

Cakap kat ayah emran, nak bawak emran pi Teluk Batik. Aku pun pulun masak kat dapur. Last pi berkelah masa tengah sarat mengandung kat emran. Lama gila tak berkelah. Bizi mengalahkan bini PM.

Tak lama kat Teluk Batik tu sebab Emran dah mula buat hal. Nak makan pun tak senang, Emran dah korek2 pasir lempaq atas tikar, mujur tak masuk dalam bekas lauk, kalau tak mak ayah emran putih mata, lauk dah tak boleh makan. Hihi.






 Bakul berisi pisang sebiji, termos pink penutup dah hilang, keropok ikan, 
biskut emran, botol susu emran, air masak. Tidak kelihatan disitu ialah
bekas nasik dan 3 bekas lauk. Hihihi.


Ayah emran tengah explain, "ini biji moktan, tak boleh makan tau". 
Emran sengih2 macam paham. 
 

Emran tengah makan moktan. 
Emran kuriyes, benda ni boleh makan dak??
 

Emran dah besaq, nak jalan sendiri.
 

Haiiiii.. Saya comel kan.. Jalan macam orang tengah joget.


Friday, November 30, 2012

ADAKAH LELAKI MEMANG BEGITU???

Terbaca status seorang kawan lama di Facebook yang risau dengan keadaan badan yang semakin mengembang. Katanya nafsu makan makin menggila, ditambah dengan faktor kerja yang stress, membuatkan dia begitu berselera untuk makan.

Kawan saya seorang ini semasa sekolah dulu memang agak kurus orangnya, lagipun zaman baru nak naik, mesti pandai jaga badan kalau tak susah nak dapat boyfriend. Hahahaha.

Sekarang, dah bersuami, beranak, badan semakin berisi. Kerja sebagai jururawat, kadangkala balik tengah malam pun sanggup singgah kedai makan sebab lapar katanya.

Yang merisaukan kawan saya, mungkin satu hari nanti suami dia mungkin cari orang lain sebab kawan saya sekarang dah tak berapa slim macam zaman bujang dulu. Katanya, lelaki bila bini dah kurang cantik, badan dah kembang, tak pandai jaga badan, mula la suami buat hal.

Eh, orang lelaki memang macam tu????

Bukankah seorang lelaki, atau lebih tepat seorang suami akan terima diri kita seadanya, samada kita kurus, tembam, kembang semangkuk mahupun berisi???

Kenapa seorang isteri tidak pernah ambil kisah dengan keadaan fizikal seorang suami yang makin boroi, kadang-kadang misai atau janggut pun tak berapa nak kemas, tapi masih setia bersama. Sedih rasa hati kalau keadaan fizikal isteri menjadi penyebab suami berlaku curang.



Sekian, terima kasih. Seksa jugak sebenarnya nak menulis macam editor majalah mingguan wanita ni ye. Hahaha.






Wednesday, November 28, 2012

KENAPA BELI KERETA MAHAL TAPI......

Gua agak kuriyes kadang2 tu dengan pengguna / pembeli kereta2 mahal kat Malaysia ni, kenapa la beli kereta mahal tapi bawak 40km/j saja???

Pagi tadi nak mai keja, hangin jugak sebenarnya dok folo belakang kereta mahal yang bawak slow macam orang kayuh beskal.

Ingatkan driver pompuan, tapi lepas berjaya potong kereta mahal tu, gua pun usya la nak tengok driver (gua buat muka kerek sebab nak tunjuk eksen yang gua pakai biba pun boleh potong kereta beliau cap mahal tu) , sekali nampak driver lelaki. Aiyooo bang, bawak la laju sikit. Tak rosak aihh enjin kereta abang tu.











Tuesday, November 27, 2012

GIGITAN CINTA

Ni bukan cerita 18SX atau cerita budak2 baru baligh. Ni cerita pasal gigitan 'cinta' kat lengan emran semalam. Lepas maghrib tu ternampak ada bekas orang gigit kan lengan emran. Aku belek2 lengan anak teruna aku. Sapa pulak yang gigit sampai jadi macam ni? Berbirat merah.

Nak soal siasat ayah emran, dia tak balik masjid lagi. Hati agak membara jugak bila tengok lengan emran berbirat macam tu. Nampak kesan gigi tu macam budak kecik je gigit. Lepas ayah emran balik dari masjid, terus aku tanya.


"Papa ada gigit tangan emran tak?"

"Agak2 la, papa baru harini jumpa emran (sebab one day before ayah emran duty, so dah sehari suntuk tak jumpa emran), tak dak keja nak gigit emran"

"Papa try tengok lengan emran, ada bekas orang gigit"

"Budak kat rumah pengasuh la kot"



Hmmm.. sian emran. Aku pun malas nak tanya pengasuh. Ingat pagi tadi nak tanya, tapi tak terkeluaq plak soalan tu dari mulut aku. Hmmmm..



Wednesday, November 21, 2012

FENOMENA DURIAN CREPE

Durian crepe tu sedap tak? 
Teringin nak rasa la. 
Tapi aku bukan pemakan durian. 
I is like horang putih yu. 
Tapi kalau durian makan dengan pulut + santan tu, yang tu aku makan. 


Rasa macam nak try jugak la durian crepe ni.
 Kalau sedap, mungkin lepas ni aku boleh jadi pemakan durian yang tegar.
Sian laki ku suka makan durian, tapi dapat bini tak makan durian, 
dia nak makan durian pun jadi tak berapa nak selera (agaknya lah).



Tuesday, November 20, 2012

INSTANBUL AKU DATANG

Istanbul aku datang rumah ko, ko takde, pegi mana???

Istanbul aku datang ni, buka la pintu...

Istanbul aku datang nak tuntut hutang, bila ko nak bayar hutang aku daaaa???

Istanbul aku datang bawak nasi kandar feberet ko..

Istanbul aku datang amek ko pukul 5 ok tak?

Istanbul aku datang lambat sikit arini, aku nak pegi basuh kereta dulu..

Istanbul aku datang ofis ko, diorang cakap ko tengah meeting..

Istanbul aku datang sini nak bagitau, aku nampak awek ko peluk lelaki tua kat shopping mall tadi.. Hahhaha..



Istanbul aku datang dah berapa kali ko takde, takpe la, aku balik dulu.. Choww..


Monday, November 19, 2012

EMRAN JALAN-JALAN KAT PANGKALAN TLDM

Hari ahad lepas, mak emran dgn emran ikut ayah emran pi tempat keja dia sat, nak buat keja apa ntah.
Budak emran tu bukannya reti nak duduk lama2 dalam keta, mula la buat perangai.


Bagi roti, dia ramas roti sampai hancoqqq..
Abeh la semut buat sarang dalam keta.
Mak emran yang stress emran dok buat perangai, terus bawak emran keluar dari keta.





Mak emran tersalah pakaikan kasut emran yang sebelah kanan tu.. 
Hahahaha. Lantak pi....
Siap duduk atas jalan tar tu.. 
Mula2 ni, duduk dengan baik...



 Tangan dah start merayap.. Nak gagau batu, nak gagau daun..




 Eh, ada batu laaa...




Mama panggil emran, "Emran, cenyum.. cenyum.."
Tapi tak cenyum pun...


 Aikkk.. Gambaq kepala takdak..
Cubaan untuk bangun, mungkin sakit bontot sebab duduk lama2 atas jalan tar tu..


 Advance sikit, terus naik atas tebing, senang nak amek batu..


Rupanya bukan nak amek batu, tapi nak baring
"Mama, sedap la baring kat sini"



Masyaallah emran..

Sunday, November 18, 2012

TASKA EDORA UNTUK EMRAN

Minggu lepas cuti sempena deepavali dengan awal muharram, so aku assume pengasuh dapat cukup rehat. Hari khamis aku mintak ayah emran jadi babysitter, aku nak pi keja setelkan banyak keja yang belum siap. Mujur ayah emran ok.

Malam jumaat tu pengasuh sms aku cakap esok dia nak pi klinik cabut gigi. So, pukul berapa gamaknya aku boleh pi keja. Aku memang tak boleh amek cuti. Bukan sebab susah nak cuti, tapi kerja aku banyak. Stress aku macam ni walaupun aku faham yang dia sakit.

Aku sms pengasuh, suruh anak dia jaga emran sekejap, nanti lepas solat jumaat ayah emran pi amek. What to do, no option untuk aku. Then pengasuh cakap, ok, dia pi cabut gigi petang. Tengahari pengasuh sms aku bagitau susu emran dah habis. Haduuu.. Aku rasa pengasuh dah lama jaga budak, takkan susu budak dah nak abeh dia tak boleh inform awal2. Makin banyak yang aku rasa tak best....

Then aku google taska dekat kawasan perumahan aku, dan ada jugak yang suggest hantar kat taska edora. Balik kerja awal, terus aku singgah kat taska tu. Owner dia baik, budak2 baya emran dia charge rm180, makanan provided, sabtu pun boleh hantar, tapi sampai pukul 2 je la. Semua cikgu dihantar kursus, keadaan dalam tu pun nampak bersih. Aku agak puas hati dengan taska tu.

So insyaallah tahun depan aku nak hantar emran ke sana. Aku memang agak risau nak tinggalkan emran kat taska sebab takut dia kena buli ka hapa, tapi aku memang tak sanggup nak hadap pengasuh yang kerap cuti. Dia dah banyak amek cuti daripada aku amek cuti. Hahaha. Then kat taska nanti harap2 emran dapat ramai kawan, tak la penakut sangat, boleh belajar dengan kawan2. Hihihi..


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Monday, November 12, 2012

PENGASUH EMRAN

Tak ingat berapa lama hantar emran kat pengasuh ni sejak pindah rumah. Aku rasa dia ok bab2 jaga emran, yang tak Ok nya, dia suka mintak cuti. Kalau cuti emergency macam ada sapa2 sakit or meninggal, aku rasa aku boleh consider lah. Tapi ni cuti kawin. Aku faham la kalau pengasuh ada ramai sedara mara, tapi jangan la sampai kerap sangat. Efek kerja aku ni.

Pagi tadi masa aku hantar emran, dia cakap nak mintak cuti 2 hari bulan 12 ni. Muka aku otomatik terus lain. Yela, kerja aku banyak. Bertimbun2 nak kena setel, dia pulak nak cuti. Aku plak memang pesen susah nak amek cuti. Ada sekali hari tu pengasuh cakap nak cuti, aku pun pi la amek mc. Bab mc aku tak kisah, masalahnya kerja aku la yang tergendala.

Ada sekali hari tu pengasuh mintak aku amek half day, tapi mujur ayah emran ada. So dia la yang terpaksa half day aritu. Stress aku kalau macam ni.......

Minggu lepas subuh2 dia dah sms aku, mintak hantar emran lambat sikit, aku ok je la. Mungkin dia ada hal. Rupanya anak jiran pengasuh nak kawin. Dia pergi tolong, dia kata rasa macam nak mintak cuti hari tu tapi tak jadi. Mujur tak jadi, kalau jadi, bertambah stress la aku.

Ni yang aku rasa ringan2 je nak hantar emran ke nursery. Nursery ada tak yang mintak cuti?? Takdak kan?? Aku ingat nak bagi alasan hantar emran ke nursery konon2 nak bagi emran belajar berkawan, tak la budak tu penakut sangat. Aku rasa tu yang terbaik walaupun aku agak risau sebab kat nursery tu ramai, ntah macam mana depa jaga anak teruna aku tu. Banyak kes sekarang ni pasal nursery, so aku takut jugak.

Hmmm.. stress.. stress..

Monday, November 5, 2012

SPM

Nak wish all the best kat semua yang ambik SPM hari ni, termasuk kat sepupu aku
yang tua bangka tu. Hahaha. Salute sama lu la, ibu beranak 3, siangnya bekerja jadi ustazah KAFA, 
balik rumah nak setelkan hal rumahtangga, hal ko-kurikulum budak2, anak2 yang lasak tak hengat.
Tak tau bila masa dia study. Bukan 1, 2 subjek dia ambik, tapi dengar cerita semua subjek.
 
Kalau aku kat tempat dia, aku rasa tak mampu dah nak baca buku.
Otak pun dah berkarat, naik lumut2 dah kat kepala otak aku ni. 
Dengan Emran yang super duper buaih, kang buku ke mana, anak ke mana, 
laki pun ke mana. Hahahaha.
 
 
* teringat SPM 2001, aku tertidoq masa jawab paper sejarah, bukan sebab masa terlampau 
panjang, tapi aku haram tak reti nak jawab. Hahahaha. Mujuq la kredit paper sejarah tu, 
terus gelakkan kawan aku yang mintak paper lebih masa exam, padahal dia failed.
kahkahkah. Aku syak dia lukis kartun ja kat atas paper tu. Saja nak saiko orang. hahaha*



 

Friday, November 2, 2012

KU BENGANG DENGAN ASTRO

Geram sungguh la sapa yang dok buat sales dengan astro ni. Hari raya haji boleh dok call customer nak promote channel super pack 125 tu. Mengganggu privacy orang tengah dok makan daging korban tau dak!!! Pala hotak sungguh la. Ingatkan sapa dok tepon hari2 raya tu kan, angkat pi laaa...

Bila orang tu dok promote2, aku dah malas nak layan, aku cakap, sorry, not intrested. Ok, setel.

Selasa pagi, aku tengah dok kalut buat kerja, henpon berbunyi. Aku pun angkat, mana tau ada panggilan penting. Astro lagi, tapi kali ni aku ingat nak cakap ada bil tertunggak ka hapa. Since aku tengah bizi tahap menteri kewangan + piyem, maka aku mintak dia call balik lepas 5 minit *bizi sungguh masa tu, nak pi kencing pun takdan*

Kepala hotak berjamboiiii, depa call balik malam, lepas maghrib. Nak promote benda yang sama, astro super pack yang 125 ittewwww!!! Kali ni memang aku sound, aikkk.. malam2 pun boleh call??? Dia kata, kan puan tengah sibuk siang tadi, jadi saya call la malam. Budussssnya.

Aku cakap lagi, kenapa awak nak promote benda yang sama, raya haji aritu kawan awak dah call pun cakap pasal ni. Dia kata, ohhhh... dia tak cuti la tu. Nak buat sales. Aiyooooo.  Mencik betoi la.

Wednesday, October 31, 2012

VIVA PUTIH

Viva putih 850cc kepunyaan aku, aku beli sebelum kawin lagi. Bayaran bulanan sebanyak RM 338 selama 9 tahun, loan di buat dengan Affin Bank. Sangat detail informasi berkenaan kereta aku. Plat kereta aku tak dapat dedahkan disini. :-).

Selama beberapa tahun berkhidmat, hanya sekali viva putih ni terlibat dalam kemalangan. Membiarkan viva putih kesayangan aku mencium bontot honda city kepunyaan seorang lelaki cina di Penang. Kemalangan selepas 2 hari bernikah. Dengan inai merah di jari, terpaksa masuk balai. Ayah emran masa tu terpaksa bertugas di satu pulau yang langsung tak ada coverage. 

Alhamdulillah, payment viva putih setakat ni tak pernah sangkut, based on apa yang orang bank cakap tadi. Viva putih ni akan jadi milik aku sepenuhnya pada Mei 2018. Masyaallah, lambat lagiiiiiiii. Disebabkan tiap2 bulan memang aku bayar lebih 2,3 ringgit, orang bank cakap ada lebihan RM 298. 

Kenapa aku cerita pasal kereta aku harini? Sebab aku baru je gaji dan aku baru setelkan duit kereta jugak. Hihihih. Terima kasih viva putih kerana sudi berkhidmat.







* hanya mampu pakai kereta kecik, kadang2 terfikir nak ada kereta besar dan cantik macam orang lain *



Tuesday, October 30, 2012

PEMANGGANG AJAIB YANG TAK TAU AJAIB KAT MANA

Alkisahnya kawan2 aku pakat dok cerita pasal pemanggang ajaib, sampai aku pun tergedik2 nak beli jugak pemanggang ajaib ni. Kawan2 aku kata, boleh masak macam2 guna pemanggang tu. Yang penting, senang nak bakaq ikan ka, ayam ka.

Aku rasa sejak 2 minggu lepas kot aku asyik sibuk nak beli pemanggang ajaib ni. Jenuh dok gugel kat mana juai pemanggang ajaib ni yg murah. Kebanyakkan aku jumpa harga dekat2 RM 140. Last2 aku post kat fb pasal pemanggang ajaib ni, anak buah aku yang duduk kat Lumut ni kata dia pun ada beli gak, RM 96.70 ja kalau beli dengan harga ahli.

Lepas maghrib terus pujuk ayah emran pi cari pemanggang ajaib ni, member kat KL pun nak jugak. So beli 2, satu untuk dia, satu untuk aku. Wakakaka. Semangat gila. Dan pagi tadi masa nak pi keja, aku tengok ayah emran dah siap rasmi dah pemanggang ajaib ni. Ciskekkkk betui laki gua tu, orang yang beli pun tak rasmi lagi, dia dah rasmi dah. Buat roti teloq ja pun. Cewi sungguh.




Mak emran cewi dengan pemanggang ajaib baru beli.. hihihi..

Wednesday, October 24, 2012

MISI MENCARI SUSU EMRAN



Aku biasanya memang akan beli susu emran kat tesco, almaklum la harga kat tesco lebih murah berbanding harga kat tempat lain. Sekali beli, memang beli untuk stok sebulan terus, so 5 pek susu untuk emran. Yeayyyy.

Ahad lepas kami pi tesco manjung sebab nak beli susu emran + barang2 dapur. Mungkin bukan nasib kami, tengok2 dekat rak susu, licinnnnn. Tinggal dutch lady 123 yang perisa madu dengan coklat. Emran minum yang biasa punya. So, tak dapat la nak beli susu emran hari tu.

2 hari lepas, kami ke giant. Terkejut berok sebab Giant buat promotion kot, susu emran sangat murah, 1 pek yang 1kg tu 18.79 sen!! Murah berbanding harga kat tesco. Dan lagi, susu kat Giant pun licinnnnnn. Demmit. Stok susu emran kat rumah ada 1 pek saja lagi. Aku ajak ayah emran pi The Store, dia takmau, sebab agak jauh.

Kami singgah pasaraya rapid kat Manjung, dan lagi stok susu emran kat sana licinnnnnn. Harga mahai sikit, tapi tetap orang beli. Huhuhuhu. Aku beli pampers petpet sebab ada promo, size M baru 31.90. Beli jugak pampers fitti untuk kegunaan masa siang.

Sampai sekarang tak beli lagi susu kat emran. Sob3x.


Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Tuesday, October 23, 2012

KURMA, APRIKOT, BUAH TIN, HABBATUSSAUDA, CUKA KURMA, CHOCODATE

Assalamualaikum. Mak emran nak prompte kurma ajwa, aprikot, buah tin, habbatussauda, cuka kurma, cuka epal, walnut, pistachio dan macam2 lagi. So, sapa2 yang berminat boleh PM Mak emran yang gojes kat siti_noara212@yahoo.com


KURMA NABI @ AJWA
1/2kg = RM 65
1kg = RM 120



 
DRIED APRICOT
1/2kg = RM 20
1kg = RM 38




BIJI APRICOT
250g = RM 25
500g = RM 50
1kg = RM 90



HABATUSSAUDA
100g = RM 10




DRIED FIGS ( BUAH TEEN KERING )
1/2kg = RM 18
1kg = RM 35



KACANG BADAM @ ALMOND
1/4kg = RM 12
1/2kg = RM 23
1kg = RM 45


 
CHOCODATE
 1/2kg =RM  40
1kg = RM 78


 
KACANG BADAM @ ALMOND
1/4kg = RM 12
1/2kg = RM 23
1kg = RM 45


 
KACANG CERDIK @ PISTACHIO ( Limited stock !! )
1/4kg = RM 13
1/2kg = RM 25
1kg = RM 50


 
KACANG WALNUT
1/4kg = RM 19
1/2kg = RM 38
1kg = RM 70



PEANUT CANDY (KACANG TUMBUK)
3 PERISA --- ORIGINAL, COFFEE DAN SESAME
1kg = RM 35


 
COMBO A (Postage include) ---- RM 35
Chocodate - 10 pcs
Peanut Candy - 10 pcs
Ajwa - 100g


 
COMBO C (Postage include) ------ RM 50
Chocodate - 10 pcs
Peanut Candy - 10 pcs
Ajwa - 100g
Walnut - 100g
Almond (non-roast) - 100g


COMBO B (Postage include)----- RM45
Chocodate - 10 pcs
Peanut Candy - 10 pcs
Ajwa - 100g
Dried Apricot - 150g
Dried Figs - 150g

 
 
CUKA EPAL 400ml ( Pre-Order paling lewat 1 minggu )
1 botol = RM 18



CUKA KURMA 400ml ( Pre-Order paling lewat 1 minggu )
1 botol =RM  18