Wednesday, January 25, 2012

TIPS UNTUK GADIS2 YANG BAKAL KAHWIN

Aku nak berkongsi pengalaman yang mana aku rasa gadis2 kat luar sana, kena take note. Tips yang mungkin nampak poyo tapi believe me, orang pandai pun akan buat stupid mistake kadang2 tu. Hehehe.

Katakan kita baru kahwin, kita sebagai menantu baru dalam keluarga suami kita harus la kena pandai2 sesuaikan diri. Contohnya, kita baru kawin dan tak berapa pandai masak. Apa yang perlu kita buat??

* pagi2 kalau tengok mak mertua dok keletung keletang kat dapoq, pi la tolong. Bukannya duduk lepak2 bersembang, sedangkan mak mertua gigih masak sorang2

* tak pandai masak, tak semestinya tak pandai potong2 sayur, potong2 bawang

* tak pandai masak, tolong2 la buat air. Air pun tak reti buat??? wallahualam.

* tak reti buat semua benda tu, tolong la ambik kan pinggan, sudu, garfu.

* at least masuk la dapur, tanya ada apa2 yang nak kena tolong. Apa bengap sangat sampai yang tu pun nak kena ajaq. Hahaha.



Setinggi mana tahap pendidikan kita, setinggi mana jawatan kita, sebanyak mana gaji kita, kalau bab2 simple macam ni pun tak tau, hmmm.. susah la. Kalau malas kat rumah sendiri, jangan la bawak malas tu ke rumah mertua. Sekian sahaja tips dari aku yang rajin membantu mak mertua di dapoq. Hahahaha.

 Rambut Emran yang lucu. Dah lega demam, sekarang batuk2 pulak.
Semoga Emran kuat dan sihat macam selalu.

22 comments:

  1. Nak best lagi ajaklah suami ikut membantu di dapur tu. Jgn biarkan dia kat bilik berfb ... hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. orang laki tak kisah sgt YB. yg kisahnya perempuan2 ni haa, patutnya ke dapur, tolong mak mertua mana yg patut. tak gitu? hehehe

      Delete
  2. kannnnn? pastu jgn malu mengaku tak pandai masak. pastu puji mak metua masak. pastu cakap mintak tolong dia ajar kita masak. misti dia ok punya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betui kak tij, aku dh cilok idea mak mertua dan try masak kt rumah. hahaha.

      Delete
  3. GC ni mesti salah seorang menantu kesayangan mertua, sebab rajin masuk dapur...

    ReplyDelete
  4. Setuju GC, akulah tu yg selalu tukang potong sayur, hihi,kadang kadang je "terajin masak"

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku pun sama. tolong je la potong yg mana patut. buat ayaq sedap2 sikit.

      Delete
  5. aku yang buta dapur nie selalu kalau pi umah 'bakal mentua' amik bahagian time membasuh + mengemas selepas pompuan2 lain siap memasak. he he.....

    sampai depa tau dah, HA PIA, GILIRAN HANG BASUH..... benda2 lain aku tak berani usik, satgi nampak sangat aku hipokrit..... canggungnya jelas ketara..... =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. its ok dear. at least ke dapoq, tlg apa yg kita tau. tak tau, kita tanya. baru disayangi mak mertua (bakal mak mertua). hehehe

      Delete
  6. ang tak puas ati kat spa tiba2 wat n3 cm nie..
    bini emran ka.. haha,

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu kakak zahra la, anak menakan aku. hehe

      Delete
  7. aku cuak jugak nih aku xpandai masak sgt.mende simple seswai tekak aku boleh lagi.buat mak mentua aku nak makan rendang tok? pengsan aku.hee tp btol la tips hang nih sis.aku stuju bab tolong2 kt dapo tu.etlis tlg potong2 sayur smbil borak2 ngn mak mentua amek hati hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala,bukan maksud aku kalo nak kawin kita kena blajaq masak,sbb aku pun tak blajaq.wahaha.tp apa yg aku cuba nk tegaskan kt sini,sbagai menantu pompuan,kena la ringankan tulang,tlg2 kat dapoq/tlg lipat kain sama2 ka.

      *poyo gila komen aku ni.haha

      Delete
  8. ini patut lebih diketengahkan lagi ni.. ramai lagi buat dek ni.. haih abih lah bini aku.. kah3 gatai nak kawen dah..

    ReplyDelete
  9. GC.. camner nak wat komen cam GC wat ni ekk.. kasi tutorial sikit leh.. menariklah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kak atie,

      just pi kat setting comment tu. select yg mana 1 ntah, tak ingat. try n error je dlu. tp just tukar kat setting tu je.

      Delete
  10. ouh.

    kesimpulan dia kat sini, kalau rajin ke dapur. mak mertua cayang lah kan...

    ReplyDelete