Friday, February 10, 2012

COKLAT BERALKOHOL

Selama aku kerja kat sini, sumpah tak pernah aku belek2 coklat yang mat saleh-mat saleh ni beli kalau depa balik kampung depa. Bukan main lagi aku melantak, benda free dan sedap lah kata kan. Bukan senang nak makan coklat mahai. Aku mana mampu nak beli, gaji pun ciputttt!

Ntah macam mana hari tu aku diberi hidayah nak belek2 kat belakang kotak coklat tu, sekali terkejut beruk jugak la tengok ingredient coklat tu ada alkohol. Cepat2 aku pi muntah kat toilet. Aduhhh.. Terasa bangang jugak la sebab selama ni tak pernah nak alert lebih sikit. Bukan nak salah kan mat saleh-mat saleh yang beli coklat ni, tidak sama sekali.

Depa kalau satu2 benda tu tau kita as a Muslim tak boleh makan, depa memang akan tulis nota kat situ, NON-HALAL. Kita pun dah nampak depa tulis camtu, takdak la gedik2 pi rasa.

Aku pun tak penah tau yang bahan2 nak buat coklat pun ada depa taruk alkohol. So, sejak daripada first kes tu, terus aku belek2 kotak or plastik yang depa bawak. Macam mana nak buat, nak kena samak anak tekak ka?

10 comments:

  1. coklat beralkohol tu biasa la GC.. mmg purposely letak utk menyedapkan especially yg ada champagne tu, sebab tu kami kalu nak beli coklat mmg dah biasa baca ingredients..

    kalau buleh amalkan baca ingredients masa beli product makanan..lagi rasa confident kot nak makan

    ReplyDelete
  2. imported chocs memang banyak yang beralkohol.... even choc cakes depa pun selalunya buh alkohol. memang kena selalu alert benda tu.....

    ReplyDelete
  3. coklat beralkohol benda biasa, amalkan baca semua isi kandungan untuk semua benda... ya, semua benda, bukan coklat je.

    ReplyDelete
  4. bebeh. samak tu applicable utk babi dan anjing ja.

    alkohol tu bukan najis pun. cuma tak boleh makan. kalau dah termakan tanpa pengetahuan, lepas ni kena hati hati lah ye.

    ReplyDelete
  5. kecik2 dulu memang suka makan coklat ada 'inti spesel' ni. Rasa dia sedap. Tapi masa tu kita tak tau. Yang memberi pulak, suami makcik kita yg mualap. Moga Allah ampunkan kita dan terus memberi hidayah dan petunjuk.

    ReplyDelete
  6. gua pon same kes nih der.lepas kene trus gua anti coklat free.nth hape2 xsensitip btol ngn kite.tp kite pon same jgk heh.tekak tau nak melantak je heheh leanrt frm mistake huuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. gua kalo boleh x nk tengok dulu..takut kempunan..wawwawawwa...tapi sejak menjak kt opis buat halalan ni.gua intai2 jugak ...keh...keh..keh...

      Delete
  7. oohhh.. baru tau neh!! lepas nih kena cek dulu!! bahaya2!!

    ReplyDelete
  8. woaaaa itu cekelet yang bukan dari m'sia ke? lepas ni nak kena cek jugakla ni? aihhh

    ReplyDelete