Friday, September 13, 2013

BEKAM 15 CUPS 60 RINGGIT

Sebenarnya, aku baru selesai berbekam. Bengkak2 kat kaki ni still terasa lagi. Dah lama jugak simpan niat nak berbekam ni, almaklum la lepas beranak kat amna, aku tak period2. Masa aku pi klinik nak amek injection untuk family planning tu, doctor ada bagi ubat untuk aku period dulu sebelum dia inject. Maka aku pun period, tapi period yang dipaksa keluar setelah makan ubat. Lepas inject, aku tak period2 jugak. Risau jugak sebenarnya tak period ni, darah kotor tak keluar dari badan. Then aku terfikir, baik aku p bekam. Boleh keluarkan darah kotor.

Selasa lepas aku dengan ofismate dah memang semangat gila nak berbekam, sekali kedai bekam tu tutup. Frust menonggeng kami 2 orang. Then kami decide baik pi hari Jumaat, sebab Jumaat rehat 2 jam. Sempat la berbekam, lepas tu nak makan. Awal2 pagi aku dah call kedai bekam tu make sure yang hari ni memang bukak, kang tutup lagi memang frust menonggeng buat kali kedua. Apa2 hal pi cucuk duit dulu, duit dalam wallet ada 30 ringgit saja.

Mulanya nak try buat sikit ja, dalam 5 cup ka, tapi bila dah cerita2 problem aku yang lepas beranak tak period2, orang kedai bekam tu suggest suruh buat 15 cups iaitu 60 ringgit. Takut sebenarnya, takut sakit masa nak cucuk2 jarum kat badan kita tu. Alahaiii.. Bila masuk dalam bilik bekam tu dan baring atas katil khas, aku dah mula cuak. Orang bekam tu ajak2 aku sembang, konon tak bagi aku rasa cuak. Hahaha. 

Mula2 dia pam dulu cup tu ke badan kita, dia kata badan akak ni banyak angin ni, sebab berkuap2. Ehh.. ye la kot banyak angin. Sebab lepas habis sesi berpantang kat amna, aku memang pantang tengok makanan, memang aku bedal ja. Lepas tu dia start cucuk2 belakang badan dengan jarum. Adehhh.. sakit. Hahaha. 3 cup kat bahagian tengkuk, 1 kat kaki kiri dan kanan, 3 pinggang, selebihnya kat bahagian atas bahu tu.

Tetiba aku rasa macam ada benda meleleh kat tengkuk, rupanya darah aku sendiri. Pressure cup tu tak berapa kuat kot, sebab tu darah tu boleh terkeluar. Haaa.. Meleleh la darah aku sampai ke mulut ni. Budak bekam tu cakap, "Hmmm.. banyak darah kotor akak ni, biasanya kalau tak period, memang macam ni". Dia siap tunjukkan darah aku yang macam pekat, beku. "Cuba akak tengok darah akak ni". Aisehhh,, seram jugak.

Sekejap je rasa sejam. Dah siap, bayar rm60, lepas tu pi makan nasik ayam. Hahaha. Budak bekam tu  pesan, dekat seminggu, 2 minggu jugak nak hilang parut bekas bekam tu. Lepas tu, lepas 2 jam baru boleh mandi. Lawak jugak la pengalaman pertama berbekam tadi. Malu kat budak tu sebab aku menjerit sakit. Hahaha. Insyaallah, kalau Ok, lepas ni boleh buat lagi. Amalkan sebulan sekali pun Ok, sebab berbekam ni pun salah satu sunnah Rasulullah. :-)


 Nak promote sikit tempat aku buat bekam tu. Ina Seri Impian Manjung, belakang CIMB Manjung.
Selasa tutup, hari2 lain boleh terjah. :-)


Gambar pinjam encik gugel. Bila tengok rasa macam seram, tapi bila buat tak nampak cup2 tu semua, tak rasa seram pun. Rasa sakit sikit bila jarum2 tu cucuk kat badan, tapi Ok la.

2 comments:

  1. Gc oii lama aku x jenguk dunia blog tau2 emran dh ade adik aiseyhhhh hang laju sgt ttingal train gua.hahahaha -days-

    ReplyDelete
    Replies
    1. hang yang lambat!!!!!! cepat ligan aku weh... hahahahah

      Delete