Thursday, September 26, 2013

"Emran, tolong jangan main handphone Mama.."

Ni kisah semalam. Emran tengah main2 dengan henpon bapak dia, so dapat la aku belek2 henpon aku. Emran memang suka dengan gajet2 ni, tak kira la henpon ka, tablet ka. 2 bijik tablet bapak dia dah jahanam, skrin pecah dikerjakan emran. Kalau bateri abeh, dia mengamuk, ketuk2 atas lantai.

Aku ingat nak clearkan sikit gambaq2 yang melambak dalam henpon aku ni. So aku pun buka la camera folder. Lagipun masa aku pi interview petang tu aku ada snap gambaq ikan flower horn kat reception area tu. Lawa pulak aku tengok ikan tu. 

Malam sebelum tu bapak emran duty, so emran main2 henpon aku. Dengaq lagu la, main game la, tengok gambaq la, uninstalled habis semua software2 yang aku dah installed, termasuk la amek gambaq. Ntah apa benda dia snap aku pun taktau. So semalam aku nak delete la gambaq2 merepek yang emran snap tu. Kadang2 dia snap gambaq lantai, gambaq kaki dia, lepas tu pi share dengan kawan2 aku kat whatsapp. Kang orang ingat kaki mak emran lak, naya...

Masa tu aku tengah delete gambaq satu persatu. Semua gambaq tak lawa yang emran snap aku delete. Memang aku selalu off lampu dalam rumah, konon2 nak bagi emran dengan amna tidoq awai. So mostly gambaq yang emran snap tu gambaq gelap, memang tak nampak apa. Sampai satu gambaq tu aku terkejut, "eh.. macam mana ada gambaq hantu plak ni". Kelam kabut aku delete.

Bapak emran masa tu memang dok sebelah aku dok tengok gambaq2 yang aku tengah delete, dia pun nampak gambaq hantu tu.

Aku: Papa nampak tak?
Bapak emran: Buat taktau sudah la..

Aku tak puas hati, aku tanya lagi,,,

Aku: Papa nampak ka tak?
Bapak emran: Nampak la, buat apa delete.. 
Aku: Delete la, sebab takut.. Terkejut..

Sepanjang malam aku teringat pasal gambaq tu.. Aku bajet mungkin kawan2 aku yang share kat whatsapp, tapi sepatutnya gambaq2 yang depa share akan masuk ke whatsapp folder, bukan camera folder. Haihhhh.. Pagi ni aku mai keja, terus google gambaq2 hantu, kot2 gambaq yang aku tengok tu sebenarnya mai dari internet, tapi tak jumpa plak. So konfem la, gambaq tu memang mai dari camera henpon aku.

Kena perbanyakkan baca al-quran lepas ni. Tak sangka pulak ada benda2 ni, sebab sebelum tak rasa apa2 pun. Baru2 ni ada la tengah malam, emran menangis tanpa sebab, teriak tak mau2. Dekat sejam, risau jugak aku. Bagi susu takmau, baling2. Perut masuk angin ka. Last2 pujuk bagi henpon bapak dia, lepas tu baru senyap. 

Dah tengok gambaq tu, ingatkan aku untuk lebih beringat dengan Allah. Mesti benda tu ada dalam rumah sebab kurang baca quran atau baca yassin. Maghrib2 pun dok mengadap tv, berhenti untuk solat maghrib, lepas tu sambung tengok tv. 

Rugi sebab dah terdelete gambaq tu.. Kalau tak boleh share dgn semua orang.. 
 



1 comment:

  1. adehhhh.. seram pulak baca citer nih.. ye lah.. bende tuh memang wujud kan~ mungkin secara kebetulan teramik gambar dia. huhuhu.. harap2 jgnlah dia buat kacau yer.

    ReplyDelete