Thursday, October 17, 2013

CRAVING FOR RED VELVET CAKE...!!!!!

Haritu masa balik kampung, adik aku ada beli 1 slice kek red velvet Secret Recepi punya. 
Mula2 cakap nak rasa sikit, last2 dekat nak habis aku merasa.
Tu bukan merasa lagi dah tu, tu macam melantak terus. 
Sebab takut kena marah, so aku simpan sikit untuk adik aku.

Pukul berapa pagi ntah aku bangun buatkan susu kat emran
Aku buka fridge dan ternampak si baldu merah tu
Alahaaaaaiii.. Tergugat iman aku niP
Pagi2 buta aku makan lagi sikit kek red velvet adik aku tu
Huhuhuhu.. Takut nak makan banyak2, memang tinggal sikit sangat dah..
Takut kena marah.. Hahahahaha...

1 day before raya haji, aku tengok ada orang dok promote kek red velvet ni
Aku pun memang tak buat kuih raya langsung, takkan nak balik rumah mak mertua lenggang kangkung saja kan
Memang dasar menantu hantu sungguh laa
So aku order la kek red velvet lagi
Murah ja, rm10 1 bekas. Hihihihi...

Sebelum balik rumah mak mertua, ayah emran sibuk nak merasa dulu kek tu
Mana boleh!!!! Takkan nak bawak balik bekas kita dah makan bagi mak mertua
Haipppp... No, no, no..

Sedap woiii kek tu walaupun harga rm10 ja
Aduhaiiii.. tekak ni terasa macam nak makan lagi kek red velvet tu, tapi dok godek2 resepi
Hazab betoi tengok resepi tu, susah ya rabbi
Aku ni dah la pesen keras tangan, mana penah masak2 kek ni haaa...

So, godek2 lagi resepi2 kek yang mudah sikit, so tengok la snow cheese cake
Tengok macam resepi2 tu senang difahami
Rasa macam nak try buat lah

Ni haa resepi snow cheese cake, copy paste dari blog Hana

RESEPI SNOW CHEESE CAKE
Bahan-bahan
Untuk Kek
  • 4 keping slice cheese - 6 keping
  • 170ml susu segar - 250ml
  • 70g butter - 100g
  • 80g gula halus -100g
  • 80g tepung gandum ayak (hana buat 10g tpg SRF, 70g tepung superfine) - 110g
  • 4 biji telur - 6 biji
  • 1sk esen vanila
Untuk Topping
  • 250g cream cheese philadelphia (satu ketul)
  • 1/2 tin susu pekat
  • 1/2 ketul keju cheddar kraf - parut
Cara-cara
  • Untuk Kek - Siat2kan slice cheese dan masukkan ke dalam periuk, Masukkan sekali susu segar. Kacau hingga cheese cair kemudian masukkan butter. Matikan api. (tak perlu hingga mendidih). Sejukkan.
  • Asingkan putih dan kuning telur. Pukul putih telur dan gula hingga bertanduk (terbalikkan tak jatuh).
  • Kemudian pukul kuning telur dan esen vanila lebih kurang satu-dua minit dengan kelajuan sederhana. 
  • Masukkan campuran susu segar, butter dan slice cheese tadi.  Kacau menggunakan whisk.
  • Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga sebati.
  • Ambil 1/3 drpd putih telur dan kaup balikkan ke dalam adunan kuning telur. Kemudian campurkan baki adunan putih telur sedikit demi sedikit. Kaup balik sebati. (jgn over.. adunan agak ringan dan pekat)
  • Griss loyang dengan butter dan ratakan tepung supaya tidak melekat. (boleh juga alas dgn baking paper)
  • Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar secara waterbath. (letak air di dalam dulang pembakar.. contoh lihat dibawah)
  • Bakar suhu 160 api atas bawah selama 50min-1jam (Bergantung kepanasan oven masing2). Uji kek sebelum keluarkan dr oven.
  • Sejukkan dahulu kek kemudian potong tengah dua bahagian.(hana potong guna pisau pemotong roti)
  • Untuk Topping - Pukul cream cheese dan susu pekat hingga sebati. Sapukan ke atas kek dan taburkan dengan parutan keju cheddar. Sejukkan dahulu dalam peti kemudian potong dan hidangkan.

2 comments:

  1. akak tak pernah lagi merasa RV neh.. teringin jugak.. tapi tahankan jer lah. huhuhu

    ReplyDelete
  2. sedap..kat ofis ni ade jual 3 slice macam tu RM3.50....sedap plak tu :)

    ReplyDelete