Monday, November 11, 2013

SETEL INTERVIEW DAN GMBO

Khamis dan jumaat lepas aku ada attend interview. Preparation untuk pi interview tu, aku beli kasut baru, RM16. Hahahaha. Beli kasut murah sudah, kalau tak dapat pun tak frust sangat. Tapi kasut tu agak nice walaupun harga sangat murah. Sesuai kalau lepas ni nak pi makan kenduri, boleh pakai kasut RM16 tu. 
Gambaq kasut baru tak hado, dah snap gambaq kasut tu sebenaqnya, tapi ternampak plak tumit kaki yang merekah, makanya aku delete gambaq tu. Huduh tumit kaki merekah oii...

First interview tu, ada 3 orang penemuduga, sorang pompuan HR dan 2 lelaki. Bertubi2 aku kena asak dengan soalan2 yang gila vavi, aku pun klentong la pung pang pung pang.. Alhamdulillah, setel. Dapat tak dapat belakang kira. Second interview ni macam taik sikit, dalam email tulis interview pukul 10 am, aku sampai lebih kurang 9.30am. Memang elok la kan sampai awal, takkan interview pukul 10am, nak mai pukul 11am lak.

Masa guard bagitau pukul 10am nanti org ofis tea time, dia suruh aku pi lepak kat kereta dulu, 10.30am nanti baru masuk. Eee... jebon sungguh. Maka aku pun pi tunggu kat kereta, on aircond, on radio, makan la roti gardenia tanpa ayaq, aku risau tercekik sebab aku makan apa2 memang pesen tercekik. Alhamdulillah, ok tak tercekik. 10.30am aku masuk balik dalam kawasan kilang tu, dan berjalan masuk ke dalam kawasan ofis. Tapi camtaikkk lagi sebab aku terpaksa tunggu interviewer tu sampai sejam. Gilaaaa.. Aku ingat kalau company kecik, dah lama aku blah. Sebab pikiaq company ni macam glemer ja kat kawasan ni, so aku tunggu jugak la. 

2 orang interviewer pompuan, still aku kena asak macam2 soalan. Yang hampeh, gaji depa offer agak kecik dari gaji sekarang, dah la sabtu pun keja. Lagi la hampeh. So aku jadi agak frust. Apa2 pun aku harap lekat la salah 1 interview aku tu. 

 Gambaq dari dalam kereta. 


 Roti gardenia perasa jagung. Sedap, tapi makan tadak ayaq, takut tercekik mampoih nak mintak tolong sapa




Aku dah daftar niaga tau, bisnes kecik2 aku nama Amnashop Enterprise. Tengok la sijil aku yang SSM pos, terkoyak tau. Bukan salah SSM la, tapi encik posmen dah lipat2 sijil aku tu sebab nak masukkan dalam postbox. Hmmm.. daku kecewa. Geng2 usahawan kecil jom la isi gmbo yang kerajaan bagi grant rm1k tu. Sampai tahun ni saja weh, aku pun baru dapat tau yang permohonan aku dah lulus. Lega. Grant rm1k yang kerajaan bagi boleh la guna untuk buat modal perniagaan. Aku cadangnya nak beli sikit stok letak kat rumah, lepas tu nak beli mesin timbang dengan mesin nak tape kan plastik tu, so senang nak buat stok sikit2 kat rumah. Kadang2 orang demand, dah siap packing 500gram, depa nak pulak 200gram, so kalau ada penimbang sendiri, senang la aku nak packing barang. Harap2 Amnashop Enterprise maju jaya hendaknya. Aminnnnnn....

2 comments:

  1. wah..good luck...Semoga berjaya dan maju ya..aminnnn :)

    ReplyDelete
  2. moga melekat lah salah satu keje tu ek.. InsyaAllah.. mesti ade rezeki untuk kita dan anak2. good luck!

    ReplyDelete