Tuesday, January 29, 2013

BOLEH TAK NAK MAKAN RAMBUTAN DAN PETAI MASA BERPANTANG??

Kah3x. Dah macam jurnal untuk orang2 lepas beranak lak. Aku tulis ni as a note untuk aku jugak, mana la tau tetiba beranak anak ke 3, boleh la refer balik benda apa boleh makan, benda apa tak boleh makan. Haha. Ikutkan nafsu makan, semua benda aku nak makan. Hoyeahhh.

Berdasarkan tajuk di atas, konfem rambutan atau dalam bahasa kampong aku moktan, memang boleh makan masa berpantang. Eksperimen ni dah dijalankan dengan cemerlang oleh aku setelah mendapat permission dari tok aku yang orang dalam pantang boleh makan moktan. Hehe. Tapi makan tu beringat2 la sama, jangan la hantam sampai sekilo moktan, makan biaq berpada2 gittew.

Alkisahnya mak aku buat sambal petai. Glurppp.. Sedap tu. Aku pun alkisahnya teringin nak makan, so tanya dengan bekas tok bidan iaitu tok aku, boleh tak nak makan sambal petai. Tok aku sengih2, cakap makan sikit dah laa. Maka aku pun cedok la sambal petai tu sebanyak 2 sudu ke dalam pinggan berisi nasik. Yang menghampakan, aku kurang minum ayaq lepas makan petai, terus tekak rasa kering, dah la menyusu si Amna, abeh tekak rasa sangat kering. Kencing xpayah cerita la, konfem bau petaiii. Hahaha.

Sekian saja buat kali ini, selamat berpantang. Huhu. Lambatnya nak abeh pantang.
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Sunday, January 27, 2013

MAKANAN DALAM PANTANG : DAUN PEGAGA

Lama tak update blog. Masih kat kampung, menghabiskan saki baki berpantang. Hari ni baru masuk hari ke 26.

Untungnya balik berpantang kat kampung, ada mak dengan Kak La yang sangat2 ambik berat. Terima kasih mak dengan Kak La yang tolong uruskan makan minum dalam pantang, dengan Emran yang tak berapa sihat (demam + selsema + batuk), Amna dan aku. Kesian tengok mak dengan Kak La yang kena layan Emran yang asyik buat perangai. Huhu..

Tadi masa nak makan, tengok ada ulam pegaga. Mak suruh aku makan, elok untuk orang lepas beranak. Aku makan jugak dalam 5-6 tangkai, tapi serius takleh nak telan sangat. Tak sedap. Aku bukan pemakan sayur, bila tengok ayah Emran makan sayur + ulam2, kagum pulak.

Cukup la aku telan daun pegaga tu. Konfem tak sedap. Huhu. Daun salad tu pun nak tak nak aku telan, ini kan pulak daun pegaga, kirim salam lahhhh..




Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Friday, January 4, 2013

WUV 8523

Nissan Grand Livina warna putih, plat no. WUV 8523 telah dicuri semalam di Apartment Kasuarina, Bukit Tinggi Klang berhampiran AEON Bukit Tinggi.

Sapa2 ternampak, please call balai polis yang berdekatan.

Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.

Thursday, January 3, 2013

2.1.13 YANG PENUH BERMAKNA

Alhamdulillah, selamat jugak akhirnya melahirkan adik emran pada pukul 5.25 minit petang. Masuk LR pukul 9 pagi, pukul 6 lebih baru selesai semua urusan. Awal 6 pagi doktor check bukaan baru 1cm, dan dalam pukul 7 lebih doktor akan induce sebab ada diabetes, so not allow post date (bersalih lebih hari).

Pukul 7 lebih ingatkan nak kena induce, sekali doktor check bukaan dah 3cm. So cancel induce, doktor terus suruh masuk LR. What? Cepatnya.

Seksanya bersalin kali ni. Letih dok dalam LR tu, dengan sakit yang amat. Hanya Tuhan maha mengetahui. Dari 4cm nak ke 6cm tu pun aku dah menjerit macam orang tak reti nak istighfar. Berapa kali aku mintak nak minum sebab terlampau dahaga. Mujur kali ni staff nurse bius dulu sebelum jahit. Kalau tak, memang merana la.

Apa yang aku dengar pasal staff Hospital Manjung banyak yang betul once aku dah masuk situ. Pengalaman aku, semua staff alhamdulillah ok. Doktor pun sama. Pakar kanak2 pun sangat lembut. I loike!

3.1.13 dah boleh balik rumah! Yeayyy.. Tapi risau takut baby kena jaundice sebab susu badan still tak boleh produce. Adik emran, sila kuatkan diri. Love u!!
Sent from my BlackBerry® wireless device via Vodafone-Celcom Mobile.