Monday, September 30, 2013

GAME POU

Henfon aku takdak game pou
Henfon ayah emran ada game pou
Ayah emran bengang emran selalu main game pou kat henfon dia
Ayah emran installed game pou kat henfon aku
Lepas tu emran mesti teriak2 nak main game pou kat henfon aku
 
Pagi tadi emran jaga 4.30 pagi
Dia nak susu
Aku buat susu
Lepas minum susu dia cakap "nak icuuu"
Memang aku tau dia nak henfon aku
Aku bagi henfon aku
Dia main game pou sambil gelak2
 
Dekat pukul 6 pagi aku tersedar macam orang tarik laci baju
Lepas tu emran start mengamuk
Aku bangun tengok dia dok mengamuk sakan
Aku tanya dalam keadaan mamai
"Emran, mana henfon mama?"
Dia dok mengamuk lagi
"Emran, mana icuuuu?"
 
Rupanya dia sembunyi henfon aku dalam laci baju
Bertuah punya anak
Mujur awal tu aku dengar orang tarik laci baju tu
Kalau tak sampai fengsan gamaknya aku nak cari henfon aku
Nak miskol pun tak boleh
Sebab aku tukar pi flight mode
Kalau biar henfon aku tu
Sudahnya dia sms orang merata hala
Dia call orang sana sini
Siap whatsapp gambar lantai, gambar dinding
Aduhaiiii...
 
 
 Budak suka main game pou

 
Masa raya aritu.. 
 
Pastikan bateri sentiasa cukup, nanti ini budak mau main game pou
Grrrr...
 
 

Friday, September 27, 2013

BUKAN HANTU....!!!

Salam Jumaat, penghulu segala hari. 
Dalam entri semalam kan ada cerita pasal emran snap gambaq hantu, rupanya bukan hantu betoi2, tapi hantu yang mai dari apps 360camera tu. Geramnyaaaaaaaaaa.. Emran dah berjaya menakutkan aku dengan bapak dia. Aku sure bapak emran pun cuak jugak bila tengok gambaq tu, tetiba je kan ada hantu dalam rumah. Of course la hantu ni ada kat mana2, tapi apa yang emran snap tu, hantu tipu. Uwaaaa.. Aku sampai tak leh tido dok fikir rumah ada hantu. Haishhh...

Jadinya bila Kak Anis bumblebee bagitau kata hantu tu mai dari application tu, maka aku pun balik bagitau kat bapak emran. So snap la 1 gambaq sebeb nak tunjuk kat bapak emran yang application memang canggih, dapat boh hantu dalam gambaq kita. Bapak emran pun kagum, siap nak install apps tu kat henpon dia. Hahahaha. Lepas tu emran main2 henpon aku.

Bertuah punya anak, dia pi send gambaq hantu yang aku saja testing kat bapak emran tu kat kawan2 group whatsapp aku. Menggelabah kawan2 aku ni haaa. Hahahaah. Ada yang masa tengok tu tengah drive, mujur tak lepas stereng katanya. Hahahaha. Kesian kawan2 aku, semua pakat takut. Nak bangun kencing tengah malam pun dok teringat gambaq hantu tu. Hahahah.

Lepas gambaq hantu tu telah menakutkan ramai orang, maka aku dah decided untuk uninstalled 360camera tu. Eeee... walaupun benda tu fake, tapi nampak sgt real. Tak payah nak takutkan diri sendiri or orang lain. Walaupun amek gambaq pakai apps tu boleh buat muka jadi gebu ya amat, tak nampak kesan jerawat, jeragat yang bertempek kat muka, tak kisah la. 

Sekian sahaja cerita seram untuk hari ini. Baiiiiiiiii..



Ni gambaq snap pakai camera henpon yang biasa tu..


Gambaq ni guna apps 360camera tu.. Nampak gebus2 sikit la.. Ni muka zaman tak beranak pinak lagi, belum kawin pun rasanya.. Hehehe.. Comel tak Kak Ton???? Ekekekeeke..


Thursday, September 26, 2013

"Emran, tolong jangan main handphone Mama.."

Ni kisah semalam. Emran tengah main2 dengan henpon bapak dia, so dapat la aku belek2 henpon aku. Emran memang suka dengan gajet2 ni, tak kira la henpon ka, tablet ka. 2 bijik tablet bapak dia dah jahanam, skrin pecah dikerjakan emran. Kalau bateri abeh, dia mengamuk, ketuk2 atas lantai.

Aku ingat nak clearkan sikit gambaq2 yang melambak dalam henpon aku ni. So aku pun buka la camera folder. Lagipun masa aku pi interview petang tu aku ada snap gambaq ikan flower horn kat reception area tu. Lawa pulak aku tengok ikan tu. 

Malam sebelum tu bapak emran duty, so emran main2 henpon aku. Dengaq lagu la, main game la, tengok gambaq la, uninstalled habis semua software2 yang aku dah installed, termasuk la amek gambaq. Ntah apa benda dia snap aku pun taktau. So semalam aku nak delete la gambaq2 merepek yang emran snap tu. Kadang2 dia snap gambaq lantai, gambaq kaki dia, lepas tu pi share dengan kawan2 aku kat whatsapp. Kang orang ingat kaki mak emran lak, naya...

Masa tu aku tengah delete gambaq satu persatu. Semua gambaq tak lawa yang emran snap aku delete. Memang aku selalu off lampu dalam rumah, konon2 nak bagi emran dengan amna tidoq awai. So mostly gambaq yang emran snap tu gambaq gelap, memang tak nampak apa. Sampai satu gambaq tu aku terkejut, "eh.. macam mana ada gambaq hantu plak ni". Kelam kabut aku delete.

Bapak emran masa tu memang dok sebelah aku dok tengok gambaq2 yang aku tengah delete, dia pun nampak gambaq hantu tu.

Aku: Papa nampak tak?
Bapak emran: Buat taktau sudah la..

Aku tak puas hati, aku tanya lagi,,,

Aku: Papa nampak ka tak?
Bapak emran: Nampak la, buat apa delete.. 
Aku: Delete la, sebab takut.. Terkejut..

Sepanjang malam aku teringat pasal gambaq tu.. Aku bajet mungkin kawan2 aku yang share kat whatsapp, tapi sepatutnya gambaq2 yang depa share akan masuk ke whatsapp folder, bukan camera folder. Haihhhh.. Pagi ni aku mai keja, terus google gambaq2 hantu, kot2 gambaq yang aku tengok tu sebenarnya mai dari internet, tapi tak jumpa plak. So konfem la, gambaq tu memang mai dari camera henpon aku.

Kena perbanyakkan baca al-quran lepas ni. Tak sangka pulak ada benda2 ni, sebab sebelum tak rasa apa2 pun. Baru2 ni ada la tengah malam, emran menangis tanpa sebab, teriak tak mau2. Dekat sejam, risau jugak aku. Bagi susu takmau, baling2. Perut masuk angin ka. Last2 pujuk bagi henpon bapak dia, lepas tu baru senyap. 

Dah tengok gambaq tu, ingatkan aku untuk lebih beringat dengan Allah. Mesti benda tu ada dalam rumah sebab kurang baca quran atau baca yassin. Maghrib2 pun dok mengadap tv, berhenti untuk solat maghrib, lepas tu sambung tengok tv. 

Rugi sebab dah terdelete gambaq tu.. Kalau tak boleh share dgn semua orang.. 
 



Wednesday, September 25, 2013

INTERVIEW DI SERI ISKANDAR.. DOAKAN DAKU...!!! DAN BINI MAT YO...

Harini aku ada interview kat Seri Iskandar, mulanya dah set pukul 10 pagi interview tu, 2 hari lepas kot depa call balik cakap nak tukar time, so interview pukul 3 petang. Kang tengahari aku cabut. Disebabkan jarak dari Manjung nak ke Seri Iskandar tu agak lama, 45-50 minit memandu (aku consider lama sebab selama ni dari rumah ke tempat keja dlm 10 minit sahaja). Tapi yang lecehnya, banyak traffic light la kalau nak ke Seri Iskandar ni.Takpa2, alah bisa tegal biasa. Semoga aku berjaya. Yeehaaaa...

Memang dalam hati demand nak kerja yang dekat2. Senang kan, kalau anak sakit demam, boleh celapak balik laju2. Tak payah nak kelam kabut ke tempat kerja, ni kalau dapat kerja jauh2, mesti kereta viva aku tu kena tukar pi enjin jet kot. Cepat sikit haaa sampai rumah. Itupun kalau dapat. Tinggi pulak angan2, konon akan dapat kerja ni.

Memandangkan harga minyak naik, so aku kena demand gaji lebih sikit la dari sekarang kan, yela nak kena cover duit minyak. Kalau dapat lebih kurang gaji sekarang, macam tak berbaloi la. Harap2 company tu offer gaji lebih sikit. Hahahaha.. See, berangan lagi. 




Comel gila kan gambar matyo dengan bini dia. Hahaha. Sapa la yang pandai mengedit2 ni. Sayu ja tengok muka matyo. Wakakaka. 2, 3 hari ni kan kecoh pasal bini matyo yang maki hamun pakcik guard tu. Sangat2 kurang ajaq kot, cakap macam tu dengan orang yg lebih tua. Yang matyo pulak, boleh ja tercegat tengok bini dia dok maki pakcik tu. 


"Pakcik dayus.. dayus"

Tu ayat2 yang bini matyo cakap. Alahaiii.. Sedap sangat bahasa yang dia guna, dengan orang tua pulak tu. Please matyo, sila tegur bini anda. Bajet matyo akan baca blog aku kan. Wakakaka..

Arini ada video baru, ada orang pi interview pakcik tu. Kononnya bini matyo ada tendang pakcik tu, matyo pulak tolak pakcik guard tu. Lepas tu depa claim kata depa ni keturunan kerabat diraja mana entah. Dah salah parking tu, mengaku ja la salah. Tak payah nak tunjuk hebat, baru jadi pemain bola dah tunjuk lagak, belum jadi angkasawan macam Dato' Syeikh Muzhaffar tu haaa.Hangin jugak la dengan kes laki bini yang biadap ni.


Apa2 pun, glemer matyo laki bini. Boleh jadi selebriti lepas ni. Puiiii...


Monday, September 23, 2013

BERMULANYA HARI TANPA BIHUN GORENG DAN RENDANG KERANG

Pagi tadi singgah kedai PCK beli oat. Lepas pi treatment terapi ion jumaat lepas, aku decided takmau makan bihun goreng dan rendang kerang lagi!!!!!!!!!!
Janji dengan diri sendiri sebab bila tengok kesan ayaq tu agak menyeramkan. Buat milo segelas, campur dengan berapa camca oat. 

Tapi belum pukul 12 aku dah start kelaparan. Nampak gayanya kena pi lunch awal. Hahaha. Mengigil kepala lutut ni haaa. Tak larat nak telan ayaq masak banyak2. 


Ni haa nak promote sikit. Party pack limited edition.
Dalam pack ni ada:
Chocodate 10 biji
Peanut Candy 33 biji (random)
Berat +/-500g

1 pack RM30 (exclude postage).
 Kalau berminat, boleh sms/ whatsapp kat 019-446360(satu).


Friday, September 20, 2013

ION TERAPI

Jumaat minggu lepas aku dah try berbekam. Jumaat minggu ni try pulak terapi ion. Makan dulu sebelum pi rumah Pak Lah Barokah kat Manjung Point tu. Bagi2 salam, keluaq la makcik muda sikit dari mak aku. Sempat la aku dengan kak faz belek2 gambaq yang ada kat dinding tu, anak perempuan dgn anak laki makcik ni dua2 navy. Bangga tengok gambaq anak2 makcik ni dok pegang senapang. Ahli keluarga aku mana ada pegang2 senapang ni haa, ayah emran sorang saja la. Tu pun mana ada gambaq dia pegang senapang gantung kat dinding rumah. Hehehe.

Elok aku dah celup kaki dalam bekas kuning tu, baru tau yang orang menyusu tak boleh buat terapi ion ni, nanti susu boleh kering. Ishhh.. tiba2 rasa nak kensel. Tapi kesian jugak kat makcik tu dah terbongkok2 angkat bekas ayaq tu, go on saja la. Makcik tu suruh minum banyak ayaq. Harap2 tak kering la susu ni, kesian kat anak dara aku, si Amna tu.

Awal2 tu nampak la macam selaput2 hitam dok terapung atas ayaq yang kita rendam kaki tu. Makin lama makin banyak. Keluaq pulak benda kotoq warna kuning merah2 sikit. Alahaiii.. Banyaknya. Aku dah seram dah tengok ayaq tu. Daripada ayaq jernih dah tak jadi jernih.




Haaaa.. Tu gambaq ayaq jernih yang dah bertukar warna. Makcik tu pun explain la, aku ni kolestrol banyak ni. Lepas tu ada masalah toksin dalam sendi. Uwaaa... rasa takut pulak. Kena jaga kesihatan betul2 ni. Jangan makan sebarangan, alahaiii.. Takut pulak sebab main bedal ja apa nak makan. Ni dah tau macam ni, tiba2 yang rasa nak jaga makan, nak jaga diri betoi2.

Tapi aku dah tak boleh buat terapi ion ni, sebab aku masih menyusu amna. Takmau la nanti susu aku kering. Apasalahnya kalau aku susukan amna lama sikit, tak kisah la walaupun la ni amna isap susu pesen panjat atas badan aku, dia buat macam2 style pun aku tak kisah. 

Sapa nak cuba ni boleh la. Makcik ni charge rm5 ringgit ja untuk 40minit. Rugi sebab aku dah tak boleh buat terapi ion ni, tapi takpa la, demi amna mama rela. Hihihi.


Thursday, September 19, 2013

AIR PUTIH

Bulan posa haritu aku jadi kencing tak lawas, nak terkencing tapi air kencing sikit. Yela, dah berbuka, makan banyak, perut dah kembung macam belon, aku pun jadi kurang nak minum air. Sahur pun kurang minum air jugak. Aku dah pi check kat klinik, doktor cakap takde apa2 problem, aku sakit pinggang sikit, doktor kata mungkin sebab angin. So doktor bagi ubat angin dengan ubat kencing tak lawas. 

Sejak kes kencing tak lawas tu, aku memang kurang minum air berwarna dan air bergula. Kalau makan kat kedai pun, memang aku akan mintak air putih. Nampak macam orang sengkek sebab minum air putih, tapi bukan tu faktor utama. Tapi ok jugak, bayar duit makanan je la, jimat duit air. Aku memang suka minum air putih. Kalau dekat ofis, banyak jugak la air putih yang aku minum. Kat rumah kurang sikit, sebab aku terpaksa bersilat dengan amna dengan emran, so minum bila sempat je la. 

Bila aku tengok air kencing aku warna kuning sikit, aku dah start risau. Aku dah jadi lebih hebat dari doktor, aku assume air kencing aku kuning sebab aku kurang minum air putih. Hahahaha. So cepat2 aku minum banyak air putih.

Masa tengah taip entri ni aku tengah pandang bekas air aku macam dia tau yang aku tengah tulis pasal dia. Hahaha. Macam ada satu aura yang menarik2 aku suruh minum air putih. Gamaknya dah kena rasuk dengan hantu air putih. 

Minum banyak air putih elok untuk badan kan. Aku nak kurus sebenarnya. Pagi tadi aku tengok mat saleh ni breakfast makan oat, aku jadi malu. Aku pagi2 dah hantam bihun goreng dengan rendang kerang. Berminyak2 haaa. Aku nak jadi sihat, maka marilah kita beramai2 minum air putih. 

;-)


Wednesday, September 18, 2013

SAKITNYEEE HATI KITEEEE...

Aku tengah taip report orang lain ni
Geram jugak sebenarnya
Dia punya report, dia suruh aku taip
Padahal dia rilek
Jalan sana, jalan sini
Keluar hisap rokok

Tau la awak project manager
Aku ni dah macam kerani pulak
Dia kata big boss yang suruh aku taip
Padahal banyak kerja nak kena buat
Bukan mengadap report ni saja

Dah berapa hari aku dok taip report ni
Rasanya dalam setengah jam lagi boleh siap kot
Lepas ni nak email invoice2 ke HQ pulak
Lepas tu nak pack document2 yang nak kena hantar ke Gibraltar
 
Ok la, nak siapkan kerja
Have a good day!!!
 


Friday, September 13, 2013

BEKAM 15 CUPS 60 RINGGIT

Sebenarnya, aku baru selesai berbekam. Bengkak2 kat kaki ni still terasa lagi. Dah lama jugak simpan niat nak berbekam ni, almaklum la lepas beranak kat amna, aku tak period2. Masa aku pi klinik nak amek injection untuk family planning tu, doctor ada bagi ubat untuk aku period dulu sebelum dia inject. Maka aku pun period, tapi period yang dipaksa keluar setelah makan ubat. Lepas inject, aku tak period2 jugak. Risau jugak sebenarnya tak period ni, darah kotor tak keluar dari badan. Then aku terfikir, baik aku p bekam. Boleh keluarkan darah kotor.

Selasa lepas aku dengan ofismate dah memang semangat gila nak berbekam, sekali kedai bekam tu tutup. Frust menonggeng kami 2 orang. Then kami decide baik pi hari Jumaat, sebab Jumaat rehat 2 jam. Sempat la berbekam, lepas tu nak makan. Awal2 pagi aku dah call kedai bekam tu make sure yang hari ni memang bukak, kang tutup lagi memang frust menonggeng buat kali kedua. Apa2 hal pi cucuk duit dulu, duit dalam wallet ada 30 ringgit saja.

Mulanya nak try buat sikit ja, dalam 5 cup ka, tapi bila dah cerita2 problem aku yang lepas beranak tak period2, orang kedai bekam tu suggest suruh buat 15 cups iaitu 60 ringgit. Takut sebenarnya, takut sakit masa nak cucuk2 jarum kat badan kita tu. Alahaiii.. Bila masuk dalam bilik bekam tu dan baring atas katil khas, aku dah mula cuak. Orang bekam tu ajak2 aku sembang, konon tak bagi aku rasa cuak. Hahaha. 

Mula2 dia pam dulu cup tu ke badan kita, dia kata badan akak ni banyak angin ni, sebab berkuap2. Ehh.. ye la kot banyak angin. Sebab lepas habis sesi berpantang kat amna, aku memang pantang tengok makanan, memang aku bedal ja. Lepas tu dia start cucuk2 belakang badan dengan jarum. Adehhh.. sakit. Hahaha. 3 cup kat bahagian tengkuk, 1 kat kaki kiri dan kanan, 3 pinggang, selebihnya kat bahagian atas bahu tu.

Tetiba aku rasa macam ada benda meleleh kat tengkuk, rupanya darah aku sendiri. Pressure cup tu tak berapa kuat kot, sebab tu darah tu boleh terkeluar. Haaa.. Meleleh la darah aku sampai ke mulut ni. Budak bekam tu cakap, "Hmmm.. banyak darah kotor akak ni, biasanya kalau tak period, memang macam ni". Dia siap tunjukkan darah aku yang macam pekat, beku. "Cuba akak tengok darah akak ni". Aisehhh,, seram jugak.

Sekejap je rasa sejam. Dah siap, bayar rm60, lepas tu pi makan nasik ayam. Hahaha. Budak bekam tu  pesan, dekat seminggu, 2 minggu jugak nak hilang parut bekas bekam tu. Lepas tu, lepas 2 jam baru boleh mandi. Lawak jugak la pengalaman pertama berbekam tadi. Malu kat budak tu sebab aku menjerit sakit. Hahaha. Insyaallah, kalau Ok, lepas ni boleh buat lagi. Amalkan sebulan sekali pun Ok, sebab berbekam ni pun salah satu sunnah Rasulullah. :-)


 Nak promote sikit tempat aku buat bekam tu. Ina Seri Impian Manjung, belakang CIMB Manjung.
Selasa tutup, hari2 lain boleh terjah. :-)


Gambar pinjam encik gugel. Bila tengok rasa macam seram, tapi bila buat tak nampak cup2 tu semua, tak rasa seram pun. Rasa sakit sikit bila jarum2 tu cucuk kat badan, tapi Ok la.

Wednesday, September 11, 2013

BUBUR PUJAAN HATI

Masa bujang2 dulu, sumpah tak pernah masak bubur. Takat tolong mak kacau agar2 tu pernah.
Dah kahwin, kena la belajar masak, sebab nak jamu suami makan. Takkan asyik makan bihun goreng saja kan. Masa dok belek2 gambar dalam handphone ni, ternampak la gambar bubur pulut hitam, bubur jagung dengan bubur labu.Waaa.. Kagum dengan diri sendiri. Tak sangka aku pandai masak bubur. Hahahaha.



Bubur pulut hitam. Kecik ja modal nak buat bubur pulut hitam ni. Beli ja beras pulut hitam ni dalam seringgit, lepas tu santan pun seringgit. Rendam beras pulut dalam setengah jam, lepas tu masak la. Elok dah kembang sikit, boh la santan, gula, garam. Sagu boh jugak. Daun pandan sedia2 tak beli, lupa. 
 


 Bubur jagung instant. Jagung ni bukan guna jagung tongkoi tu pun, guna jagung instant yang dalam tin saja. Isi jagung tak berapa banyak la, tapi ok, still sedap. Masak dulu jagung tu bagi lembut, lepas tu boh santan, sagu, gula, garam. See, tetap tadak daun pandan. Tak bajet nak buat bubur pun sebenarnya. So tak berapa wangi la bubur akak.



Haritu beli labu sebijik, sebenarnya labu tu nak buat frozen, senang nanti nak masak bubur amna. Lepas tu rasa macam banyak pulak, buat la bubur labu sikit. Tak pernah pun buat bubur labu, so ayah emran tolong gugel teknik2 nak buat bubur labu. hahahaha. gigih pulak tolong google. Mula2 masak labu dulu la bagi lembut sikit, lepas tu aku salin air yang rebus labu tu, santan pulak tak hadooo, guna la susu cair. Letak sagu, garam, gula. Sedap jugak. :-)


Teknik nak buat bubur actually lebih kurang saja kan, so lepas ni boleh try buat bubur lain pulak. Terasa diri ini sangat pandai masak. Hahahaha...

Perasan tak?????
Mangkuk bubur ni semua sama!!!!!!!!!!!!!!!
Hahahahahaha...
Mangkuk murah je dik non, dapat hadiah masa kawin dulu. Kawan ayah emran bagi, boleh guna sampai sekarang. Terima kasih bagi mangkuk comel macam ni. Hihihi..

Tuesday, September 10, 2013

BELUM ADA REZEKI LAGI

Tak pasti berapa lama company ni akan bertahan. Dengar macam2 khabar angin. Mungkin company akan close terus or close kat Lumut ni dan set up new company kat KL. Yang pasti kalau buka new company kat KL, aku takkan nak ikut. Ayah emran keja kat sini. Hmmm.. Lagipun KL, cost of living, standard of living memang sangat mahal kan kat sana. So, better cari kerja lain kat sini.

Masalah, dah lama jugak aku mencari2 kerja kat Lumut ni, kat Manjung, kat Sitiawan, tapi belum ada rezeki. Ada jugak aku try apply kerja yang kat Seri Iskandar, lebih kurang 30 minit drive dari rumah. Tapi macam tak ada respon. 

Susah nak cari kerja kat sini, nak dapat kerja kerani pun susah kot. Hahahaha. Ada degree pun simpan je la, baik guna SPM. Tak payah mengaku kita ada degree, nanti susah nak dapat kerja. Sebabnya hari tu aku ada try jawatan legal clerk, qualification SPM, tapi bila aku isi form, tulis qualification aku, boss firm tu cakap, "u ada degree, kenapa u mintak post SPM". Aku pun explain baik punya kat dia, tapi sampai sekarang takdapat any info pasal post tu. Sob sob sob.. (tapi yang aku yakin aku tak dapat post tu sebab expected salary aku too high kot untuk post legal clerk. Itupun aku letak 500 ringgit kurang dari gaji aku sekarang).

Takpa, senyum. Yakin yang janji Allah pasti ada untuk aku. Mungkin bukan dekat situ rezeki aku. Jadi, mungkin kat tempat lain yang boleh offer gaji yang lagi tinggi. Sebenarnya, susah jugak nak dapat kerja dengan gaji yang agak tinggi kat Lumut ni, gaji kat company sekarang alhamdulillah ok, cumanya projek dah almost siap, so dengar2 memang tak ada projek baru, so kena la cari kerja lain.

 Insyaallah, Allah dah rancang yang terbaik untuk kita. So ni nak promote sikit. Ada apricot, ada pistachio, ada kismis (emran suka kismis, bila poo poo, keluar kismis seketoi2.haha), ada chocodate pouch, ada honey roastead sunflower seed atau dalam bahasa yang ringkasnya kuaci lah dan jugak roasted cashewnut atau dalam bahasa kampung aku bijik jangguih.

Sapa2 yang berminat nak dapatkan produk2 kat bawah ni, boleh la email aku @ nur.amna02@gmail.com atau sms / whatsapp 019-446360(1). Aku jarang guna email yahoo sebab asyik masuk dalam spam. Ok, bye, salam :-).





Monday, September 9, 2013

SALLEH YAAKOB MAUT DISAMBAR PETIR??? DAN GENG PEKIDA

SALLEH YAAKOB MAUT, ISTERI CEDERA


Aisehhh.. Baca tajuk kat timeline facebook, buat aku terkejut. Ingatkan yang maut kena sambar petir tu
memang Salleh Yaakob yang penyanyi / pelakon / pengacara / dj radio tu. Rupanya orang lain.
Apapun, al-fatihah buat arwah Salleh Yaakob, seorang penoreh getah yang maut di Temerloh semalam. 
Boleh baca pasal ni kat sini.

 Abang Salleh bersama isteri2nya.. 

Abang Salleh bersama isteri baru. Hihihi.


Nak share sikit story masa kat kampung halaman aku kat Kedah nun. Sampai dari Lumut dekat pukul 2 pagi rasanya. Hujan lebat sangat malam tu. Sampai tak nampak jalan. Ayah emran pulak bawak laju2, alahaiii.. Berapa kali aku menjerit2 sebab risau. Jalan licin kan. Bahaya bang oiii. Pikiaq anak bini sama.

Sampai kat Juru, Penang ayah emran dah totally mengantok. Apa guna ada bini boleh drive tapi takmo offer diri kan?? So aku pun offer diri nak drive. Ingatkan ayah emran tak bagi aku drive, tapi mungkin sebab dia mengantok sangat, maka dia pun bagi aku drive. Masa tu emran memang sedap lena, amna pulak dah bangun main2. Terpaksa bancuh susu dulu untuk amna, maka mama pun bawak kereta perlahan2, hujan masih lagi lebat. Hujan lebat oiii. Tak nampak jalan, sepanjang aku drive tu memang aku doa banyak2. Semoga kami semua selamat sampai. Alhamdulillah, selamat jugak akhirnya. Lega. 

Esok paginya, lebih kurang pukul 7, tiba2 nampak ada 1 kereta parking depan rumah. Alahaii, awalnya dah ada tetamu. Masa tu kami 1 family belum sempat sarapan lagi. Takpa, kita dulukan tetamu. Tetamu 2 lelaki dewasa, sorang perempuan dewasa, dan sorang budak lelaki, dari Melaka katanya. 

Datang2, terus nak guna toilet, lepas tu mungkin tengok family aku ni macam peramah sikit kot, depa pun mintak nak charge handphone. 3 handphone kot kalau tak salah. Hahahaha.. Lawak, tak penah ada orang tak kenai mai rumah mintak nak charge handphone. Kata abang tu, dia baru ja dapat berita pasal ayah, terus mai dari melaka semata2 nak tengok ayah, sampai kat Gurun dalam pukul 2 pagi, so depa tunggu kat sana sampai pukul 6 lebih baru gerak mai rumah. Lepas ni terus nak balik Melaka. 

Selidik punya selidik, aku rasa abang ni geng Pekida, dan baru aku tau, ayah aku ni sebenarnya geng Pekida yang mungkin berpangkat sikit. Aku tak tanya macam2, kang kata menyebok pulak. Ayah angguk masa abang tu tanya ayah, "Pakcik Mat kenai saya dak?". 

Terima kasih sebab sudi mai melawat ayah. :-)


Friday, September 6, 2013

AYAH DAH TAK MACAM DULU

Harini insyaallah lepas kerja nak siap2 balik Kedah, misi utama nak jenguk ayah. Dekat sebulan jugak aku tak tengok ayah sebenarnya. Tapi rasa macam dah bertahun. Aku rindu ayah sangat2. Tiap kali lepas solat aku tak pernah lupa doakan ayah cepat sembuh. Teringin nak tengok ayah yang kuat, tegap macam dulu2. Boleh berkebun, boleh angkat benda berat, macam2 boleh.

*ayaq mata dah start bertakung*

Adik aku mintak aku beli kan lotion untuk ayah. Kulit ayah dah kering. Dia mintak carikan ryle tube silicone, tapi tak jumpa macam yang dia nak. Ryle tube ni macam feeding tube untuk ayah minum, dimasukkan kat lubang hidung ayah. Baru aku tau ayah guna ryle tube size 12. Adik2, mak, kak, abang, depa yang uruskan ayah kat kampung. Semalam aku keluar carikan pampers untuk ayah. Brand Dr.P. Beli 2 pek saja, macam tak cukup, sebelum bertolak balik Kedah insyaallah nak pi cari lagi. Ayah minum susu ensure, adik cakap susu ayah banyak lagi. Ayah tak boleh makan, minum semata2.

Sedih rasanya bila bercakap pasal ayah. Semua orang sayang ayah kan. Anak mana yang tak sayang ayah. Kecik2 dulu ayah memang garang, dengar ja moto ayah balik, mesti kelam kabut lari buat2 baca buku, tak pun kalau tengah tengok tv masa malam, mesti lari pura2 tido. Punya takut dengan ayah. 

Tapi bila dah besaq, makin lama ayah makin cool. Teringat masa hari akad nikah aku tahun 2010, lepas majlis dah setel, ayah datang pegang kepala aku, cakap tak sangka aku dah nikah, dah jadi bini orang. Aku gelak2 masa tu, padahal dalam hati sebak sangat. Ayah mana pernah nak tunjuk kasih sayang dengan anak2 dia, walaupun kita tau dia sayang kita. Masa ayah pegang kepala aku masa tu, sebak dia lain macam. 

Harini ayah dah tak macam dulu2. Ayah hanya boleh baring2. Aku rasa, aku tak boleh nak sembunyikan ayaq mata aku bila tengok ayah. Automatik aku akan teriak. Sekarang ni pun ayaq mata aku bagai nak tumpah, tapi cover2 takut ada yang nampak. 

Ayah, be strong. Moga ayah cepat sembuh. Moga ayah dapat senyum macam dulu2. 

Gambar latest ayah, adik aku upload kat facebook semalam. Zahra anak kakak aku rajin massage tokwan.
Ayah nampak kurus. 


Ni gambar masa kat hospital sultanah bahiyah. Hari raya pertama. 
Kami satu keluarga lupa pasal raya lepas ayah jatuh sehari sebelum raya.
Mak tengah massage tangan kiri ayah yang kaku. 



Semoga Allah permudahkan perjalanan kami nak balik tengok ayah. 
Selamat berhujung minggu kawan2. ;-)

Thursday, September 5, 2013

GARA-GARA MINYAK NAIK 2 KUPANG


Lepas Najib umum harga minyak RON95 naik 2 kupang, aku pun merajinkan diri bawak bekai ke ofis. Jimat 2 ringgit sehari. Kalau hari2 bawak bekal, dah dapat jimat banyak duit. 


 Bihun singapore yang nampak pucat tapi kesedapan yang sangat luar biasa.
Masak lebih masa mkn malam, esok pagi panaskan balik.



Sizzling yee mee yang kering kontang, kuah takdak tapi kesedapan sangat mengagumkan.
Macam biasa, masak lebih masa makan malam, esok tu perangat balik.


Teringat masa zaman sekolah rendah dulu, masa tu duduk dengan tok. Sekolah masa tu ada buat rombongan, pi mana aku tak ingat. Duit tambang dah bayar tapi duit belanja belum ada. Dekat2 nak pi rombongan, ayah pulak tak balik rumah tok sebab busy. So duit nak belanja memang takdak. Tok bagi aku duit belanja RM5 ja. Nak beli apa dengan RM5?????

Aku pun cari taktik nak dapatkan lagi extra duit belanja. Aku tipu tok duit belanja RM5 yang dia bagi tu dah hilang. Tok marah sebab aku hilangkan duit tu. Tok cakap dia pi pinjam duit kat bapak sedara aku sebelah rumah. So, aku pi rombongan 3hari 2malam berbekalkan RM10. Seingat aku, aku tak beli apa2. Mungkin terguna 2, 3 ringgit, tapi aku still bawak balik balance duit RM10 tu. Masa kawan2 lain dok beli macam2, aku tengok saja. :-)

Al-fatihah buat arwah tok. Sorry sebab tipu tok masa tu.

2 kupang memang takdak nilai bagi orang yang berduit. Tapi 2 kupang sangat besaq nilai dia dimata orang yang tak berduit. Aku pun kadang2 nampak duit syiling 2 kupang tu memang buat tak endah, tapi aku kutip jugak sebab takut emran dengan amna kutip masuk mulut.

Jom kerja dengan lebih gigih, cari side income yang boleh tampung sikit2 belanja kita. Banyakkan sedekah. Bagi duit kat mak ayah, adik beradik kita. Biaq gaji kita sikit, tapi berkat. Ustaz pun ada kata, sedekah yang paling besar pahala bila seorang isteri bantu suami dia. Lebih kurang gitu la ayat ustaz tu.  :-)






Wednesday, September 4, 2013

TERASA INGIN MEMBANGANGKAN DIRI SENDIRI

Alkisahnya... Aku basuh baju, angkut la baju budak2 tu si emran dengan amna, baju kerja aku, seluar kecik, seluar besar, baju kecik, baju besar, segala mak nenek la yang nak kena basuh. Elok nak sidai, ayah emran cakap kenapa baju2 semua ni berbulu. Ingatkan bulu2 yang boleh diterima dek akal, sekali tengok BERBULU teruk!!!!! Apa kessss???

Aku rasa mesti termasuk kan pampers budak2 tu, tak pun ada tisu dalam bekas baju yang nak basuh tu. Rosak habis semua baju. Baju kerja aku ok la, sebab ada banyak helai. Baju emran dengan amna memang teruk habis la, rosak. Dah rendam dalam ayaq pun tak hilang2. Aku siap jirus dengan ayaq paip laju, haramnya nak ilang.

Alahaiii.. Sedih tengok baju2 semua jadi berbulu teruk. Memang takleh pakai dah tu. Lipat, masuk dalam plastik, dan simpan. Tu je la option yang ada sekarang ni. Sudahnya, kena la cari baju baru kat emran dengan amna. Banyak jugak baju budak2 tu yang dah rosak, berbulu teruk.

Hissshhh.. Geram jugak dengan diri sendiri. Apahal la tak check dulu masa masukkan semua baju dalam mesin basuh tu..

Nak kena cari duit lebih beli baju baru kat emran dengan amna. Hahahah. So nak kasi promote sikit peanut candy. Ada 3 flavour, original flavour, coffee dengan sesame. Sapa2 yang berminat nak order, boleh la email dekat nur.amna02@gmail.com (email pakai nama amna..hihihi). Minimum order 500g (RM20 tak termasuk postage ye).



Peanut candy (original flavour, coffee dengan sesame)

Monday, September 2, 2013

WELCOME SEPTEMBER!!!!

Goodbye August!!!

31 Ogos, pagi-pagi buta anak2 aku dah jaga, so kami melepak depan tv nak tengok sambutan merdeka kat Dataran Merdeka. Kot2 ternampak muka ayah emran kan. 7.30 pagi dok melepet ja kami 3 beranak dok depan tv, aku siap sembunyi remote takut emran pi tekan channel lain. Kang melepas tengok ayah emran kawad. Ada anak kecit ni bukan senang, sat sorang terberak, sat sorang nak makan, abeh takkan anak ja yang berak, mak pun nak terberak jugak. Wahahaaha.. Yang pastinya aku tunggu sampai pukul 10 lebih, sudahnya aku langsung tak nampak geng Navy berkawad. Yang banyaknya, geng askar. Sedih betuiiii.. Aku siap get ready dengan henpon kot nampak geng navy kawad aku nak amek video. Lawak betui.. Sebab frust, aku angkut anak2 masuk bilik, on aircond, dan lena.... Petang kang kita bangun ye anak2, sambut ayah balik..  Yehaaaa... Rinduuuuuu sangat..

Petangnya dalam 5.30 ayah emran pun sampai. Berbunga2 hati aku tengok muka ayah emran. Mana pernah terpisah lama2 oiii.. Paling lama masa emran tak beranak lagi, itupun 2 hari saja kot. Hati lagi rasa berbunga2 masa ayah emran tunjuk jam tangan, konon2 ole2 dari KL la tu. Lepas tu ada tablet China made, tapi tablet tu awai2 lagi emran dah terkam. Hahahaha..

Emran, dah la tablet mama yang haritu hang dah bagi jahanam, so tolong la jangan bagi jahanam tablet baru mama ni. Walaupun murah, tapi tetap berharga dihati mama sebab ayah hang yang beli. Ekekeke.. Ayat bodek..

  
Tablet ni takleh masuk sim, internet on wifi saja. So bawak mai ofis, guna wifi ofis.
Tu dok gigih nak download game yang berilmiah sikit kat emran. 
Tapi terdownload game candy crush. Camno tu? Berilmiah sgt lah kannn...


2 September - Anak dara aku Nur Amna Safiya dah 8 bulan!!!!!!! Mak2 memang macam ni lah kan, anak cukup sebulan pun kira, 2 bulan pun kira, inikan pulak 8 bulan. Hihihi. Insyaallah nanti setahun kita potong kek naaa.. Tapi amna takleh makan, mama la yang makan dengan abang dengan papa. Hihihi. Amna sekarang dah tau mak dia nak tinggai dia rumah mak pengasuh, maka tiap2 pagi dia akan teriak dengan nyaring dan lantangnya, boleh dengar selang 2,3 buah. Alahaiii anak.. Aku tengok muka mak pengasuh pun lain macam ja tiap kali amna dok teriak macam tu. Lama nak pujuk anak dara aku tu bagi diam. Aku tau la, kat rumah pun sama. Kalau balik dari rumah pengasuh, aku tak boleh terus pi mandi, kena main2 dengan dia dulu, kena bagi nenen dulu, bagi dia rileks2, gelak2 dengan abang dia, baru boleh letak dia. 


Amna tengah golek2 atas katil.

 Kesian anak mama, masa ni warded kat Hospital Sik sebab cirit. Tu tangan kiri
kena balut dengan napkin takut dia tarik jarum yang masuk ayaq tu.
Sedih mama tengok anak mama sakit..