Tuesday, October 29, 2013

KASUT BARU PELISSSS

Alhamdulillah, aku dapat call untuk pi interview 8hb nanti. Harap2 ada rezeki aku. Aminnnn...
Tapi masalah sikit, sebab aku takdak kasut yang sesuai nak pi interview. Bulan lepas masa interview kat Seri Iskandar, cari2 kasut nak pakai pi interview, tak hadoooo.. Gila khinzir dah aku masa tu, takkan nak pi beli kasut baru, keja tu belum tentu dapat lagi. Hahahaha. Cuak, neves semua ada, dah la dah lambat sangat masa tu. Nak drive ke Seri Iskandar tu bukannya dekat, 45 minit jugak oiii.. Last2 aku pakai kasut hitam bertutup yang aku pakai masa pi intervirew gomen penolong pegawai tadbir tu. *hampeh, tak dapat pun keja ni.hahahaha.bukan rezeki aku nak jadi penolong pegawai tadbir.ekekekeke*


Rupa kasut tu lebih kurang kasut ni la. Tapi ni berjenama Alain Delon gitu, kasut yang aku beli tu tak hadoo jenama, beli kat billion harga dalam RM35 gitu. Itupun kira mahal dah. Hahaha.
Gambar curi dari sini


Bayangkan la, aku pi interview kat kilang, tapi pakai kasut gini, macam tak sesuai, masa tu aku gelak kat diri sendiri. Sebab nampak macam budak nerd gila pi interview kilang pakai kasut orang pi interview gomen. Lantak la, dah terdesak sangat, mana pi ntah kasut crocodile aku tu.

Jadinya untuk interview 8hb nanti, aku perlukan kasut baru. yesss.. kasut baru. Mungkin dengan invest sikit duit untuk beli kasut baru, maka aku dapat job ni. Hahahaha. Bajet bagussss... Wish me luck ya. :-)






Monday, October 28, 2013

ROTI KERAS KEJUNG


 Tiap2 minggu aku mesti beli roti gardenia yang sebijik 7 kupang tu, bekal emran pi rumah pengasuh. Samada inti coklat atau jagung. Aku kena make sure kat rumah ada stok roti, sebab emran kan pemakan roti, dia tak makan nasik. Kadang2 emran tak makan, mak ayah dia yang makan. Jadi, stok roti harus ada dirumah.

Aku ni berasa sungguh teringin nak buat roti. So, gugel2 la resepi nak buat roti. Tengahari tu keluar lunch siap beli semua2 bahan nak buat roti, semangat gila nih. Semua bahan rasanya dah terpahat dalam memori. Tepung, yis kering, gula, garam, ayaq, teloq. 

Alkisahnya malam masa nak start buat roti, nota nak buat roti tu tertinggal kat ofis plak. Tapi still rasa konfiden nak buat roti sebab rasa macam ingat lagi semua bahan2. Dah siap2 uli apa bagai, kena biaq sejam kan. Lepas tu baru teringat lupa nak letak teloq. Cissss.. tawakal saja lah. Bila pi tengok doh yg dah biaq sejam tu lembut, waaaa.. berbunga rasa hati ni. Konfem jadi nih roti aku.

Dah masuk dalam oven, bakaq 45 minit sekali tengok roti aku jadi keras kejung. Rupanya salah time, kena bakaq dalam 25 minit saja. Adoiii.. Kejung pun kejung la, janji still boleh makan. Sekarang ni pantang tengok tepung, tangan ni menggigil rasa nak menguli buat roti. Hahahahaha...

Tapi ada anak kecik ni macam susah la nak buat semua ni, sat2 emran pi terpa kat dapoq, sat2 amna merangkak pi dapoq. Adoiii... Last2 aku amek doh tepung tu bagi emran gentel2. Insyallah. lepas ni nak try buat roti lagi. Semangat nak buat roti takkan padam dari hati walaupun roti pertama keras kejung.

 
Roti ni actually tak la keras mana, still boleh makan. So nak bagi berselera, aku celupkan roti ni dengan coklat, then tapau ke ofis. Licin haaaa... Sampai menjilat2 jari. Nampak benooo kata sedap haa. Hihiihi..

Tuesday, October 22, 2013

BOLEH KAYA TAK DENGAN BERBLOGGING????

Bosan taktau nak update pasal apa. Aku letih packing barang sebenaqnya. Company dah hampir mau close. Best part is, ofis baru belum dapat, tapi dah sibuk dok packing2. Masalahnya, kotak yang belambak ni tak boleh nak susun2 letak satu tempat, depa suruh letak kat mana file tu diambik. Abeh semak tempat aku dengan kotak yang melambak ni. Tapi ok, jangan suruh aku angkat kotak2 ni sudah. Memang tak ter angkat sebab soo berat. Boleh jatuh peranakan. Noo wayyyy!!!

Kemarin aku saja gedik tengok nuffnang, dah berapa juta duit aku ada dalam tu. Kalau banyak, boleh la cash out. Boleh beli susu ka, pampers ka apa. Kalau ada lebih ingat boleh beli lip gloss ka apa, aku ni bibir kering, lip gloss pun haram tak dak nak pakai. Soooo kesian! Kerja penat2, tapi lip gloss pun tak mampu nak beli. Hahahaha. Sapu minyak masak dah la, konfem bibir jadi sooo glossy.. *jimat duit tak payah beli lip gloss cap mebelin*
 
 
Dah berapa lama amount tu tak berganjak2. Dapat rm50 pun jadi la, dah boleh cash out. Hahhaha. Kesian sungguh la, orang lain setahun cash out ntah berapa kali. Hahahaha. Kesimpulannya, memang tak kaya la kalau berblogging syok sendiri macam aku. Pi melawat blog orang pun tak, camno orang nak mai blog kita kan, nak harapkan silent reader pun tak hado. Memang cekelat hangin.


Monday, October 21, 2013

SEPRAIS BESDAY PARTY YANG HARAM TAK SEPRAIS

Sabtu lepas besday ayah emran. Aku dah siap booking dengan sorang kakak buat kek ni haaa,, siap suruh dia mai hantaq kat rumah. Kalau nak pi ambik kat rumah dia, susah jugak, aku bukan reti kawasan rumah dia tu. Lagipun, kalau pi amek kek tu, mesti kena ajak ayah emran teman, takkan aku nak drive sambil emran meloncat2 kat seat belakang, bahaya budak tu. Drive sat dari rumah pengasuh nak balik rumah ok la. 

Besanya ayah emran balik dari duty dalam 8.30 pagi. Kak tu pun awai tu bagitau kata dia nak mai hantaq kek dalam kol 8 pagi sebabnya lepas tu dia ada kelas baking plak. Elok sangat la tu. Sempat la aku simpan kek tu dalam peti ais dulu lepas tu berlakon kata tak ingat yang haritu besday ayah emran.

Dah dekat 8.30 pagi kak tu tak sampai2 lagi. Ishhh.. jangan la sampai sama time dengan ayah emran balik. Benda hat tak harap nak jadi tu la nak jadi. Masa kakak tu hon depan rumah, sekali srettttttttttt.. ayah emran pun sampai. Ayah emran pelik la tengok ada kereta lain depan rumah. Dia tanya aku pasai pa?? Aku diam, takkan nak cakap aku order kek kat dia kot.

Lepas ayah emran tengok aku bawak kotak kek, ayah emran gelak2. Dia kata, kantoiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.. Haaaaa.. Memang kantoi pun. Seprais tak menjadi. Hahahaha.. 



Ni snow cheese cake, berat 800gram. Sekali delivery kakak tu charge rm35. Murah ka dak? Murah la kot. Hahahaha. Emran tak makan pun kek ni, dia makan benda yang bentuk love dengan bunga tu. Jadi, mak ayah emran saja la yang melantak sebijik kek ni. 



Esok paginya buat cek mek molek ni. Sebijik keledek dapat banyak ketoi jugak cek mek molek ni. Aku sempat makan berapa bijik, yang lain semua besday boy yang makan. Uwaaaa... 
Sedap plak cek mek molek ni, lembut, gebu dan gebusss.. Hahahaha..
Nanti nak buat lagi la.. :-)


Thursday, October 17, 2013

CRAVING FOR RED VELVET CAKE...!!!!!

Haritu masa balik kampung, adik aku ada beli 1 slice kek red velvet Secret Recepi punya. 
Mula2 cakap nak rasa sikit, last2 dekat nak habis aku merasa.
Tu bukan merasa lagi dah tu, tu macam melantak terus. 
Sebab takut kena marah, so aku simpan sikit untuk adik aku.

Pukul berapa pagi ntah aku bangun buatkan susu kat emran
Aku buka fridge dan ternampak si baldu merah tu
Alahaaaaaiii.. Tergugat iman aku niP
Pagi2 buta aku makan lagi sikit kek red velvet adik aku tu
Huhuhuhu.. Takut nak makan banyak2, memang tinggal sikit sangat dah..
Takut kena marah.. Hahahahaha...

1 day before raya haji, aku tengok ada orang dok promote kek red velvet ni
Aku pun memang tak buat kuih raya langsung, takkan nak balik rumah mak mertua lenggang kangkung saja kan
Memang dasar menantu hantu sungguh laa
So aku order la kek red velvet lagi
Murah ja, rm10 1 bekas. Hihihihi...

Sebelum balik rumah mak mertua, ayah emran sibuk nak merasa dulu kek tu
Mana boleh!!!! Takkan nak bawak balik bekas kita dah makan bagi mak mertua
Haipppp... No, no, no..

Sedap woiii kek tu walaupun harga rm10 ja
Aduhaiiii.. tekak ni terasa macam nak makan lagi kek red velvet tu, tapi dok godek2 resepi
Hazab betoi tengok resepi tu, susah ya rabbi
Aku ni dah la pesen keras tangan, mana penah masak2 kek ni haaa...

So, godek2 lagi resepi2 kek yang mudah sikit, so tengok la snow cheese cake
Tengok macam resepi2 tu senang difahami
Rasa macam nak try buat lah

Ni haa resepi snow cheese cake, copy paste dari blog Hana

RESEPI SNOW CHEESE CAKE
Bahan-bahan
Untuk Kek
  • 4 keping slice cheese - 6 keping
  • 170ml susu segar - 250ml
  • 70g butter - 100g
  • 80g gula halus -100g
  • 80g tepung gandum ayak (hana buat 10g tpg SRF, 70g tepung superfine) - 110g
  • 4 biji telur - 6 biji
  • 1sk esen vanila
Untuk Topping
  • 250g cream cheese philadelphia (satu ketul)
  • 1/2 tin susu pekat
  • 1/2 ketul keju cheddar kraf - parut
Cara-cara
  • Untuk Kek - Siat2kan slice cheese dan masukkan ke dalam periuk, Masukkan sekali susu segar. Kacau hingga cheese cair kemudian masukkan butter. Matikan api. (tak perlu hingga mendidih). Sejukkan.
  • Asingkan putih dan kuning telur. Pukul putih telur dan gula hingga bertanduk (terbalikkan tak jatuh).
  • Kemudian pukul kuning telur dan esen vanila lebih kurang satu-dua minit dengan kelajuan sederhana. 
  • Masukkan campuran susu segar, butter dan slice cheese tadi.  Kacau menggunakan whisk.
  • Kemudian masukkan tepung sedikit demi sedikit sehingga sebati.
  • Ambil 1/3 drpd putih telur dan kaup balikkan ke dalam adunan kuning telur. Kemudian campurkan baki adunan putih telur sedikit demi sedikit. Kaup balik sebati. (jgn over.. adunan agak ringan dan pekat)
  • Griss loyang dengan butter dan ratakan tepung supaya tidak melekat. (boleh juga alas dgn baking paper)
  • Tuang adunan ke dalam loyang dan bakar secara waterbath. (letak air di dalam dulang pembakar.. contoh lihat dibawah)
  • Bakar suhu 160 api atas bawah selama 50min-1jam (Bergantung kepanasan oven masing2). Uji kek sebelum keluarkan dr oven.
  • Sejukkan dahulu kek kemudian potong tengah dua bahagian.(hana potong guna pisau pemotong roti)
  • Untuk Topping - Pukul cream cheese dan susu pekat hingga sebati. Sapukan ke atas kek dan taburkan dengan parutan keju cheddar. Sejukkan dahulu dalam peti kemudian potong dan hidangkan.

Wednesday, October 16, 2013

KEJUTAN ISTIMEWA UNTUK AYAH EMRAN

Hari sabtu 19 oktober ni birthday ayah emran
Aku takda la nak buat sambutan birthday yang besar2an gitu
Buat ala kadar saja, almaklum la poket dah kering
Hahahaha

Kek dah tempah, siap mintak orang kek tu hantar kat rumah
Siap kena charge rm5 sebab mintak dia hantar kat rumah.. hahahaha..
Hadiah belum beli, tapi dah dapat idea nak beli apa
Harap2 ayah emran suka :-)
 
Mintak2 la birthday aku nanti ayah emran belikan aku mesin jahit.. hahahaha
Aku teringin nak menjahit
Dapat jahit bodo2 pun jadi laaa
Macam la sempat nak menjahit, dengan nak kepung emran lagi, amna lagi
Wakakaka
 
Apa2pun, jumaat nanti baru nak cari hadiah
Untuk papa, We love you..
 
 Masa kat langkawi tahun lepas, tengah pregnantkan amna.. Hihihi..



Thursday, October 10, 2013

GAMBAR CURI

Dah banyak hari tak post entri baru. Malas, bukan sebab busy. Nak kata busy packing barang ofis, tak jugak. Almaklumla company ni dah nak close hujung december nanti.

Aku curi gambar dari blog adik aku. Dia kat kampung sekarang, cuti dari study, sebab nak tolong mak dengan kak la jaga ayah. Baiknya hatimu wahai adik. 
 
 Zahra memang cucu kesayangan tokwan. Comel ja dok peluk2 tokwan.
Comel, mulut murai, bijak sungguh zahra ni. 


 Zahra dengan burung tokwan. Masa ayah aku sihat dulu, dia ada bela burung. Sekarang ayah dah tak sihat, tak dak sapa nak jaga. Mungkin sebab tu family aku lepaskan burung ni.


Kak La merangkap ibu zahra. Tengah belajaq muqaddam kot. 

Friday, October 4, 2013

HARI TANPA HANDPHONE

Salam Jumaat.
Hari tanpa handphone. Emran main handphone semalam, main game pou.
Sampai habis bateri. Pagi tadi sebelum nak pi kerja, puas mencari.
Angkat selimut, angkat bantal, angkat toto.
Tilam tu kalau ringan memang aku angkat sekali.
Tapi konfem lahhh.. Tak jumpa jugak handphone aku.

Rasa lain macam bila tak dak handphone
Bukan apa, mana tau ada org call, whatsapp yang penting2
Mau nya pengasuh call bagitau emran demam ka
Mintak dijauhkan la benda2 yang tak elok
Uwaaaa.. Mana handphone aku niiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii....!!!!!!!


Ni pic amna tak berbaju. Terpaksa edit2 sikit, kang nampak kecekcian amna.
Amna dah 9bulan dah.
Makin banyak akal, gigi belum ada
Dah boleh berdiri berapa second lepas tu gedebuk jatuh
Jadi anak yang baik ye Amna
Saayangggg amna