Friday, August 15, 2014

MINAH KILANG

Lepas raya, 4th August aku start kerja dengan kilang baru. Taktau nak komen apa pasal kilang ni, aku kat shipping department. Kena buat kerja masa zaman2 kebujangan dulu.


The best part, sini tak kerja sabtu. Berbeza dengan masa kerja kat power plant dulu, sabtu memang wajib kerja. Penat den!


Sini kalau kena kerja sabtu, on rotation basis la. Ok lah tu daripada kena kerja tiap2 sabtu. So, memang sangat2 best compare to alstongggg. Hahaha.


Walaupun kilang ni jauh sikit dari rumah, tapi aku patut rasa bersyukur gila2 sebab orang lain kat KL sana nun, lagi jauh kena drive. Dengan nak hadao jammed lagi. Aku kira kena berganda2 syukur sebab sini mana ada jammed. Dah nak masuk pecan Manjung tu la baru nak ada banyak keta sikit. *banyak lah sangat*. Tapi kalau ikut belakang lori, hambek la bawak keta slow2. Grrr....


Baru seminggu keja, aku dah kena ke HQ office, kat area Merchant Square tu. Gila tempat tu, surau pun tak hado. Depa situ kalau keluar lunch, terus semayang zohor. Hampeh jugak noo.


Kat sana, duduk dekat Manhanttan Business Hotel dekat Damansara Perdana. Hotel tu not bad la walaupun wifi sat2 hilang, sat2 ada. Hahaha. Wifi versi chipsmore.


First time tinggalkan anak2 dengan bapak depa, ntah ok, ntah tak. Ayah emran cakap, teriak nak susu je. So buat je la susu, so setel problem. Kalau macam ni, boleh la lepas ni pi HQ lama2 lagi. Hahahaha.



Wednesday, July 16, 2014

Popia nestum Horlicks dan homemade kerepek pisang

Assalamualaikum. Amacam posa, OK tak? Harap2 OK hendaknya. Aku sendiri taktau harini dah masuk berapa ramadhan sebab aku dok sibuk kira berapa hari lagi nak kena kerja kat Alstong nih. Tak sabar nak tunggu isnin depan, which is last day aku kerja kat sini.

Bayangkan aku sorang je yang serve sampai 2 bulan notis, so mood nak kerja tu memang totally dah xdak. Takut pun ya jugak nak kerja kat tempat baru sebab dah lari bidang. Sekarang buat keja purchasing, and nanti nak masuk shipping line balik. Ohhh, takutnya...

Semalam cuti nuzul al-quran, aku cuti, tapi cik Abe duty pulok. Tapi batik emran dengan amna macam makin teruk je, so terpaksa la bawak ke amek ubat jugak. Alhamdulillah. Doktor cakap bukan asma. Aku risau jugak pasal mula tu breathing emran macam ada bunyi sikit. Hati mak mana yang xrisau kan kalau anak sakit.

Actually baju raya belum ada ni. Target tahun ni xnak beli sebab dah ada mesin jahit. Kain pun aku dah siap potong, dah siap hantar jahit tepi, tapi terkial2 pulak nak sambung part kekek, pesak tu. Dah la nak potong aritu pun jenuh tonggek sana, tonggek sini. Mencabar betoi. Itupun ada hati nak jahit tudung. Hahaha.




Homemade popia nestum horlicks. Bekas kecik tu dah habis kena balun. Nampak gaya kena buat lagi nih.



Ni namanya baklava kot. Sedap tapi manis sangat.



Ni haaa kain yg dah siap dipotong. Hihi. Aku xpandai nak potong seluar so nanti baju melayu emran kena pakai dengan jeans je la.


Ni homemade kerepek pisang guna pisang nangka. Tebal pulak haaa sebab penyagat pisang tu x OK.


Monday, June 30, 2014

Cerita orang first time pi site visit

Assalamualaikum. Alhamdulillah, hari ni dah masuk ramadhan ke 2. Baru steel sehari berpuasa. Terima kasih ya Allah, bagi peluang rasa ramadhan kali ni. Ahad semalam, dah seminggu jugak la arwah suami pengasuh meninggal. Al-fatihah.

Seminggu sebelum puasa boss aku ada la ajak aku pi control room. Teruja jugak sebab aku tak penah pi site. So sebelum pi, kena request safety shoes, safety vest, safety helmet dulu dengan safety department. 

Safety shoes tak hado size 4, so pakai je la size 5, dah la berat. Sabo je lah.

Sampai2 dekat site, rupanya nak kena memanjat tangga sampai tingkat 4. Dengan safety shoes berat, dengan aku puasa ganti masa tu, memang rasa nak fitam kat tangga tu.








Thursday, June 26, 2014

HILANG

Dah lama menghilang. Langsung tak update. Tak best guna pc company nak update blog, sebab bila post, entry tu jadi takdak perenggan. Nak update pakai tepon, sayang kuota. Haha. Boleh gitu. Since hari ni nak update blog guna pc company, maka marilah baca entry yang straight takdak perenggan. //////// Actually aku dah dapat kerja baru. Dan aku pun dah hantar surat resign. Tapi disebabkan contract aku ada tulis aku kena bagi 2 bulan notice, so aku kena la kerja lagi 2 bulan kat a_stom ni. Company baru ada mintak aku start keja awal, dan sanggup bayar compensation, tapi agency aku memang macam taik sikit la, ugut aku cakap nanti aku tak dapat gaji dan kena bayar sebulan gaji dekat agency. Demmit! So, aku pun stay lah sampai 2 bulan kat sini. //////// Offer tempat baru tu bukannya tinggi pun, actually sama je gaji macam sekarang. Tapi kenapa aku nak sangat blah dari sini, sedangkan company sekarang ni international company. Aku rasa, aku frust dengan sesetengah orang kat sini. Malas nak cerita, tapi aku memang malas dah nak keja sini. Nampak tak kekuciwaan aku kat sini? Hahaha. ///////// Pengganti aku dah masuk kerja dah, budak uitm, aku ok je dengan dia. Lagipun budak ni duduk satu taman dengan aku, ada jugak la dia tumpang aku balik. Budak ni dengan aku dia sembang ok, dengan orang lain dia diam pulak. Ntah hapa2. Lantak la. ///////// Aku takdak high expectation untuk company baru tu. Aku akan masuk kilang balik, macam awal2 aku kerja lepas grad dulu. Tapi tukar bidang sikit, sebab sekarang aku kerja under purchasing, tapi nanti kena buat shipping. Memang kena belajar dari mula. Kena kenal alif ba ta balik, merangkak2. ///////// Apa2 pun selamat berpuasa.

Monday, April 21, 2014

Syukur Alhamdulilah

Baru nak update blog. Jumaat lepas terpaksa ambik half day leave sebab pengasuh request nak cuti, balik kampung ada kenduri. Cuti dah guna 1.5days daripada 14 hari. Redha saja lah. Tak ada orang nak jaga anak, nak tak nak, terpaksa la cuti.

Aku baru dapat tau 1 of my best friend sekarang ada dekat sana, mengajar kat Sabah. Alhamdulillah, Allah permudahkan dia dapat jugak jadi cikgu. Banyak halangan, rintangan dia kena tempuh sebelum dapat jadi cikgu.

Tak salah aku, masa dapat offer maksud maktab, dia tengah pregnant. So dia terpakso tolak offer tu. Jadilah dia cikgu sandaran. Kemudian dapat offer sambung bahagian cikgu2 jugak la kat UUM, setahun jugak tu.

Aku sebenarnya nak jugak kerja dalam government sector, masa depan terjamin sikit. Sebab aku keja private sector, tengok la. Contract basis, based on project. Lepas ni project dah abih, menggagau la aku cari kerja baru. 

Tapi Allah dah rencanakan yang terbaik untuk aku. Walaupun aku kerja swasta, gaji tak sampai 3k, tapi syukur, anak2 membesar depan mata. Nampak setiap perkembangan anak, kalau anak sakit, aku boleh jaga. Kadang2 tu la, rasa ralat suka membandingkan diri sendiri dengan orang lain, padahal semua yang jadi tu ada hikmah. 

Biaqla aku keja private sector, janji aku boleh besarkan anak2 aku. Tak dapat nak bayangkan suami sorang2 jaga anak, tak pun, hantar anak2 balik kampung suruh mak jaga?? Dah la ayah aku sakit, takkan nak susahkan lagi family kat kampung.

So kesimpulannya, aku bersyukur dengan apa yang ada. Anak2 depan mata, bulan2 gaji dapat hulur sikit duit dekat mak, bayar hutang Sana sini, saving dan bayar insurans. Syukur alhamdulillah. Amin.


Tuesday, April 15, 2014

Jubah Kanak-kanak yang cantik untuk dimiliki


  1. OK, sapa yang tengah survey2 baju raya untuk anak2 dara yang comel lote, aku memang advise untuk usya jubah2 kat bawah ni. Memang cantik, memang lawa. Ada macam2 warna jugak. 
Nak tau harga berapa??
Bukan rm100.
Bukan rm90.
Bukan jugak rm80.

Untuk yang size 18-22, harga jubah ialah rm55.
Untuk size 24-28, harga jubah ialah rm65.
Harga ni tak termasuk kos pos laju.

Kalau berminat, boleh la SMS / whatsapp 019-4463601.











Bekal ke rumah pengasuh


Rupa dari luar.



Rupa sebenar. Nasik putih, sup ayam, buah. 1 bekas buah tu yang mama punyeee. 


Ni bekal anak2 ke rumah pengasuh. Kadang2 bagi sup saja, kadang2 tak bagi apa2 sebab tak sempat masak. Kadang2 bagi roti ja, kadang2 buah tak hado. Setiap hari isnin aku akan beli stock epal 10 biji untuk bekal anak2. 

Ada jugak mak budak kat rumah pengasuh yang tak bawak bekal, tu terpulang pada mak budak tu sendiri lah kan. Lucky sebab pengasuh tak kisah dan dia sudi masak untuk budak2 lain. So kalau aku tak bawak bekal, Amna pun join makan sekali.

Tapi kalau sempat memang aku akan masak. Amna tak kisah, dia memang suka makan. Mama masak sedappp. Hihi.




Monday, April 14, 2014

Percutian Paling Indah Di Dunia

Since last week aku memang busy sebab kena belajar benda baru. Maknanya workload aku pun makin bertambah. Bukan merungut, tapi best jugak la belajar buat benda baru ni kan. Kalau asyik buat benda yang sama, lama2 bosan jugak.

Biasanya sabtu memang aku kerja. Tapi sehari dalam sebulan company bagi compensation leave dan memandangkan ayah emran pun tak duty sabtu dengan ahad, boleh la ajak balik kampung aku. Lama dah tak balik kampung. Lepas maghrib hari jumaat tu kami bertolak balik.

Alhamdulillah, dalam pukul 12 tengah malam lebih kurang kami sampai. Walaupun dah lewat, sempat jugak aku balun nasik sepinggan. Lapaq oii.. Balik keja petang tu tak makan, overexcited nak balik kampung. Rindu kat mak ayah, adik kakak, sanak saudara. Cewahhhh..

Bestnya dok kampung. Yang penting dapat spend time dengan keluarga, especially ayah aku. Sempat la suap ayah makan, urut2 kaki dengan tangan ayah yang langsung tak boleh bergerak tu. Ayah tanya soalan yang super duper buat aku sebak. "Ti, kalau hang pi mana2 hang ingat ayah dak?". Aku gelak2 tapi dalam hati macam nak pecah sebab terlampau sebak. Aku jawab," ingatla, selalu doa kat ayah". Aku tau aku jarang balik kampung tapi aku tak pernah lupa mak ayah aku.

OK. Nak share gambar2 masa kat kampung.




Gulai daging dengan kentang. Tips nak lembutkan daging, mak suruh rebus dgn akar pandan.

Lady driver!! Amna why sooo serious haaaa??
Kat belakang yg tak pakai baju tu mesti la emran.



Tuesday, April 8, 2014

Project Juta-juta punya

Kain cotton murah masih kat atas kaunter.

Tau kan tahap kegigihan aku nak menjahit??? Kalau taktau, meh sini dekat2, rapat2 aku nak cerita. Aku memang seorang pelapar tapi aku sanggup skip lunch aku sebab nak pi kedai beli kain. Untuk beginner macam aku yang zero knowledge pasal menjahit ni, aku rasa baik start dengan buat sarung bantal menggunakan kain yang murah. Kalau tak jadi sarung bantal tu tak rasa ralat sangat sebab modal nak beli kain tu murah jerrr. 

Aku beli kain kat Kamdar Manjung, semeter RM2.80 kot. Themes popeye kat kain tu, nampak comel kanss.. Comel just like me.. Hahaha..

Sat, nak bekfes dulu.. Satgi sambung story ye. Stay tuned.........


OK, setelah berehat dekat beberapa jam, meh sambung balik. Cantik tak sarung bantal baru sayeeee ni?? Hahaha. Semalam sempat jahit 2 bijik sarung bantal. Walaupun tak lawa mana, tapi puas hati dan bangga.

Terima kasih kat ayah emran sebab sanggup jaga anak2 sementara aku bertapa dalam bilik menjahit tu. Emran pulak dok ketuk2 pintu bilik menjahit tu, bagi salam nak masuk. 'Mama, mama. Ekommm'. Tapi mama tak boleh allow emran masuk, kang main gunting, main jarum camno??? Mama dah la skill menjahit sangat hebat ni.

Ingat nak buat extra sarung bantal, nak bagi mak kat kampung. Wakakaka.. So layan la eh gambar sarung bantal baru cap Popeye the sailorman putty putttt..


Cantik tak sarung bantal ni??? Hihihi



Mesin Jahit singer peseng lama punya. Selamat sikit sebab lepas guna boleh simpan
kat dalam ni. Terbaikkk!!!!


Monday, April 7, 2014

Ikan Bawal Hitam Masak Stim Guna Pemanggang Ajaib yang sungguh ajaib!

OK. Tajuk adalah sangat panjang. Tapi itu adalah kenyataan. Tajuk ni dah berada dalam draft since khamis tapi sabtu baru sempat nak tulis sebab aku is busy di tempat kerja, so tak sempat nak share tahap dewa ni.

Bahan2 yang diperlukan untuk memasak menu yang hebat ini tak lain tak bukan ialah ikan. Disebabkan ikan bawal hitam dijual dengan harga yang murah (aku beli yang reduce to clear), sekilo ikan tu rm5 sahaja dan kondisi ikan masih elok, so aku beli je la. Murah kot.

Bahan2 lain yang diperlukan ialah sayur2 seperti bunga kobis, carrot, kobis biasa, cabai melaka, tomato, daun @ batang saderi, garam, kiub ayam dan jugak sos tiram serta tak lupa pemanggang ajaib cap are-ikan. Ehh.. Tak sure la cap apa, lantak laa..

Mula2, siang ikan dan cuci bersih2. Letak atas pemanggang ajaib dan letakkan semua sayur2 yang dah dipotong size yang mampu ditelan oleh tekak masing2. Cabai melaka pun letak sekali dan kemudian masukkan air dan garam dan sos tiram. Tutup pemanggang ajaib dan on kan api. Tunggu la dalam 4-5 minit dan rasala kuah tu kot2 kurang masin ka kurang kasih sayang ka, sila lah tambah.

Resepi ni aku curi resepi ayah emran. Selalu kalau dia masak dia letak serai dgn asam boi tu bagi masam2 sikit, tapi malas la nak letak asam tu. Leceh bangat dong!




Ni haaaa... Step by step lagi.. Uihhh.. Letak bawang besar sikit ye, lupa pulak nak tulis tadi. OK, selamat mencuba resepi yang super sedap ini. Tapi tak sesuai sangat guna ikan bawal hitam ni, sebab tak manis sangat isi ikan ni. Hihi.



Thursday, April 3, 2014

Syiling baru


Duit gaji aku memang dah tinggal sikit sebabnya bulan ni aku terpaksa renew roadtax insurance kereta viva forever aku tu. Tahun ni tahun ke 4 aku guna. Wuhuuu.. Lambatnya nak abih bayar. Hahaha. Walaupun bukan sampai ribu riban, tapi terus kempis aku punya duit. Lepas tu aku kan dah terbeli mesin jahit. 2 benda alah ni aku dah ter spend dekat RM1000 dari gaji aku yang take seberapa ittew. Huhu.

Aku pun balik rumah mengendeng duit syiling ayah emran. Ayah emran suka kumpul syiling tapi dia tak berapa suka syiling baru. So aku pun cakap la duit aku dah habis. Muka kena sekupang, kena drama lebih sikit.

Aku mintak syiling yang dia kumpul tu, nak tukar. So ayah emran suruh aku ambik syiling baru tu. Aku ambik dalam rm30 sebab aku malas nak kira syiling2 tu. Balik kerja tadi aku dah pi tukar kat kedai buah. Weehuuu.. Lepas la duit makan untuk 2 hari. Hahahah. Sedih kan cerita aku ni. 


Tuesday, April 1, 2014

susu.. susu.. susu..


Tiga model susu berbaris ceria. ESP cap Shaklee tu aku punya. Berat tak sampai 1kg tapi harga agak mahal, seratus lebih. Aku beli masa promo ESP so dapatla murah sikit. Walaupun aku ni ahli shaklee, tapi aku tak berapa minat nak jual shaklee sebab kemalasan aku dan product knowledge aku yang sangat kureng. 

Adik aku suka ESP ni sebab dia ni kadang2 tak amek breakfast, so bila minum ESP ni tak la kelaparan sangat. Aku pulak amek ESP ni sebab aku ada gastrik. Harap2 dengan consume ESP ni gastrik aku boleh sembuh. Amin. 

Susu yang paling kacak bernombor 3 pada badan tu susu Amna, Lactogen 3 nama beliau. Since amna still breast feeding, so bulan2 takla banyak sangat aku kena beli untuk amna. Biasanya aku beli susu amna dekat kedai ubat cina ja, sangat2 murah kalau nak compare dengan harga kat Giant or Tesco. So far Amna minum susu ni dia OK. Pernah aku tukar susu untuk amna, nak guna dutch lady sama macam emran, sudahnya amna cirit 2 minggu. Bermalam la aku dengan amna semalam kat hospital. Huhu.

Si merah yang paling kanan tu susu Nestle Omega untuk ayah. Tak sampai 1kg pun, harga dalam rm25 gitu, aku beli kat Tesco Manjung. Biasanya ayah minum susu ensure, tapi susu tu sangat2 mahal. So nak suruh ayah try susu ni. Beli 1 pek dulu, takut kang ayah tak suka, rugi ja. 

Susu dutch lady 123 emran tak kelihatan dalam ni. Alhamdulillah anak2 aku dapat terima susu murah sebab kalau nak compare harga susu lain kat luar, memang hazab punya harga. 

Monday, March 31, 2014

Officially a Digi user!!!!!

Dah lama aku guna Celcom dengan Maxis dan aku tak pernah terfikir nak guna Digi sebab ramai cakap Digi tak OK. Orang kata line Digi ni sesuai untuk yang duduk pekan2 saja, kang balik kampung aku kat Kedah nun, tak dapat pulak. Jenuh nak usung encik kuning yang digi tu. Uwaaaaaa.

Aku rasa dekat setahun jugak aku jadi pengguna Celcom postpaid. Sebelum tu memang dah lama jadi pelanggan Celcom. Line tenet memang hazabedah kat Taman Samudera, Manjung ni. Memang sangat2 menyakitkan hati. Bill bulan2 dekat rm80 gitu. Bayar mahal2 tapi service memang taik ayam.

Macam mana tiba2 terjebak dengan Digi????

Masa aku nak terminate postpaid Celcom aku dan guna prepaid balik, depa cakap aku kena switch to another telco (digi atau maxis) baru aku dapat guna balik no.yang sama untuk prepaid Celcom. Luckily kat aeon manjung tu customer center digi dengan Celcom tu sederet je.

Kebetulan masa kat customer service digi tu, budak salesgirl tu dok gebang kata digi internet kat taman aku memang OK. Aku pun malas nak layan budak tu, aku ingat dia just nak aku digi. So aku pun try la reload dulu 10 ringgit, wallawehhhh... Line internet digi memang laju kat tempat aku. So, sampai sekarang aku maintain guna digi. Whatsapp memang laju, berdesup. Kalo Celcom, memang jangan harap la.


"Sejak mama guna Digi, mama suka sangat online".







Saturday, March 29, 2014

Terima kasih Nuffnang!!!!

Wehuuuu... Suka sangat!!! Baru lepas belek2 nuffnang, tak sangka ada 5 campaign yang tengah ON.

Kenapa suka sangat??

Aku kan tahun ni tak berapa banyak sangat berblogging, almaklumla tempat baru ni leceh sikit. Line tak berapa nak clear.

So nak ucap terima kasih banyak2 kat nuffnang sebab memberikan kepercayaan yang tinggi kat blog aku yang tak seberapa ni. OK, bajet nuffnang akan baca apa aku tulis ni. Hihi.

Setakat ni, baru berapa kali aku cash out earnings yang nuffnang sedekah tu. Wakaka. Sedekahlah sangatkan. Ingat nuffnang tu welfare organization kot. Tapi merasa jugak la walaupun secipot. Hahaha. Sapa nak bagi duit buta2 Kat kita kanssss.

Sekali lagi, terima kasih daun keladi buat team nuffnang. Lain kali pilih la blog saya lagi. Hihi. Waybillahitaufik walhidayah, assalamualaikum warahmatullahiwabarokatuh. Bye.



Tatap la post manja dari aku dengan Amna masa bercuti kat Cameron highlands bulan 1 aritu. Hihi.

Practise Make Perfect - First Beginner

Chopp.. Aku takleh compose entri baru kalau aku click kat compose tu, then baru aku tau aku kena click kat HTML. Aku rasa mungkin IT company ni ada do something so that tak ada orang nak update blog masa kerja, which is aku lah tu. So, bila guna HTML aku rasa entri aku just ada 1 perenggan. Straight je dari atas sampai ke bawah. So, kena buat something bagi nampak aku punya entri molek sikit. ***** Ok, berbalik kepada tajut homputih tu, aku dah beli mesin jahit dah. Cap SINGER ("menawan keluarga bahagia"). Mesin campur sekali accessories (gunting, benang, pembaris, tali tape) maka semuanya berharga RM405!!!! Terus habis aku punya fulus bulan ni. Dah la kena renew roadtax insurance lagi RM400. Lepas setelkan semua hutang piutang, duit dalam akaun tinggal RM200. Kesiannya kat aku. Uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa... ***** Aku dah rasmi mesin jahit aku tu. Jahit bawah jubah, labuh sangat mak mertua aku beli kat Mekah masa pi umrah hari tu. Unfortunately, benang yang sedia ada kat mesin tu warna biru, aku pun malas nak tukar kan sebab masa tu menggedikss nak guna mesin, so kena tunggu Emran dengan Amna tidoq dulu. Dekat pukul 1 pagi jugak Amna allow aku merasmikan mesin jahit baru beli itu walaupun barang second hand (sebab dia breastfeeding). ***** Sebenarnya, tak senang sangat nak menjahit lurus untuk first beginner macam aku ni. Aku pun memang tak pernah guna mesin jahit, so memang herot petot jadinya. Huduh tahap gaban. Terpaksa tetas balik. Dah la jubah hitam, guna pulak benang biru. Baru rasa semangat nak menjahit, tiba2 dengar Amna teriak. So, terpaksa la stop. Huhu. ***** Nak kena practise dan practise lagi. Koman2 dapat jahit baju raya untuk Mak dengan Amna raya nanti. Ada banyak masa lagi nak practise. Wish me luck.

Friday, March 28, 2014

Nak mesin jahit!!! Part 2

Misi nak membeli mesin jahit masih berterusan sampai ke hari ni. Semalam dok google2, ramai pulak dok memuji mesin jahit jenama Global tu. Katanya beli kat Lazada, kat Milkadeal tu. Tu untuk online la, kalau nak beli offline, kena cari kat Tesco. Balik kerja, kelam kabut bawak kereta pi Tesco Manjung, tapi hampeh, mahal nak mampos harga. Padahal mesin jahit pesen mini je. Yang ringan tu. So, memang tak beli la. Sayang duit. Hahaha. Harini rasanya nak pi tengok balik mesin jahit yg second hand tu, tu je option yang ada. Mesin jahit yang lain memang best, tapi duit yang nak hulur kat tokey kedai tu pun best jugak. Best jugak tengok mesin jahit yang ada macam2 design tu, alahaiiii. Tapi mahai sesangat la. Duit tak hado. Dah la bulan ni nak kena renew roadtax insurance, gedik pulak nak beli mesin jahit. Haduuu.. Luruh rambut aku macam ni. Ya Allah, Kau permudahkan lah urusan membeli mesin jahit ni. Amin. Ok, sangat over ye. Nak study tutorial buat sarung bantal sat. Wakakaka.

Thursday, March 27, 2014

Nak beli Mesin jahit

Aku nak beli Mesin Jahit. Memang menggigil2 dah tangan ni nak guna Mesin Jahit. Aku dah pi survey 2 kedai, dah jumpa yang berkenan dihati. Walaupun mesin Jahit tu cap hayam sebab Mesin second hand tapi under bajet. Ramai orang dok suggest suruh ambik yang banyak function tu tapi ko hingat murahhhh??? Dah la aku bajet RM200 ke bawah je.

Mesin second hand yang aku tengok tu harga dia hazabedah jugak, RM370. Lebih sesangat lebih Dari aku punya bajet tapi no choice. Aku pun agak demand la, kalau boleh nk yang letrik. Yang manual tu jenuh la kaki2 aku nak monggodek2.

Sejujurnya aku memang takdak basic menjahit. Menjahanamkan Mesin Jahit tu boleh la. Semalam balik kerja, terus aku menapak singgah kedai Caleb enterprise belakang cimb manjung tu. Budak tu tunjuk 2 Mesin Jahit cap Brothers. Mahai la oiii. Sebijik tu harga 500 lebih, function2 tu ada la dalam berapa belas jenis. Mesin ke 2 dia tunjuk harga 700 lebih. Lagila aku tak mampu nak beli. Bukan aku nak jahit langsir ka apa. Jahit lurus pun belum tentu suksessss. Grrr.. Tapi tengok macam best, sebab ada banyak function.

Aku ni Tanya ayah emran awat dia pun teruja semacam tengok aku nak beli mesin jahit , dia kata boleh la Jahit seluar dia yang terkoyak. Aku rasa, dia ingat aku ni reti sangat la menjahit. Padahal basic pun takdak. Huahuahuahua.

Ni haa Mesin brothers yang mahal ittew. Memang aku tak mampu nak beli. Beli yang cap hayam sudah laa.


Monday, March 10, 2014

MH370

Ya Allah, payah sangat nak lelapkan mata ni walaupun waktu sekarang dah pukul 1.45am. Risau fikir apa nasib penumpang dengan anak kapal. Padahal dalam pesawat tu bukan ada sedara aku hatta kawan.

Bila baca banyak artikel yang aku gugel yang mengesahkan pesawat ni crashed, hati macam mendangkal benda tu. Masih mengharapkan Allah selamatkan mereka semua. Mungkin pesawat mendarat kat tempat yang payah nak dikesan tapi semua orang selamat. Itu harapan aku.

Jarang2 benda macam ni jadi kat Malaysia, terakhir peristiwa Lahad Datu. Sangat mendukacitakan. Allah, peliharalah kami semua. Jauhkanlah kami semua daripada bala bencana.

Hmmmm... Nak tidoq. Esok dah kerja. Pukul 7 am dah nak kena keluar dari rumah, kalau talk lambat sampai office.

Saturday, January 18, 2014

Tempat baru

Alhamdulillah. 2jan 2014 mula bekerja di tempat baru. Dapat ramai kawan2 Melayu yang sejantina. Haha. Almaklumla dulu aku dengan Kak faz je. Dah lama nak update blog tapi computer kat office ni tak allow nak bukak blogger.com. Hampeh sungguh.

Aku kat sini status contract setahun je. Lepas ni melepet la cari kerja baru. Lagipun project ni memang dijangka siap 2015. Company ni macam company lama aku jugak ramai expat tapi sini lagi ramai dengan org China, org filipina, org France entah orang apa lagi ntah.

Bos aku kali ni perempuan. Bos besar sikit lelaki Lebanon yang tak berapa nak mesra sangat dengan aku. Tak macam Marko dulu. Takat wish morning gitu je. Mungkin sebab dia bengang selalu nampak aku kat pantry. Hahaha.

Aku kat sini masuk kerja 7.30. Sangat gila awal. Kerja sampai 5.30. Hadoiii.. Lama gila! Kesian tengok muka emran dengan amna pagi2. Muka still mengantok nak pi rumah mak pengasuh.

Abaikan banyak tulisan yang typo sebab aku guna hand phone yang auto correct tu. Nak adjust kat setting tu aku dah penat adjust. Haram aku tak reti. Haha.